CANCÙN: Der er en stigende interesse for at skabe fred ved hjælp af store naturområder, der krydser grænser.
Sydkorea startede i 2014 et initiativ kaldet Peace and Biodiversity Dialogue Initiative (PBDI). Det foregik da den asiatiske nation var vært for COP12, det forrige FN-topmøde om biodiversitet. COP13 foregår i Cancún, Mexico, og her har der været fokus på, hvordan naturbevarelse kan skabe venskabelige forhold mellem nabolande – eller mellem stridende grupper nationalt.
I et arrangement tirsdag fortalte nøglepersoner om arbejdet med at kæde naturområder og fred sammen i forskellige dele af verden.
Der har bl.a. været initiativer i Colombia, Peru og Sydafrika.
“Der er mange eksempler på, at den mest urørte natur ligger i grænseområder”, siger chefen for FN’s Konvention om biodiversitet, brasilianeren Braulio Souza Dias
“Ødelæggelse af naturressourcer fører også til konflikt. Lad os støtte lande i bedre at bruge disse muligheder”, supplerede han.
Lang sydafrikansk tradition med parker for fred
I Afrika kender man værdien af de store forholdsvist urørte naturområder. I Sydafrika har de beskyttede områder været et symbol på fred siden 1994, hvor man blev et demokratisk og uafhængigt land.
“Spark de oprindelige folkeslag ud og erstat dem med folk i khakifarvede shorts – det er der, vi kommer fra”, fortæller Xola Mkefe fra det sydafrikanske miljøministerirum.
Han nævner samtidigt, at landsfaderen, Nelson Mandela, var stor tilhænger af at skabe bedre relationer med nabolandene via delte naturområder.
Der kan være store forskelle på regulering i naturområder, som krydser landegrænser.
“Vi kan måske se, at landet på den ene side af grænsen er privatejet, mens det på den anden side er offetnligt land”; siger Xola Mkefe.
Trevor Sandwith fra IUNC stemmer i med et andet eksempel.
“Hvis eksempelvis jagt er tilladt på den ene side, men ikke på den anden kan det være grobund for store uenigheder”, lyder det.
Xola Mkefe nævner, at de fælles naturarealer skaber tillid og dialog, når der skal laves konkrete aftaler mellem nabolande.
Ny hjemmeside for biodiversitet og fred
Naturområder, der krydser grænser og bidrager til fredelig dialog mellem nabolande, kaldes fredsparker.
Det er ikke et helt nyt fænomen. I 1914 blev der oprettet en fælles fredspark for Norge og Sverige for at fejre 100 års fred mellem de skandinaviske nabolande.
I 1932 blev Waterton-Glacier International Peace Park åbnet for at markere de fredelige relationer mellem Canada og USA.
I et lidt mere uroplaget område oprettede man i 1994 The Red Sea Marine Peace Park som en del af fredsaftalen mellem Israel og Jordan.
Der eksisterer mindst 144 af disse parker rundt om i verden.
De krydser grænser mellem to eller flere lande og de bygger på samarbejde om håndteringen af dem mellem landene.
Sydkoreas initiativ har som formål at udbrede kendskabet til fredsparkerne, dele viden og erfaringer og i det hele taget fremme naturbevarelse som katalysator for fred og fordragelighed mellem nabolande.
I den forbindelse blev en ny ny hjemmeside offentliggjort på et arrangement ved COP13. Her er der samlet information om initiativet og sammenhængen mellem fred og biodiversitet mere generelt. Informationerne kan findes på en underside af sekretariatet for Konventionen om biodiversitets hjemmeside på adressen:
https://www.cbd.int/peace/