Første elevhold dimitterer fra Madskolen i Bolivia

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Af Rasmus Handberg Baunegaard Nielsen, IBIS

Madskolen i Bolivias hovedstad La Paz har uddannet det første hold af kokke. Skolen, der drives i et samarbejde mellem bl.a. IBIS og Claus Meyer, dyrker den lokale madkultur efter inspiration fra det nye nordiske køkken.

En følelsesladet aften udspillede sig forleden på restaurant GUSTU i Bolivias hovedstad La Paz. Efter næsten tre års uddannelse i restaurantens madskole kunne første elevhold bestående af 12 unge mænd og kvinder lade sig fejre og modtage beviset på, at de nu er færdiguddannede.

Madskolen drives i et tæt samarbejde mellem IBIS, de bolivianske myndigheder og madentreprenøren Claus Meyer. Sidstnævnte var selv tilstede for at lykønske eleverne. Og det var en rørt medstifter, der tog ordet som den første.

”Da jeg første gang fik ideen til dette her, troede jeg ikke helt på, at det var muligt. At være her i dag og se Jer dimittere; at komme som gæst på GUSTU, der er så fuld af liv, det er det bedste, jeg nogensinde har været en del af,” sagde Claus Meyer ifølge det sydamerikanske webmedie Como Sur. Se Como Sur’s interview med Claus Meyer (på engelsk).

Også i Danmark vækker det glæde, at madskolen bærer frugt og hjælper svært stillede bolivianske unge mennesker videre i livet. Især glæder Jette Luna, IBIS’ uddannelsesrådgiver, sig over alt det, som de unge har lært ud over selve madlavningen.

”Chefkokken Kamilla Seider har fantastiske sociale kompetencer. Hun har ikke bare lært eleverne om kokkefaget, men har i høj grad også lært dem, at de er lige så meget værd som alle andre unge. De unge er altså ikke kun blevet dygtige kokke, men hele menneskeer. Og nu står de med et eksamensbevis, som kan åbne mange døre,” siger Jette Luna.

Tilbage i Bolivia var uddannelsesvejleder Coral Ayoroa, som tidligere har været i praktik hos Noma, så begejstret på elevernes vegne, at hun i sin tale måtte kæmpe sig igennem glædestårer.

”Det her har ændret livet for os. Givet os stolthed, ikke kun for os selv men i hele Bolivia,” sagde hun ifølge Como Sur og takkede eleverne for deres hårde arbejde.

Nogle af de unge har valgt at blive i GUSTU og arbejde i restauranten eller som undervisere på nogle af de nye madskoler, som netop er åbnet i El Alto. Andre af de unge rejser videre på nye eventyr, mens det nye hold elever tager fat på studierne i madskolen.

Fakta om madskolen i Bolivia

er et uddannelses- og udviklingsprojekt i La Paz, startet af Claus Meyer og IBIS i samarbejde med de bolivianske myndigheder. Ved at uddanne udsatte unge i madlavning, restaurantdrift og iværksætteri vil madskolen skabe jobs og samtidig udvikle det traditionelle, bolivianske køkken.

Læs mere om Madskolen i Bolivia