“Det, vi troede skulle blive en tør halvhistorisk arkiv-dokumentar, er endt med at blive en true crime fortælling,” siger filmens producer Peter Engel.
Filmen Cold Case Hammarskjöld undersøger omstændighederne ved det tragiske flystyrt. Instrueret af Mads Brügger tager den seerne tilbage til den skæbnesvangre dag i september 1961, da selveste FNs generalsekretær omkom under kontroversielle omstændigheder i et flyvrag i det nordlige Zambia.
Året forinden havde verden været vidne til en bølge af afkoloniseringer i Afrika. 16 afrikanske lande var blevet selvstændige, herunder den tidligere belgiske koloni, Congo.
Få uger senere løsrev den mineralrige Katanga-provins sig som en selvstændig stat. Vestlige mineselskaber støttede og finansierede oprøret, der truede fred og stabilitet i hele det centrale Afrika og berøvede den nye stat sine vigtigste indtægter. Det var midt under Den Kolde Krig, og FNs sikkerhedsråd indsatte en af organisationens første fredsbevarende styrker for at hindre, at krisen blev global.
Et af FN-styrkens mål var at genforene landet. Da den handlekraftige generalsekretær i september fik underretninger om kampe mellem FN-styrker og Katangas hovedsagelig hvide lejesoldater, hastede han fra Congos hovedstad Kinshasa til Katanga i håbet om at kunne forhandle en våbenhvile.
Hammarskjöld havde mange magtfulde fjender i denne bestræbelse. Han var idealist, og hans ønske om et afkoloniseret Afrika gik imod stærke økonomiske interesser. Mange virksomheder og politiske grupper i Vesten ønskede ikke at slippe den politiske og økonomiske kontrol over Afrika.
Han nåede aldrig frem; under indflyvningen til Katangas hovedstad kort før midnat styrtede flyet ned i en skov på den anden side af grænsen i det daværende Nord-Rhodesia. Ingen af de 16 ombordværende overlevede. Katangakrisen fortsatte til januar 1963, da området igen blev indlemmet i Den Demokratiske Republik Congo.
Besat men ikke konspiratorisk
“Cold Case Hammarskjöld” får premiere i morgen på den prestigiøse Sundance Film Festival i Utah. Den tog sin begyndelse for 7 år siden, da Brügger læste en artikel om mysteriet af svenske Göran Björkdahl, der i mange år har efterforsket styrtet.
Siden barndommen har Björkdahl interesseret sig for mysteriet. Hans far havde arbejdet i området, hvor flyet styrtede, og han kom en dag hjem med en metalplade fra flyet. Pladen havde mærkelige huller, der syntes at stamme fra skud.
Det blev en besættelse for Björkdahl at opklare, hvad der var sket. Dog er han ifølge Peter Engel ikke en konspirationsteoretiker: “Göran prøver faktisk at modbevise et attentat. Men han støder hele tiden på informationer, der ikke passer med den officielle forklaring.
Blandt andet har Björkdahl besøgt stedet, hvor flyet styrtede ned, og opsøgt lokale vidner. De var dengang børn og unge, og selv om de befandt sig mange kilometer fra hinanden, fortæller alle den samme historie: De hørte lyden af et jagerfly efterfulgt af skud, hvorefter et større fly styrtede ned.
Hvem stod bag?
I 1998 kom der nye spor i sagen. Under den sydafrikanske Sandheds- og Forsoningskommisions undersøgelser af forbrydelser foregået under apartheid, fandt den en korrespondance, der afslørede et komplot om at sabotere Hammarskjölds fly.
Dokumenterne tydede på, at den pro-kolonialistiske, sydafrikanske gruppe SAIMR i samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste CIA og dens britiske kolleger i MI5 stod bag Hammarskjölds død. “Det viser sig, at der er noget om snakken; det bliver meget uhyggeligt” lover Peter Engel.
Ifølge ham blev en bombe placeret i næsehjulet på Hammarskjöld fly. Den skulle eksplodere, når landingshjulet gik op og få flyet til at styrte allerede ved start. Hvis det ikke lykkes, skulle en pilot skyde flyet ned, og hvis det også gik galt, var der placeret luftskyts på jorden.
Da man senere undersøgte vragstedet, var Hammarskjölds lig det eneste intakte, og det lå hele 30 meter fra flyvraget. Samtidig var der tegn på, at han var blevet skudt efter styrtet, hvilket under bygger påstanden om, at nogen stod klar på jorden i tilfælde af, at generalsekretæren havde overlevet styrtet.
“Vi er ret sikre på, at det var en belgisk/engelske pilot ved navn Jan van Risseghem, der skød flyet ned,” siger Peter Engel og uddyber, at van Risseghem netop var tilknyttet sydafrikanske SAIMR.
35 researchere fra forskellige lande har været tilknyttet filmprojektet. Undervejs har FN hele to gange genåbnet sagen – men begge gange har organisationens undersøgelseskommissioner opgivet at komme længere end tilbage til den vedtagne forklaring: Sagen Hammarskjöld forblev kold.
Cold Case Hammarskjöld får dansk premiere torsdag d. 7 februar.