Udsyn: ØK, Danmark og verden
Martin Iversen
Forlaget Lindhardt og Ringhof
Udgivet 19. september 2016
664 sider
Over 664 sider beskriver bogen ’Udsyn: ØK, Danmark og verden’ Det Østasiatiske kompagnis (ØK) historie, fra opstarten i 1897 til nedlægningen i 2015, fortalt gennem dens magtmænd.
Netop derfor koncentrerer handlingen sig om de ting, der foregår i Danmark og blandt danskere, og det er meget få steder i bogen, der står noget om andre lande. Og selv her handler det om danskernes ageren – ikke om landenes befolkninger som sådan.
Historisk intrigeroman
Der er egentlig en ganske spændende historie om en gruppe meget magtfulde mænd, deres motiver og forsøg på at manipulere, forhandle, alliere og konkurrere sig op på den absolutte top af dansk erhvervsliv.
Det er en historie om heldige sammentræf og dygtig alliancebygning. Og om dårlige beslutninger, sort uheld og to verdenskrige. Det er historien om kompagniets storhed og fald, om dets særegne kultur og traditioner, og om hvordan det til slut blev afviklet, da aktionærerne fik magten med deres krav om at tjene penge, hvilket gjorde det mere attraktivt at sælge de velfungerende dele af kompagniet fra end at fortsætte driften.
Forfatterens ærinde er at beskrive magtmændenes motiver og valg, og det er også bogens altoverskyggende fokus. Det er næsten som at læse en fantasyroman, der foregår i en troværdig fortidsverden, hvor alting kunne klares gennem snarrådighed, samarbejde og strategisk tænkning. De mennesker, der rent faktisk udfører arbejdet, er kun kulisser. De nævnes nærmest kun i det omfang, at en række strejker i Canada skabte problemer for en af ØK’s filialer.
Tidens tankegang
Og det er dén vinkel, der kan gøre bogen interessant for Globalnyts læsere: Den giver et troværdigt indblik i en tankegang, hvor kun Europa og europæerne talte. Selvom meget af arbejdet blev udført i de dengang koloniserede, og senere selvstændige, lande, tæller de ikke med i historien.
Det var muligt at starte ØK på grund af nogle skovkoncessioner i Siam, som blev aftalt med kongen. De thailændere, der udførte arbejdet i skovene, bliver betragtet som irrelevante for historien. I efterskriftet skriver forfatteren, at han i sin første skoletid lærte, at kolonialismen havde været skadelig for de tidligere koloniserede lande, og han beklager, at ingen koncentrerede sig om den jobskabelse og styrkelse af økonomien i de tidligere koloniserede lande, som kolonialismen medførte. Så er tonen ligesom lagt.
Anbefaling med forbehold
Hvis man forventer sig en historie om ØK’s rolle i nogle af alle de tidligere koloniserede lande, hvor det vidtforgrenede og verdensomspændende firma arbejdede, må man lede et andet sted. Det samme gælder, hvis man vil have analyser af ØK’s påvirkning af disse landes økonomi og politik.
Hvis man derimod vil have et indblik i en verden og en tankegang, hvor udvikling og virksomheder kunne skabes af enkeltpersoner, og kun det, der foregik i Europa, talte, ja så er man kommet til rette sted.
Det er lidt forstemmende, men måske også meget sundt at blive mindet om, at det ikke er særlig længe siden, at det kun var magtelitens ord, der blev lyttet til.