Handels- og udviklingsministeren er i denne uge i Burma for at åbne Danmarks nye ambassade, opfordre Burmas regering til sikre et frit og demokratisk præsidentvalg i 2015 samt fremme en bæredygtig udvikling med vægt på virksomhedernes sociale ansvar.
Næste års præsidentvalg, Danmarks nye ambassade og virksomheders sociale ansvar er nogle af de ting, der er på programmet, når handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) tirsdag indleder sit besøg i Burma (også kaldet Myanmar).
Udover ministeren deltager forbundsformand Per Christensen fra 3F ligesom 14 danske virksomheder tager del i erhvervsfremstødet ”Danish Water and Energy Days 2014”, heriblandt Vestas, Grundfos, Grontmij, DHI, Haldor Topsøe og BWSC.
Det oplyser udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
”Myanmar har den seneste tid åbnet sig over for omverden og gennemført vigtige reformer. Trods bump på vejen, går det fortsat den rigtige vej,” siger Mogens Jensen.
”Det skal vi fra dansk side understøtte dels ved en styrket diplomatisk tilstedeværelse, gennem tæt politisk dialog, ved et større bistandsengagement og ved at styrke vores samhandel til gensidig gavn. Med et stærkt socialt engagement og fokus på CSR kan danske virksomheder bidrage til bæredygtige løsninger på landets udfordringer inden for vand, energi, klima og uddannelse.”
Mødes med Aung San Suu Kyi
Mogens Jensen tilføjer, at han vil bruge de politiske samtaler til at opfordre til fortsatte fredsforhandlinger, en øjeblikkelig våbenhvile med oprørerne, respekt for menneskerettighederne og en inklusiv demokratisk proces frem mod præsidentvalget næste år.
”Det er vigtigt ikke kun for befolkningens skyld, men også for at få udenlandske investorer og partnere til at gå helhjertet ind i Myanmars udvikling,” siger han.
Det overordnede formål med besøget er at åbne den danske ambassade i Burma og udtrykke Danmarks støtte til landets reformproces mod demokrati, markedsøkonomi og åbning mod omverdenen.
Besøget vil give handels- og udviklingsministeren mulighed for at drøfte demokrati- og reformprocessen under politiske samtaler med regeringsrepræsentanter i Nay Pyi Taw samt med repræsentanter for oppositionen, herunder Aung San Suu Kyi.
Aung San Suu Kyi. Arkivfoto: Chatham House (CC)
Mogens Jensen forventer i den forbindelse også at få et indtryk af, hvordan Burma forbereder sig til det kommende parlamentsvalg i 2015 samt udsigterne til en eventuel revision af forfatningen.
Ønske om et styrket dansk engagement
Onsdag besøger handels- og udviklingsministeren Carlsberg, som snart bliver den første internationale virksomhed med licens til at brygge øl i Burma.
Torsdag åbner Mogens Jensen Danmarks nye ambassade i Yangon, ligesom en række møder med danske og burmesiske virksomheder, fagbevægelse og regeringsrepræsentanter torsdag skal sætte fokus på virksomheders sociale ansvar (CSR).
Fredag besøger Mogens Jensen regeringsbyen Naypyitaw, hvor han bl.a. mødes med præsident U Thein Sein, underhusets formand U Thure Shwe Mann og leder af National League for Democracy nobelprisvinder Aung San Suu Kyi.
Den danske regering har fordoblet udviklingsbistanden fra omkring 50 til 100 mio. kr. om året.
Mogens Jensen agter at bruge besøget til at signalere regeringens ønske om et styrket og langsigtet dansk engagement ved at åbne en ny ambassade og fortsætte bistanden med over 120 mio. kr. om året fra 2016-20, når de nuværende programmer næste år udløber.
Økonomiske fremskridt
Det tidligere militærregimes misforvaltning og årtier med væbnede konflikter og isolation har gjort Burma til et af de mindst udviklede lande i Asien med et BNP pr. indbygger på 900 – 1.000 dollars (5.300 – 5.900 kr.).
Omkring 30 pct. af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen, kun godt halvdelen af børnene fuldfører femte klasse på forventet tid, og Burma er verdens næststørste producent af opium efter Afghanistan.
Økonomiske reformer, en ny lov om udenlandske investeringer og delvis ophævelse af sanktioner har dog de seneste år medført økonomiske fremskridt i Burma, hvis økonomiske vækst forventes at stige til ca. 7,3 pct. i finansåret 2014-15, om end fra et lavt niveau.
Den danske samhandel er yderst beskeden med en varehandel på 35 mio. kr. sidste år.