Kritiker: Nobelprisen er en fredspris – ikke en menneskerettighedspris

Laurits Holdt

Fredsforskeren Jan Øberg mener, at Nobel-komiteen rammer forkert med dagens tildeling af fredsprisen til bl.a. pakistanske Malala Yousafzay. Den er tiltænkt folk, der arbejder for fred – ikke alle mulige andre gode sager, siger han.

Fredag blev Malala Yousafzay og Kailash Satyarthi tildelt årets Nobel fredspris. De sociale medier summer af lykønskninger fra politikere, organisationer og privatpersoner.

Men fra fredsforskeren Jan Øberg lyder der kritik:

”De to fremragende personer, der er blevet tildelt prisen har gjort et stort stykke arbejde for børns rettigheder men det var ikke menneskerettigheder, som Alfred Nobel ville belønne,” skriver han i en pressemeddelelse fredag.

Komiteen har forbrudt sig mod Nobels idé

Han mener, at Nobelpriskomiteen har forbrudt sig mod ånden i Nobels testamente, fordi prisen rettelig skal belønne kampen mod krig og arbejdet for fred.

Ifølge Jan Øberg har komiteen ændret prisen fra en fredspris til en pris, der belønner gode gerninger.

At det ikke har været muligt for komiteen, at finde en eller to personer et sted i verden, der kæmper mod krig i en tid, hvor så mange krige er i gang, finder han bemærkelsesværdigt.

Øberg: Skift ud i komiteen

Han opfordrer til, at ændre sammensætningen af komiteen, der beslutter, hvem der skal have fredsprisen..

Der står i fundatsen, at komiteen skal udpeges af det norske storting men der står ikke noget om, hvem der skal sidde i komiteen.

Jan Øberg mener, at det er kritisabelt, at komiteens flertal består af nuværende og tidligere politikere. Måske, siger han, ville det være en idé, at professionalisere komiteen ligesom det er tilfældet med de komiteer, der uddeler Nobels priser i f.eks. medicin og litteratur.