Faglig leder i Bangladesh: Fabriksejere bør tiltales for mord

Forfatter billede

Af Lene Frøslev, Ulandssekretariatet

Det var industrielt mord, da fabriksejere i Bangladesh tvang tusindvis af tekstilarbejdere på job i Rana Plaza den dag, bygningen kollapsede og dræbte mindst 1130 arbejdere.

Rana Plaza-katastrofen i Bangladesh var ikke en ulykke. Det var mord. Og fabriksejerne burde tiltales for drab.

Det siger Nazrul Islam Khan, generalsekretær for BILS, Bangladesh Institute of Labour Studies, dansk fagbevægelses samarbejdspartner i Bangladesh.

Hans anklage mod fabriksejerne kommer op til årsdagen 24. april for det bygningskollaps, der kostede mindst 1130 tekstilarbejdere livet og invaliderede flere end 2500.

”Det var ikke en ulykke. Bygningen var forkert konstrueret, og de lokale myndigheder havde dagen inden advaret fabriksejerne om risikoen for, at bygningen kunne falde sammen, og beordret fabrikkerne lukket. Men om morgenen den 24. april 2013 blev arbejderne alligevel tvunget af fabriksejerne til at gå på arbejde i bygningen. Det er derfor, det burde kaldes ’industrielt mord’,” siger Nazrul Khan.

Tusinder af arbejdere blev dræbt, lemlæstet eller såret i ruinerne af den ulovlige fabriksbygning Rana Plaza. Foto: Lone Ilum Christensen

Han mener, at ejerne af fabrikkerne i Rana Plaza burde tiltales for drab, netop fordi de tvang arbejderne ind i bygningen til trods for, at de kendte til risikoen.

”De har overtrådt så mange sikkerhedsregler, og dermed er de skyld i arbejdernes død og lemlæstelse,” påpeger Nazrul Islam Khan.

Vestlige firmaer vil ikke betale

Læs resten af artiklen her: http://www.ulandssekretariatet.dk/content/faglig-leder-fabriksejere-boer-tiltales-mord