Bolivias alsidige madkultur giver danske forretningsmuligheder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I løbet af efteråret 2014 afholder MIGA, Bevægelsen for Gastronomisk Integration i Bolivia, to store events i La Paz. Begge med dansk støtte, dansk deltagelse og danske muligheder. Nogle af Latinamerikas bedste kokke er med.

Der er unikke råvarer, gastronomi og gourmetmad for alle pengene, når MIGA (Bevægelsen for Gastronomisk Integration i Bolivia – El Movimiento de Integración Gastronómico Boliviano) slår dørene op for et symposium den 16.–18. september med fokus på bæredygtig og forretningsorienteret udvikling af bolivianske familielandbrug samt andre producenter af traditionelle fødevarer.

Måneden efter, nærmere betegnet den 21.–25. oktober, afvikler MIGA en såkaldt ”trade fair” (Feria Inversa), hvor interesserede bolivianske og danske virksomheder kan skabe kontakt til lokale bolivianske producenter med henblik på at etablere nye forretningssamarbejder.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

MIGA blev oprettet i 2010 med støtte fra Danida, IBIS og Claus Meyers fond Melting Pot.

Stort potentiale i bolivianske råvarer

Bolivia er et land med en lang række unikke råvarer. Derfor vil nogle af Latinamerikas mest prominente kokke under symposiet give liveeksempler på gourmetmad lavet af bolivianske råvarer.

Danmark er allerede stærkt repræsenteret i boliviansk gastronomi med Restaurant Gustu, der i foråret blev kåret som kontinentets bedste restaurant.

Af samme grund holder initiativtageren til restauranten, Claus Meyer, den 18. september afslutningstalen ved symposiet.

Direktør for MIGA, Arturo Miranda Jordán, udtaler om baggrunden for et symposium i La Paz:

“Målet er at fremme debatten om udviklingen af boliviansk madkultur. Vi skal have øget fokus på lokale råvarer, produceret under værdige arbejdsforhold. Fokus ligger også på den bæredygtige og miljøvenlige produktion, der forbedrer både levevilkårene og indkomstmulighederne for producenterne samt sikrer vækst på lokalt, regionalt og nationalt plan.”

Unikke muligheder for dansk-boliviansk samarbejde

En af grundene til Danida-støtten til MIGA er, at danske virksomheder under efterårets ”trade fair” har en unik mulighed for at få kontakt til lokale producenter.

Via MIGA kan interesserede danske virksomheder etablere kontakt med lokale partnere, der har arbejdsforholdene i orden, og som står for bæredygtig fødevareproduktion.

”Det er fantastisk, at vi via støtten til MIGA har formået at styrke traditionel boliviansk madkultur – via fokus på de lokale produkter. Potentialet er enormt i et land med ni forskellige klimazoner, og mulighederne varierer fra region til region,” siger Rikke Zeuner, førstesekretær og ansvarlig for vækstprogrammet på den danske ambassade i Bolivia, og tilføjer:

”Samtidig passer den miljøvenlige produktion, der sikrer stabile indkomster for bønderne, godt ind i ambassadens vækst- og miljøarbejde. Og når produktionen først er stabil, er der skabt mulighed for at nå nye markeder – både lokalt og internationalt.”

 

Udenrigsministeriet opfordrer interesserede danske medier og journalister at søge Danida-midler til at dække begivenhederne. Deadline for ansøgninger er mandag den 8. september. Midler kan søges via dette link: http://um.dk/da/danida/det-goer-vi/u-landsoplys/oplysningsbevilling/