Ahmed Kathrada, sydafrikansk frihedshelt, er død

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Tirsdag døde Ahmed Mohamed Kathrada, kendt som Kathy, i Johannesborg. Han blev 87 år. 

Han blev født i 1929 i en landsby nord for Johannesborg. Hans forældre var indvandrere fra Indien.

Kathrada engagerede sig som 17-årig i rettighedskampen for den indiske minoritet i Sydafrika. I 1950’erne bragte hans engagement ham i kontakt med bl.a. Nelson Mandela og Walter Sisulu fra ANC. I 1963 gik han under jorden for at kunne fortsætte sine politiske aktiviteter. Tre år tidligere, i 1960, var ANC og en række andre anti-apartheid-grupper blevet gjort ulovlige af det hvide mindretalsstyre.

Tilværelsen under jorden varede dog ikke længe og allerede samme år blev han anholdt og stillet for retten i den såkaldte Rivonia retsag sammen med bl.a. Nelson Mandela, Walter Sisulu og Govan Mbeki. 

I 18 år sad han fængslet på Robben Island ud for Cape Town og i 1982 blev han flyttet til et fængsel på fastlandet, hvor også Mandela og en række andre prominente fanger var blevet flyttet til. 

Han blev løsladt i 1989 da regeringen under Frederik de Klerk begyndte at afvikle det såkaldte apartheid-system, der havde holdt landets hvide minoritet ved magten på bekostning af det sorte flertal og en række andre minoriteter.

Ved landets første frie valg i 1994 blev Kathrada valgt til parlamentet for ANC og han blev politisk rådgiver for Nelson Mandela, der var blevet valgt til præsident ved valget.

Han forlod den partipolitiske scene i 1999.

Han holdt sig dog ikke væk fra politik og i 2016 opfordrede han den nuværende præsident Jacob Zuma til at trække sig fra posten på grund af skandalen om byggeriet af præsidentens private bolig, der har kostet statskassen millioner af kroner.