300 millioner kroner til tre af verdens værste kriser

rohingya_unicef_brown
Hundredtusinder af rohingyaer er flygtet til Bangladesh fra Rakhine-delstaten i Myanmar.
Foto: UNICEF/Brown (arkiv)
Forfatter billede

Der er stadig flere flygtninge og internt fordrevne på verdensplan. FNs flygtningeorganisation, UNHCR, fastslog i sidste måned, at antallet af flygtninge og internt fordrevne i år er nået op på 68,5 millioner på verdensplan. Det er mennesker, som er tvunget væk fra deres eget hjem.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har besluttet at afsætte i alt 300 millioner kroner i humanitære midler til at imødegå de store behov, som konflikterne i Rakhine i Myanmar, Syrien og Yemen afføder. Midlerne vil på baggrund af en ansøgningsrunde blive fordelt mellem danske humanitære partnerorganisationer.

”Verdens to største humanitære kriser i Syrien og Yemen fortsætter, og millioner af mennesker har behov for humanitær bistand. Samtidig kommer nye kriser til. I august sidste år brød konflikten ud i Rakhine i Myanmar, og det resulterede i, at 655.000 mennesker flygtede til Bangladesh. Det er en ekstremt tragisk udvikling. Vi vil ikke bare se på. Vi kan med den danske humanitære indsats hjælpe med at gøre livet mere tåleligt for nogle af de mennesker, der står med de største humanitære behov. Det er så det vi gør.”

Fastlåste og langstrakte kriser

Det er de fastlåste og langstrakte kriser, som i Syrien og Yemen, og nye kriser, som i Myanmar, der forklarer stigningen til 68,5 millioner internt fordrevne og flygtninge på verdensplan.

Det skyldes især en række kriser, som er fastlåste og fortsætter med uformindsket kraft, bl.a. i Syrien og Yemen. Lande hvor også sårbarheden er enorm blandt dem, som ikke er flygtet. I de to kriser er der tilsammen mere end 40 millioner mennesker med humanitære behov.

Udenrigsministeriets humanitære partnere er internationalt respekteret og gør en stor indsats for at afhjælpe behovene i de humanitære kriser og krisernes nærområder.

”De 300 millioner kroner vil blive omsat i en række nye aftaler med partnerne, der skal gøre en konkret og effektiv forskel for sårbare og nødstedte mennesker, der er fordrevet fra deres hjem og de værtssamfund, som huser dem i nærområderne,” siger udviklingsministeren.

Millioner på flugt

Konflikten i Syrien er nu i sit ottende år. Alene i Syrien er flygtningetallet oppe på næsten 6,3 millioner hvoraf langt hovedparten opholder sig i nabolandene Tyrkiet, Jordan, Libanon og i mere begrænset omfang Irak. Dertil kommer 6,6 millioner internt fordrevne.

Situationen i Yemen har i de senere år udviklet sig til verdens største humanitære krise. FN vurderer, at ud af landets befolkning på 27,5 millioner mennesker har op mod 22,2 millioner behov for humanitær bistand.

Myanmar har gennem flere år været præget af forskellige konflikter. I august 2017 forværredes situationen i Rakhine-delstaten i dramatisk grad, og det resulterede blandt andet i, at 655.000 rohingyaer flygtede til Bangladesh.

På den baggrund iværksættes en ansøgningsrunde blandt de faste danske humanitære partnerskabsorganisationer, som alle er tilstede enten direkte eller gennem internationale netværk i en eller flere af de tre kriser. Resultatet af ansøgningsrunden forventes offentliggjort i september 2018.