EU’s tømmerforordning, der forbyder import af illegalt fældet træ, var ventet med længsel, da den trådte i kraft den 3. marts 2013.
I dag, to år senere, har Greenpeace imidlertid dokumenteret, at der igen flere gange er blevet importeret tømmer til Danmark og andre EU-lande fra selskaber, der er involveret i kriminalitet og ulovlige aktiviteter i DR Congo og i den brasilianske del af Amazonas.
I november sidste år lagde vi pres på de belgiske myndigheder og fik dem til at beslaglægge seks containere med ulovligt tømmer fra Amazonas, da containerne ankom til Antwerpen.
Containerne kom fra selskabet Rainbow Trading, som, vi har dokumenteret, er involveret i hvidvaskning af ulovligt træ fra Brasilien.
For tre uger siden fremlagde vi desuden bevis for, hvordan tre belgiske selskaber importerer ulovligt fældet afromosia-tømmer fra DR Congo til det europæiske marked.
I DR Congo anslås det, at op mod 90% af tømmeret fældes ulovligt. I den brasilianske delstat Pará, hvor hovedparten af landets tømmerhugst finder sted, fældes næsten 80% af tømmeret ulovligt.
Og selv om brasiliansk politi sidst i februar fangede og nu har varetægtsfængslet Ezequiel Castanha, kaldet kongen af ulovlig brasiliansk skovrydning, skal man nok næppe forvente, at den ulovlige skovhugst stopper.
I lyset af disse afsløringer er det nødvendigt at spørge, hvorfor lovgivningen, der forbyder salg af ulovligt tropisk træ i EU landende, ikke bliver håndhævet?
For faktum er, at så længe lovgivningen ikke håndhæves, vil den ulovlige handel med træ fortsætte.
Danmark går ikke fri
Danmark tilhører en gruppe af EU lande, der gør sig umage for at efterleve EU-forordningens bestemmelser om at forhindre import af ulovlig fældet træ.
Alligevel er det særdeles tvivlsomt, at vi i praksis faktisk lever op til forordningen.
Store danske virksomheder, som Global Timber, Junckers, Keflico og DLH har således i løbet af 2014 importeret store mængder træ fra Pará-staten i Brasilien – bl.a. fra det ovenfornævnte selskab, Rainbow Trading.
Alt dette vidner om, at det simpelthen er for nemt at fælde, eksportere og videresælge ulovligt træ. Så længe man skaffer en tilladelse (den kan man få fat i på mange måder) og officielle (men oftest værdiløse) papirer, så er der gode muligheder for at sælge ulovligt tømmer i EU-landene, uden at det bliver beslaglagt, som det bør ifølge lovgivningen.
Greenpeace har brug for din hjælp for at gøre de europæiske ministre opmærksom på, hvor nemt det er at være kriminel skovhugger. Det er på høje tide, at de griber ind og håndhæver en lov, der har eksisteret i to år!
Så længe ulovligt tømmer fortsætter med at strømme ind i EU, og de importerende lande bliver ved med at forsømme deres ansvar for at håndhæve EU’s tømmerforordning, vil både mennesker, truede dyrearter og regnskoven lide.
Læs indlægget her: http://www.greenpeace.org/denmark/da/nyheder/Blog/det-er-stadig-for-nemt-at-importere-ulovligt-/blog/52354/