Vil det lykkes at slå en ring omkring ebola?

ebola_us_dept_of_defense
Forfatter billede

31. maj 2018

Den store epidemi i 2014/16, som spredte frygt langt udover Afrika, ramte hovedsagligt tre lande: Sierra Leone, Liberia og Guinea, dog med nogen spredning til Nigeria.

28.616 personer blev syge, 11.310 døde.

Den nye epidemi udspiller sig i et hjørne af DR Congo (DRC), et kæmpeland med svag infrastruktur og et skrøbeligt sundhedsvæsen.

Ebola er dog ikke ny for DRC, hvor der de sidste 40 år er registreret i alt 9 udbrud, det største i Kikwit i 1995 med 315 tilfælde hvoraf 81% af de smittede døde.

Det første kendte ebola udbrud i 1976 førte til påvisning af den virus vi i dag kender som ebola, opkaldt efter den flod der løber igennem det område der først ramtes i DRC, dengang Zaire.

En skamplet på WHO’s ry og rygte

Epidemierne er præget af en høj mortalitet, men også en tendens til, at de spontant dør ud – undtagen den store epidemi for få år siden.

Da man blev klar over situationens alvor i 2014, var omfanget allerede stort. Der er ingen tvivl om, at både nationale myndigheder og Verdenssundhedsorganisationen WHO sov i timen, og epidemien står som en skamplet på WHO’s ry og rygte.

Den aktuelle epidemi er endnu ikke under kontrol. Den startede i en lille landsby, Bikoro, i et fjernt hjørne af DRC, tæt på grænsen til Republikken Congo. Pr. 28. maj har myndighederne registreret 51 tilfælde, hvoraf 25 er døde.

Det er foruroligende, at epidemien synes at have bredt sig fra det rurale hjørne, hvor den opstod, til en af DRC’s storbyer, Mbandaka, med omkring en million indbyggere, hvor der foreløbig har været tre tilfælde.

På stikkerne

WHO alene har p.t. 130 eksperter i området, der støtter iværksættelse af de strategier man har erfaring for virker. Det drejer sig blandt andet om øget overvågning (surveillance), forebyggelse af infektioner, inklusiv “safe and dignified burials”.

Meget hurtigt har man fået etableret et mobilt laboratorium i Bikoro, og endnu et er på vej til Mbandaka, som sikrer hurtig diagnostik af suspekte tilfælde. En hjørnesten i enhver epidemibekæmpelse.

Vaccinerer i ring

Men man sætter især man lid til vaccination. En ny vaccine, som formentlig er 75 – 90% effektiv, blev udviklet og afprøvet i Guinea i slutningen af den store epidemi i Vestafrika. På det tidspunkt hvor vaccinen var udviklet, var epidemien næsten overstået, og de resultater, man kunne høste ved et enkelt forsøg, er derfor spinkle.

Der er kun begrænsede mængder af vaccine til rådighed, og man har indtil nu sendt 7500 doser til Mbandaka. Den strategi, man bruger til at forsøge at inddæmme epidemien, kaldes “ring- vaccination”.

Man vaccinerer beboere i en ring omkring de steder, hvor der har været ebola-tilfælde. Indtil nu er der iværksat tre vaccinations ringe, hvor man har vaccineret de, der har været i kontakt med tilfældene og deres kontakter samt sundhedsarbejdere på frontlinjen.

Dette og de andre tiltag der hurtigt er blevet sat i gang gør at der er optimisme med henblik på at begrænse epidemien.

Det er muligt, at denne epidemi ville være døet ud spontant ligesom flere af de tidligere epidemier, men det vil man aldrig få at vide.

WHO publicerer regelmæssigt situationsrapporter fra DRC. Den seneste fra 25. maj kan læses via dette link.