DACAAR: Fortsat hårdt brug for udviklingsbistand til Afghanistan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Med en skrøbelig politisk situation og de udenlandske soldaters exit er det vigtigt, at Afghanistan ikke bliver glemt, lyder det fra den danske NGO DACAAR, som fredag fejrer 30-års jubilæum for sit arbejde med udvikling og nødhjælp i Afghanistan.

De sidste internationale styrker trækker sig ud af Afghanistan inden årets udgang, og ansvaret for sikkerheden overlades til afghanske sikkerhedsstyrker.

Den politiske situation i Afghanistan er fortsat skrøbelig efter en langstrakt præsidentvalgkamp, og mange områder i Afghanistan kontrolleres fortsat af Taliban og andre væbnede grupper.

Derfor er det vigtigt, at Afghanistan ikke bliver glemt – også selvom verden lige nu er fuld af kriser, understreger Danish Committee for Aid to Afghans Refugees (DACAAR), som fredag markerer, at organisationen har været til stede i Afghanistan i 30 år.

”Vi må ikke lade Afghanistan i stikken og risikere at tabe de mange fremskridt på gulvet. Stabiliteten i fremtidens Afghanistan afhænger af, at det internationale samfund kan give befolkningen og regeringen den støtte, de fortsat har brug for,” siger DACAARs programkoordinator Andrea Karner i en pressemeddelelse.

Afghansk ejerskab

I en tid, hvor det internationale engagement i Afghanistan er for nedadgående, er der god grund til at fokusere ekstra meget på det langsigtede udviklingsarbejde, der har solid lokal forankring, mener DACAAR.

Derfor hilser organisationen velkommen, at den nye danske Afghanistan-strategi vil konsolidere fremskridtene i udviklingen ved hjælp af lokalt ejerskab.

”Vi er meget glade for, at Danmark vil fokusere på en tilgang med lokalt afghansk ejerskab,” siger DACAARs direktør, John Morse.

”Det har været DACAARs grundidé gennem 30 år, at man kun sådan kan opnå langsigtede resultater og bæredygtig udvikling. Som sikkerhedssituationen er nu, er den lokale forankring også uundværlig, fordi vi mange steder ikke ville kunne implementere projekter, hvis vi ikke havde solid lokal opbakning.”

Brug for løft i landområderne

36 procent af den afghanske befolkning lever pt. under fattigdomsgrænsen, og 20 procent lever lige over.

Mange afghanere har ikke adgang til rent drikkevand og ordentlige sanitære forhold – noget som medfører en generelt dårlig sundhedstilstand og en lav gennemsnitlig levealder på 60 år.

Fødevareusikkerhed er et stort problem, arbejdsløsheden er høj, og der er fortsat store problemer med kvinders rettigheder.

Programkoordinator Andrea Karner glæder sig over, at den nye Afghanistan-strategi lægger op til fokus på nogle af kerneområder som kvinders rettigheder, styrkelse af lokalsamfunds kapacitet og støtte til hjemvendte flygtninge.

”Gennem vores indsatser for forbedret naturressourceforvaltning og udvikling af små virksomheder arbejder vi for øget vækst og beskæftigelse, særligt i de fattige landområder – noget, der er i dén grad er brug for, og som strategien også prioriterer.”

Ved DACAARs jubilæumsreception vil organisationen præsentere eksempler på sit lokalt forankrede udviklingsarbejde og lægge op til dialog om, hvordan Danmark fortsat kan arbejde med udvikling i Afghanistan.

Jubilæumsreceptionen finder sted fredag d. 14. november kl. 15.30-17.30 i Eigtveds Pakhus, Udenrigsministeriet.