Indisk afgørelse giver nyt håb for LGBT-personer i Kenya

rafiki
Filmen "Rafiki" var oprindeligt bandlyst i Kenya på grund af dens lesbiske tema, men en dommer lempede på forbuddet, så filmen kan komme med i kapløbet om en Oscar-statuette.
Foto: Fra filmen.
Forfatter billede

Det var en enstemmig afgørelse, da højesteret i Indien tidligere på måneden besluttede at sløjfe en 157 år gammel lov, der gjorde det ulovligt for to personer af samme køn at have sex sammen.

Nu skal Kenyas højesteret tage stilling til et lignende spørgsmål. Skal landet annullere de 120 år gamle paragraffer nummer 162 og 165 i straffeloven, som forbyder sex mellem to mennesker af samme køn?

Afgørelsen i Indien har vakt nyt håb i Kenya, selv om landet er del af et kontinent, hvor homoseksualitet i mange lande kan medføre lange fængselsstraffe eller i værste fald døden. I Kenya er homoseksualitet tabu, og forfølgelse af seksuelle minoriteter er udbredt.

”Vi er stærkt opmuntret af, hvad vi ser fra Indien. Det er i høj grad den samme kamp, vi kæmper her i Kenya,” siger Kari Mugo, daglig leder af National Gay and Lesbian Human Rights Commission, som er en af de organisationer, der har indbragt sagen for Kenyas højesteret.

”Begge lande har disse gamle love fra kolonitiden, men vi har også moderne forfatninger, der taler for ligebehandling, så vi håber virkelig, at det, som vi ser i Indien, kan blive gengivet her,” siger Kari Mugo ifølge nyhedssitet AllAfrica.

Charles Kanjama, der er en af de advokater, som forsøger at få loven ændret, siger til nyhedssitet Pink News:

”Kenyanske domstole er kun bundet af afgørelser fra højere domstole i Kenya, men afgørelser fra udenlandske domstol kan være overbevisende.”

Domstol ophæver forbud mod lesbisk film

Samtidig med, at der ifølge flere kilder i Kenya er visse forsigtige håb om, at der muligvis kan komme en positiv overraskelse fra Kenyas højesteret, er der også på andre fronter godt nyt for LGBT-personer.

forbuddet blevet ophævet, i første omgang i en uge.

Selv om filmens homoseksuelle tema er dybt kontroversielt i Kenya, kunne den nemlig ikke indstilles som Kenyas bud på en Oscar-vinder i kategorien ”bedste udenlandske film”, hvis den ikke havde været vist først i hjemlandet.

Det fik en dommer til at beslutte, at den kunne vises i en biograf i Nairobi – dog kun i en uge og kun i dagtimerne, skriver den britiske avis The Independent.

Da filmen endelig blev vist, var det til jubelråb fra biografgæsterne. Biografen måtte arrangere en ekstra visning, fordi mange biografgængere gik forgæves.