IBIS: 14 nye madskoler i Bolivia

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Stephan Gamillscheg (IBIS)

Den danske u-landsforening, IBIS’, og kokken Claus Meyers madskole i Bolivia har været så stor en succes, at der nu åbner fire nye madskoler i den fattige provins El Alto – og endnu 10 er på vej i Andeslandet.

Der renoveres bygninger på fuldt tryk i El Alto i Bolivias højland, der ligger blot en halv times kørsel fra La Paz.

Fire steder i byen bliver medborgerhuse lige nu udbygget til at kunne huse madskoler for områdets unge.

Forbilledet er madskolen på restaurant GUSTU, som siden 2011 har givet unge en vej ud af fattigdom via uddannelse og praktisk erfaring med restaurationsfaget og forretningsdrift.

Ud over de fire madskoler i El Alto er endnu 10 på vej med finansiering fra hollandske ICCO og det hollandske nationallotteri, den bolivianske sociale investor i3 og den interamerikanske udviklingsbank CAF.

Tre tidligere elever, Juan Carlos Cruz Mamani, Stephania Morales Mamani og Mauricio Zarate Maturano er ansat som undervisere for de første af de nye hold.

På billedet står de tre på trappen til restaurant GUSTO og ser op mod El Alto, hvor de fire nye madskoler snart vil åbne med dem selv blandt de nye lærere (Foto: Stephan Gamillscheg).

Ifølge Elizabeth Arteaga, der varetager projektet i Bolivia, giver det ekstra værdi til de nye skoler, at der er tidligere elever blandt underviserne.

”De kender og kan videreføre filosofien bag GUSTU, og så kan de sætte sig i de nye elevers sted. Især tror jeg, at de vil være daglige rollemodeller, fordi de selv har fået en chance og fået det bedste ud af det,” siger hun.

Unge væk fra gaderne

Teófilo Maqui Flores er distriktsborgmester i El Altos andet distrikt, som til juni får sin egen madskole. Og han er vild med ideen.

”Vi har problemer med bander, og der er mange arbejdsløse, som forsøger at forsørge sig via uformelle job som f.eks. gadesælgere,” siger borgmesteren, der håber, at madskolen kan give de unge en bæredygtig vej ud af fattigdom.

I El Alto lever en tredjedel af indbyggerne i ekstrem fattigdom.

Samtidig er det Bolivias hurtigst voksende by, som tiltrækker migranter i tusindvis, uden at der følger jobmuligheder med. Derfor glæder borgmesteren sig over, at uddannelsen er praktisk og også har vægt på at lære de unge iværksætteri.

Tanken er, at de nye madskoler skal være en aktiv del af lokalsamfundet. Derfor skabes madskolerne i tæt samarbejde med de såkaldte naboforeninger, der har stor indflydelse i Bolivia.

”Det er med til at sikre, at projektet bliver bæredygtigt. Der er et stærkt ejerskab og store forhåbninger til projektet, og flere steder har naboerne selv været med til at sætte bygningerne i stand og gøre dem klar til madskolerne,” siger Elizabeth Arteaga.

De første fire skoler åbner i løbet af sommeren 2014.

Fakta

* Melting Pot IBIS står sammen med Claus Meyer via fonden Melting Pot Bolivia bag de fire nye madskoler i El Alto.

* Yderligere 10 skoler er på vej med finansiering fra hollandske ICCO og det hollandske nationallotteri, den bolivianske investor i3 og den interamerikanske udviklingsbank CAF.

* 740 unge mænd og kvinder vil i 2014 få adgang til praktisk grunduddannelse inden for restaurationsfaget på en af El Altos fire nye madskoler. De unge skal være fra El Alto og stamme fra fattige familier.

* Man kan tilmelde sig nyhedsbrevet “Madskolens venner” på www.madskolenibolivia.dk

* Claus Meyers madimperium, Claus Meyer Holding, havde i 2013 en nettoomsætning på 505 mio. kr. og 616 ansatte. Egenkapitalen var på 72 mio. kr., og overskuddet efter skat udgjorde 24 mio.

Tilføjelse fra redaktionen: IBIS mange u-landsprojekter i Bolivia er ellers lukket fra marts-april efter en strid med den venstreorienterede regering. 

Stephan Gamillscheg er informationsmedarbejder for IBIS i Bolivia.

Artiklen optræder i seneste udgave af magasinet IBIS Fokus og gengives af U-landsnyt.dk efter tilladelse fra redaktionen.