Hvad kommer efter bekæmpelsen af Boko Haram i Niger?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I de seneste to år har Niger været i krig med Boko Haram. Konflikten har brudt ind i det fattige lands udvikling og har især tæret på de offentlige finanser. Den har destabiliseret den sydøstlige del af landet, hvor størstedelen af de væbnede sammenstød har fundet sted.

Det skriver International Crisis Group i en ny analyse mandag.

I den konfliktramte region, som ligger omkring 1350 kilometer fra hovedstaden Niamey og som har oplevet et økonomisk kollaps, har kampen mod Boko Haram resulteret i spændinger mellem forskellige grupper i samfundet og forværret den vold, der handler om adgang til ressourcer.

Trods direkte støtte fra tchadiske soldater siden 2015 og et forbedret samarbejde med den nigerianske hær, har nigerske styrker været i stand til at sætte en stopper for angreb fra oprørere, hvoraf nogle har forbindelse til Islamisk Stat (IS).

Den militære løsning har givet resultater, men har også vist sine begrænsninger, skriver International Crisis Group. Krigsindsatsen bør ledsages af en tilgang, som ville tillade demobilisering af militante Boko Haram-medlemmer og fremme en politisk løsning på spændingerne.

Regeringen skal også prioritere økonomiske opsving og de offentlige tjenesteydelser til at bringe nødhjælp til en udmattet befolkning, hvis lidelser kun puster yderligere til opstanden, skriver International Crisis Group.

Læs hele rapporten her