Ghana klar til at slå hårdere ned på korruption

sp_4662
Martin Amidu, Ghanas særlige anklager for korruption: "Det nytter ikke noget, at politisk tilhørsforhold skal afgøre, om man bliver stillet til ansvar for korrupte handlinger. Sådan har det været hidtil."
Foto: Jesper Heldgaard
Laurits Holdt

25. oktober 2018

”Vi kan ikke blive ved med bare at snakke om korruption. På et eller andet tidspunkt må al snakken følges op af handling. Vi har snakket for meget og handlet for lidt. Det skal vi lave om på nu.” Denne opfordring kommer hverken fra kritisk en aktivist eller en journalist, men fra Ghanas vicefinansminister, Kwaku Kwarteng.

Han deltog mandag-onsdag i den 18. International Anti-Corruption Conference (IACC), der blev holdt I Bella Center med mere end 1.500 deltagere fra godt 120 lande, heraf 10-15 fra Ghana. Landet, der ofte fremhæves som et mønster-demokrati, erkender åbent, at det går den forkerte vej i kampen mod korruptionen.

Ghana mødte således op til konferencen med en national erklæring, hvor de første par sider ganske vist bliver brugt på at opregne alle de initiativer, handlingsplaner og love, skiftende regeringer de seneste mange år har gennemført for at komme korruptionen til livs. Men et par sider inde kommer de åbenhjertige indrømmelser. Erklæringen konstaterer helt nøgternt, at Ghana de seneste år er gledet adskillige pladser ned ad listen på Transparency International’s Corruption Perceptions Index, og den tilføjer, at ghaneserne er trætte af at høre på snak. Nu vil de se handling.

Og den konklusion er landets vicefinansminister Kwaku Kwarteng blevet bestyrket i ved at deltage i konferencen i København: ”Vi skal slå meget hårdere ned på korruption hjemme i Ghana, og vi skal samtidig engagere os mere i den globale kamp imod korruption. Korruptionen overskrider landegrænser, så det skal kampen imod den også gøre for at være effektiv.”

Vagthundene var med i København

Vicefinansministeren kan se frem til at blive holdt op på sine løfter om en hårdere indsats mod korruption i Ghana. Med i Ghana-delegationen ved konferencen var nemlig to af landets mest kendte kritiske journalister, der de seneste år har afsløret talrige tilfælde af korruption.

”Ghana sender et stærkt signal ved at sende vicefinansministeren, rigsrevisoren og den nye særlige anklager til konferencen. Det er dem, der skal sætte handling bag de fine ord, og vi skal nok holde øje med, om de gør det,” siger en af de to journalister, Manasseh Asure Awuni fra Joy FM i Ghana.

Manden, der i januar tiltrådte den nyoprettede stilling som særlig anklager, hedder Martin Amidu og det er altså ham, der har til opgave at rette op på dét område, hvor indsatsen imod korruption i Ghana – som i så mange andre lande – har haltet. Han skal sikre, at de, der gør sig skyldige i korruption, kommer for retten og bliver straffet.

Og Martin Amidu var klar i spyttet på konferencen i København: ”Det nytter ikke noget, at politisk tilhørsforhold skal afgøre, om man bliver stillet til ansvar for korrupte handlinger. Sådan har det været hidtil. Men korruption er og bliver en forbrydelse og skal behandles som sådan, uanset om den skyldige tilhører regeringspartiet eller oppositionen. Først når vi kan vise befolkningen, at du bliver straffet for dine forbrydelser, uanset hvilket politisk parti du tilhører, vil de få tillid til systemet og til politikerne.”

Bare flere tomme ord?

Det overordnede tema for den internationale konference var netop, at tiden er kommet til handling i kampen mod korruption. Men er endnu en international konference med mere end 40 forskellige workshops ikke bare endnu en gratis omgang ord og erklæringer?

”Nej,” mener den anden journalist fra Ghana på konferencen, Emmanuel K. Dogbevi fra Ghana Business News. ”Det er meget opmuntrende for mig, der normalt arbejder på egen hånd, at møde så mange andre fra hele verden, der arbejder for den samme sag. Det er inspirerende og gør dig stærkere. Og det er nødvendigt. For de kriminelle kræfter, vi er oppe imod, giver ikke bare op. De vil kæmpe imod med alle midler, så vi skal stå sammen.”

Ghanas deltagelse i konferencen var støttet af Danmarks ambassade i Ghana, der også fik produceret små film fra konferencen. De kan ses her: http://ghana.um.dk/en/News/newsdisplaypage/?newsID=236A7184-2A93-48D2-BBB6-0D10AAF15BAF