Kolera hærger i Ghana

Laurits Holdt

Mindst 40 mennesker er indtil videre døde af kolera i den ghanesiske hovedstad Accra. Byens sundhedschef beskriver udbruddet som overvældende, hvilket også kan ses på flere hospitaler, hvor der ikke er flere ledige senge.

Ghanas hovedstad Accra er ramt af et kolera-udbrud, der truer med at udvikle sig til en epidemi. Det skriver den ghanesiske avis Daily Guide på sit websted fredag.

En opgørelse onsdag viste at siden juni er mindst 40 døde af sygdommen og flere end 3.000 er smittet. I løbet af seks timer onsdag blev der indrapporteret 25 nye tilfælde.

Kolera forårsager diarre og dehydrering. Hvis er smittet får væske nok, så er dødeligheden kun omkring en procent. Men uden væsketilførsel er den særdeles dødelig.

En radiostation fortæller, at flere af byens hospitaler for længst har fyldt sengene op med kolerapatienter og at flere derfor må ligge på bænke og stole.

Linda Van Otoo, der er direktør for sundhed i Accra-regionen siger ifølge det franske nyhedsbureau, at det aktuelle udbrud er overvældende.

Kolera stammer ofte fra drikkevand eller fødevarer, der er forurenet med menneskelig afføring.

Accra har stort set ikke noget kloakeringssystem og en stor del af indbyggernes afføring transporteres i tankvogne til et sted på stranden, hvor det hældes direkte ud i havet.

Ifølge avisen har byen et stort generelt problem med renovationen. Og det har, skriver avisen, fået landets vicepræsident Kwesi Bekoe Amissah-Arthur til at give bystyret en frist på ti dage til at få ryddet op.

Om kolera

Kolera spredes gennem forurenet vand og fødevarer. Store udbrud af kolera skyldes ofte drikkevand, som er forurenet med afføring fra mennesker.

Person til person smitte spiller kun en lille rolle som smittevej. I lande, hvor kolera er endemisk (dvs. tilstede mere eller mindre konstant), forekommer sygdom blandt børn og kvinder i den fødedygtige alder.

Disse lande findes især i Asien og Afrika, og kolera har siden 1990 spredt sig over hele Sydamerika.

Kolera forebygges ved at koge eller rense drikkevand og sørge for at maden er gennemstegt eller kogt, og bliver serveret rygende varmt. Skaldyr udgør en særlig risiko, da de filtrerer vandet, de lever i, og derved kan opsamle store mængder bakterier.

Kilde: States Seruminstitut