485 af det egyptiske parlaments 596 medlemmer stemte for, da et lovforslag om at forlænge præsident Abdel Fattah al-Sisis embedsperiode blev vedtaget ved torsdagens førstebehandling.
Dermed er lovpakken godt på vej til at blive endeligt vedtaget. Det havde krævet to tredjedeles flertal for at foretage de nødvendige ændringer af forfatningen og forlænge præsidentens embedsperiode fra de nuværende fire år til seks år.
Ændringerne vil åbne op for, at præsident Sisi kan få yderligere to gange seks år på posten, altså 12 år i alt, når hans nuværende embedsperiode, der er hans anden, udløber i 2022.
Den samlede pakke af lovændringer indeholder nemlig en særlov, der tillader Sisi at blive på posten i yderligere to embedsperioder. For alle andre præsidenter gælder, at de kun må sidde i to embedsperioder.
Lovpakken og eventuelle ændringer skal nu behandles i et parlamentsudvalg, inden det kommer til afstemning i parlamentet for anden gang. Men her ventes vedtagelse at være en formalitet, i og med at over 90 procent af parlamentsmedlemmerne støtter præsidenten.
Derpå skal spørgsmålet sendes til folkeafstemning, skriver den egyptiske avis al-Ahram.
Skal sikre stabilitet
Det vil sikre ro i kølvandet på de turbulente år efter revolutionen i 2011, lyder argumenterne, og samtidig give regeringen mulighed for at gennemføre sine langsigtede økonomiske udviklingsplaner.
Ved præsidentvalget i Egypten sidste år blev Sisi valgt med 97 procent af stemmerne. Den overbevisende sejr skyldes blandt andet, at kun en enkelt modkandidat, den relativt ukendte Moussa Mustafa Moussa fra det lille Ghad-parti, som i øvrigt støtter Sisi, havde fået lov at stille op imod den siddende præsident ved sidste års valg.
Sisi har dog reel opbakning i befolkningen og kunne ifølge flere iagttagere formentlig have vundet sidste års valg, selv om der havde været reel modstand i form af oppositionskandidater.
Menneskeretslig krise
Menneskerettighedsgrupper er ikke helt så begejstrede for den egyptiske præsident, som flertallet af parlamentarikere og vælgere er.
Human Rights Watch skriver, at Egypten under Sisis ledelse oplever den værste menneskeretslige krise i årtier. Politiet udøver i stor stil tortur, foretager vilkårlige anholdelser eller får politiske modstandere til at ”forsvinde” for at tvinge dem til at tie. Tusindvis af civile bliver stillet for militære domstole, hvor de idømmes strenge straffe for at have kritiseret regeringen.
Human Rights Watch vurderer, at omkring 60.000 politiske fanger sidder i Egyptens fængsler i dag. Under præsident Hosni Mubarak, der blev afsat i 2011, var antallet formentlig ”kun” omkring 10.000.