Det fremgår af en pressemeddelelse fra miljøorganisationen.
Greenpeace Norden og den norske miljøorganisation Natur & Ungdom har netop – mandag formiddag – meddelt, at de appellerer dommen i den historiske klimaretssag direkte til Højesteret.
Miljøorganisationerne anklager regeringen for at være i konflikt med den norske grundlovs miljøparagraf 112, der sikrer borgernes ret til et sundt miljø, da den har givet tilladelse til at åbne for nye boringer efter olie og gas i den arktiske del af Barentshavet.
Forpligtet til at beskytte borgere
I begyndelsen af januar gav Oslo tingrett i sin afgørelse opbakning til, at miljøparagraffen er forpligtet til at beskytte borgerne, hvilket regeringen argumenterede imod.
Men afgørelsen frifandt den norske regerings klimaansvar for afbrænding af norsk olie uden for landets grænser. Det er en af hovedafgørelserne, som Greenpeace nu vil udfordre i den højeste retsinstans.
“Der udledes allerede tilstrækkeligt CO2 i atmosfæren til at gøre alvorlig skade på vores fremtid. Ved at åbne de uberørte områder i Arktis for olieudvinding smugler Norge sin CO2-udledning uden for landets grænser og forstærker klimaforandringerne, der skader os alle og overalt,” siger Truls Gulowsen, chef for Greenpeace i Norge.
Principel sejr
Sune Scheller, projektleder hos Greenpeace i Danmark, tilføjer:
“Vi har vundet en vigtig principiel sejr ved, at retten anerkender den norske grundlovs ord om, at politikerne ikke bare skal stå på mål for, men sikre borgernes ret til et sundt miljø og et klima i balance. Det er en milepæl, der kan inspirere borgere til at tage handling i retten for klimaet i omkring 90 andre lande i verden, der har lignende rettigheder i sine forfatninger. Det er skuffende, at regeringen ikke vil tage sit ansvar for klimabelastningen udenfor Norge, og nu sætter vi alle sejl til for at udfordre det i retten.”
Retssagens omdrejningspunkt er regeringens beslutning om at udstede licenser til at efterforske olie og gas i nye områder af det norske Arktis. Der er bl.a. tale om særligt sårbare områder tæt ved iskanten, hvor der ikke har været åbnet for olieboringer i 20 år, og i alt 13 selskaber, heriblandt Statoil, Chevron og Lukoil, har fået licenser.
Greenpeace Norden og Natur & Ungdom får også støtte i sagen af den norske organisation Bedsteforeldrenes Klimaaksjon, og 522.000 mennesker fra hele verden har indgivet deres navne som del af bevisførelsen.