Paragraf 162 og 165
Kenyas love mod homoseksualitet blev indført af den britiske kolonimagt som en del af straffeloven i 1897.
Paragraf 162 straffer ”kødelig omgang mod naturens orden” med op til 14 års fængsel.
Paragraf 165 gør ”uanstændige handlinger mellem mænd” strafbart med op til fem års fængsel.
Der var massiv skuffelse blandt de forsamlede LGBT-aktivister og organisationer i Kenya, da landets højesteret fredag besluttede at bevare en lov, der forbyder homoseksualitet.
Højesterets afgørelse er et tydeligt tilbageskridt for Kenya, der ellers har gjort fremskridt på en række andre områder inden for menneskerettigheder, skriver Human Rights Watch i en udtalelse efter afgørelsen.
”Kenyas højesteret har gjort mennesker i homoseksuelle forhold i Kenya til andenrangsborgere ud fra den absurde påstand, at straffeloven ikke er diskriminerende,” siger Neela Ghoshal, der er seniorresearcher på LGBT-området for Human Rights Watch.
”Rettigheder kan ikke undertrykkes i den sociale misbilligelses navn.”
LGBT-aktivister i Kenya har planer om at appellere afgørelsen, som faldt fredag efter tidligere at have været udsat.
Ikke bevist at rettigheder var krænket
Sagen gik hele vejen til højesteret, efter den oprindeligt blev fremsat i 2016 af tre kenyanske LGBT-organisationer, der arbejder for at sikre grundlæggende rettigheder for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner i Kenya.
De mener, at straffelovens bestemmelser i paragraf 162 og 165 er forfatningsstridige, fordi de krænker retten til lighed, værdighed, sikkerhed, privatliv, sundhed og andre rettigheder, der er beskyttet i landets forfatning.
Men det gav domstolen dem ikke ret i. Højesteret fastslog, at de to omdiskuterede paragraffer ikke er diskriminerende, fordi de – ifølge domstolen – ikke er rettet direkte mod LGBT-personer, ligesom den fastslog, at sagsøgerne ikke havde bevist, at deres rettigheder er blevet krænket på grund af lovene.
Højesteret fastslog desuden, at den forfatningssikrede ret til privatliv og et liv i værdighed ikke er absolutte og skal ses i sammenhæng med forfatningens paragraf 45, der siger, at ”enhver voksen har ret til at gifte sig med en person af det modsatte køn”.
I sagen nævner de tre LGBT-organisationer, der stod bag forsøget på at få ændret loven, imidlertid ikke noget om ret til ægteskab, påpeger Human Rights Watch.
Organisationen mener, at Kenyas manglende vilje til at stoppe diskriminationen af LGBT-personer er en overtrædelse af de forpligtelser, landet har underskrevet i internationale traktater.
Politi chikanerer og afpresser
Lovene mod homoseksualitet bliver sjældent brugt til direkte at dømme folk for at have begået såkaldt homoseksuelle handlinger. Inden for de seneste 10 år har der kun været en lille håndfuld sager, hvor nogen er blevet retsforfulgt efter paragraf 162 og/eller 165.
Men Human Rights Watch mener, at lovene er med til at opretholde, at en bestemt befolkningsgruppes rettigheder bliver trådt under fode. Politiet bruger lovene som et påskud for at chikanere LGBT-personer og presse penge eller sex ud af dem, skriver Human Rights Watch. Det sker også, at LGBT-personer bliver nægtet hjælp, hvis de har været udsat for voldshandlinger.
Både HRW og en række kenyanske menneskerettighedsorganisationer kan fortælle om flere eksempler på, at lovene er blevet brugt til at retfærdiggøre diskrimination inden for blandt andet arbejdsmarkedet og boligmarkedet, til at smide elever ud fra deres skoler, til at censurere kunst med LGBT-temaer og til at forhindre, at LGBT-organisationer kan registrere sig som en offentligt anerkendt ngo.
Flere lande dropper diskriminerende love
Den kenyanske afgørelse er især skuffende i lyset af, at flere andre afrikanske lande – og i resten af verden – har gjort op med gamle love, der diskriminerer bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.
I januar afskaffede Angola en paragraf i sin straffelov, så såkaldt ”unaturlig synd” ikke længere er strafbart.
Andre afrikanske lande har ligeledes foretaget en gennemgang af deres straffelove, så de ikke længere indeholder bestemmelser mod homoseksualitet. Det gælder blandt andet Mozambique, Lesotho, Seychellerne samt Sao Tome og Principe.
33 andre lande i Afrika har stadig love, der forbyder et forhold mellem to voksne mennesker af samme køn.
Også andre steder i verden bliver de love, der diskriminerer homoseksuelle, strøget fra straffelovene. Det gælder blandt andet i Indien, som sidste år afkriminaliserede homoseksuelle forhold. Det samme er sket i Trinidad & Tobago, Belize, Palau, Nauru, og den tyrkiske del af Cypern.
”Kenya har forpasset chancen for at sige tydeligt fra over for diskrimination,” siger Njeri Gateru, der er direktør for den kenyanske National Gay and Lesbian Human Rights Commission.
”Jeg tror, at retfærdigheden i sidste ende vil sejre i Kenya, som det er sket i andre dele af verden, der har afkriminaliseret samkvem mellem personer af samme køn. Men indtil da vil almindelige LGBT-kenyanere fortsat betale prisen for statens ligegyldighed over for diskrimination,” siger hun i pressemeddelelsen fra Human Rights Watch.