Forbudt film må vises én uge i Kenya

skaermbillede_2018-04-26_kl
Den kenyanske film Rafiki udfordrer landets stigmatisering af homoseksuelle
Foto: Screenshot fra Rafiki
Laurits Holdt

Filmen “Rafiki”, som i april 2018 blev forbudt i Kenya må nu vises i en uge, så den kan komme i betragtning til en Oscar-nominering. For at komme det, skal en nemlig have været vist mindst syv dage i træk i en kommerciel biograf i hjemlandet. Det skriver BBC.

“Rafiki” er dybt kontroversiel i Kenya, fordi den beskriver et kærlighedsforhold mellem to kvinder og ikke udstiller forholdet som noget negativt.

Filmen blev i april udtaget til filmfestivalen i Cannes  – første gang for en kenyansk film – og i den forbindelse skrev Globalnyts Ida Sophie Skriver Olsen om filmen:

“De to kvinder mødes, fordi deres fædre stiller op mod hinanden i kampen om en plads i den lokale kommunalbestyrelse. På trods af omgivelsernes blikke, sladder og homofobiske kommentarer vokser deres kærlighed til hinanden.”

“Men kærligheden får ikke lov til at blomstre. Da det opdages, at Kena og Ziki ikke kun er veninder, men også kærester, angribes de af lokalsamfundet og  tvinges til at vælge mellem kærlighed og sikkerhed.”

Homoseksualitet er forbudt i Kenya og er også ugleset i store dele af offentligheden.

Landets filmcensur, The Kenyan Classifiaction Board (KFCB), bad i første omgang instruktøren Wanuri Kahiu om at ændre filmens slutning, så det lesbiske par blev fordømt. det nægtede hun dog pure og derefter blev filmen forbudt i Kenya.

Dommeren, der løftede forbuddet, sagde i sin kendelse, at hun ikke regner med at det kenyanske samfund er så svagt, at dets moralske fundament bliver rystet af denne film.