Angola masseudviser congolesere

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

I løbet af oktober er omkring 330.000 congolesere blevet tvunget tilbage til Demokratiske Republik Congo fra Angola. Mange af af dem har gravet efter diamanter.

Nogle af dem er blevet presset ud mens andre er flygtet på grund af vold eller trusler om vold.

De er blevet udvist fordi Angolas regering er efter de mange udenlandske statsborgere, der opholder sig i landet uden at have papirerne i orden, fortæller FN’s kontor for menneskerettigheder.

Udsendte fra FN har talt med flere af de tilbagevendende ved grænsen og her fortæller flere, at de angolanske soldater og politifolk har været meget voldsomme i deres fremfærd overfor congoleserne.

FN-holdet har bekræftede oplysninger om, at seks personer er døde i sikkerhedsstyrkernes hænder. Der er dertil ubekræftede forlydender om flere dræbte og omkring 100 sårede, rapporterer FN-kontoret.

På den congolesiske side af grænsen ikke meget bedre. Flere af migranterne fortæller, at de er blevet afpresset af congolesiske sikkerhedsstyrker og at flere er blevet tilbageholdt uden synlig årsag. 

Nogle af migranterne bor privat eller i hurtigt byggede hytter. En del bor på gaden og mange mangler mad og vand og har ikke adgang til toiletter og sundhedsydelser og situationen har udviklet sig til en humanitær krise.

Masseudvisningen vækker bekymring hos FN’s kommissær for menneskerettigheder Michelle Bachelet, som understreger, at der er imod bl.a. det afrikanske menneskerettighedscharter at udvise store grupper på en gang, uden at hver enkelt sag er blevet vurderet.

Hun kræver derfor, at Angolas stopper udvisningerne indtil det kan garanteres, at migranternes menneskerettigheder ikke krænkes. Desuden kræver hun, at de skyldig i overgreb på migranterne bliver stillet til ansvar for deres gerninger.

Menneskerettighedskommissæren kræver desuden, at regeringen i DR Congo beskytter der hjemvendte migranter.