Mali: Afrikanske soldater på de farligste opgaver

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

FN’s mission i Mali, Minusma, er under pres – det er en kæmpemæssig udfordring at stabilisere et land 2,5 gang så stort som Frankrig med et virvar af stridende grupper, jihadister, smuglere og narkokriminelle – men også internt i missionen er der uro.

For det er ikke alle lande, der deltager i de farligste opgaver. Soldater fra ludfattige afrikanske lande som Tchad og Guinea er dårligt uddannede og udrustede, bliver ikke afløst og får ofte ikke løn til tiden. Men det er dem, der kæmper den vanskelige kamp mod jihadistgrupperne i Malis nordlige ørkenområder. Og det illustreres tydeligt af tabstallene. Indtil videre har flere end hundrede FN-soldater mistet livet – omkring ni ud af ti var fra Vestafrika.

I denne DIIS Podcast fortæller Signe Cold-Ravnkilde og Peter Albrecht om arbejdsbetingelserne for FN's farligste mission, og om hvordan den politiske situation i landet kan betyde, at fred i landet har lange udsigter.