Voldsbølge fra Boko Haram giver færre fødevarer i Nigeria

Forfatter billede

Op mod tre millioner mennesker i det nordøstlige Nigeria vil inden for det næste halve år mangle mad, vurderer Famine Early Warning Systems Network. Landbruget er påvirket af den voldelige konflikt med Boko Haram, der optrappedes i løbet af 2014.

Konflikten i det nordøstlige Nigeria, hvor regeringshæren kæmper en lang og sej kamp mod den yderliggående Boko Haram-bevægelse, begynder nu at få konsekvenser for landbrugsvarer og for fødevaresikkerheden i området.

Det meddeler Famine Early Warning Systems Network (FEWS NET). Organisationen vurderer, at op mod tre millioner mennesker ikke vil have tilstrækkeligt med mad når vi når frem til juli.

Boko Haram angriber landbrug med dyr, og når markedet samtidig er påvirket af den blodige konflikt, er indtægterne fra salget af dyr faldende.

Bønder og fiskere kan i perioder ikke dyrke markerne eller tage ud og fiske af frygt for at blive ofre for volden.

2014 blev et blodigt år

Den bølge af vold, som Boko Haram står bag, tog betydeligt til i styrker i foråret 2014, netop inden bønderne skulle til at så på deres marker.

Gennem hele året var truslen fra de militante islamister fortsat høj.

Antallet af dødsofre for Boko Haram alene i 2014 udgjorde halvdelen af det samlede antal ofre for konflikten, siden den brød ud i 2009, viser tal fra Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) og Council on Foreign Relations’ Nigeria Security Tracker.

En stor del af volden finder sted i de sydlige dele af Yobe og Borno samt det nordlige Adamawa.

Interviews, som FEWS NET har gennemført i disse områder i løbet af 2014 tyder på, at en del marker i denne region – på grund af den væbnede konflikt – ikke blev tilsået eller passet ordentligt i perioden fra maj til december sidste år.

FEWS NET venter ligeledes, at der vil være mindre fiskeri i første halvår af 2015, hvilket vil være yderligere årsag til, at indbyggerne i regionen ventes at have mindre mad end normalt i perioden.