Mohammed al-Gheiti, der er journalist på den egyptiske kanal LTC TV er blevet idømt ét års fængsel og en bøde på 3.000 egyptiske pund – 1.100 danske kroner – efter at han i august 2018 interviewede en homoseksuel mand i et tv-program.
Han har dog mulighed for at appellere dommen.
Den anonymiserede gæst fortalte om sit forhold til en anden mand og sin tilværelse som sexarbejder. Det sidste blev i retten udlagt som om, at interviewet bl.a. handlede om, at man kan tjene penge på at være homoseksuel. Og det var med til at få Mohammed al-Gheiti dømt for at promovere homoseksualitet.
Det er ikke i sig selv forbudt at være homoseksuel i Egypten, men det er forbudt at fornærme den offentlige moral, islam og religøse ledere. Det er dog ikke altid klart, hvad der kan betragtes som en fornærmelse.
Ironisk nok har Mohammed al-Gheiti tidligere gjort sig bemærket ved at tale imod homoseksualitet. Det er ikke bemærkelsesværdigt i Egypten, for følge en undersøgelse fra amerikanske Pew Research Centre i 2013 er hele 95 procent af befolkningen imod homoseksualitet.
Episoden med regnbueflaget
Under og efter revolutionen i 2011 fik Egyptens LGBT-personer mere frihed. Men efter en meget omtalt episode i 2017, hvor der blev viftet med regnbueflag under en koncert med det libanesiske band Mashrou’ Leila, indførte regeringen en lov, der forbyder ”promovering af homoseksualitet”.
Interviewet i august betød, at TV-stationen blev lukket i to uger som straf for at overtræde denne lov, skriver CNN.
Efter episoden med regnbue-flaget, der over hele verden symboliserer homoseksuelle og støtten til homoseksuelles rettigheder, har myndighederne lagt en strammere kurs overfor homoseksuelle, selvom det fortsat teknisk set ikke er ulovligt at være homoseksuel.
Derfor er det med anklager om f.eks. pornografi, prostitution eller seksuelle udskejelser, når homoseksuelle er blevet tilbageholdt af myndighederne.