FN kræver en uafhængig undersøgelse af den fængslede egyptiske ekspræsident Mohamed Morsis pludselige død. Morsi faldt om i en retssal i Kairo mandag og blev erklæret død, 67 år.
”Enhver pludselig død i myndighedernes varetægt bør følges af en omgående, upartisk, grundig og transparent efterforskning, der foretages af en uafhængig instans for at kaste lys over dødsårsagen,” siger en talsmand for FN’s højkommissær for menneskerettigheder ifølge flere medier.
Talsmanden tilføjer, at Morsi ”tilsyneladende har været tilbageholdt i forlænget isolationsophold” og opfordrer til, at en kommende efterforskning omfatter alle aspekter af myndighedernes behandling af ham.
Mohamed Morsi blev tirsdag begravet ved siden af andre ledere fra Det Muslimske Broderskab, dagen efter at han kollapsede i retssalen i Kairo. Kun de allernærmeste og et større politiopbud var til stede på den gravplads i Kairo, hvor begravelsen blev holdt tidligt tirsdag morgen.
Manglende lægehjælp
Hans død har vakt vrede blandt hans tilhængere og partifæller samt blandt udenlandske menneskeretsorganisationer, der mener, at den fængslede ekspræsident i årevis er blevet nægtet den lægebehandling, han havde brug for. Det afviser egyptiske myndigheder.
Human Rights Watch betegner nyheden om Morsis død som ”forfærdelig”, men ”fuldkommen forudsigelig”, og kritiserer den egyptiske regering for ikke at have ladet ham få den lægehjælp, han havde brug for.
”Egyptens regering har ansvaret for hans død, i og med at de ikke sikrede ham passende medicinsk behandling og grundlæggende rettigheder for en indsat”, siger HRW i en udtalelse til tv-stationen Al-Jazeera.
Fra flere andre sider lyder der en lignende kritik af, at regeringen ikke tillod Morsi at modtage lægebehandling.
”Tidligere præsident Morsi er død i dag efter alvorlig og systematisk mishandling, mens han var fængslet i isolation, hvilket er et brud på Egyptens forfatningsmæssige og internationale forpligtelser. Hans død kunne have været undgået, hvis præsident Sisi havde lyttet til opfordringer fra menneskeretsorganisationer,” skrev Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS) mandag på Twitter.
Instituttets direktør, Bahey eldin Hassan, følger op med en opfordring til, at den tidligere præsidents død efterforskes af en uafhængig international instans:
”Egypterne og resten af verden ved, at der ikke kan ske en troværdig efterforskning under Sisi, hans retssystem og hans retsmedicinere”, skriver Hassan på Twitter.
En af den afdøde ekspræsidents sønner har over for udenlandske medier oplyst, at familien kun har haft ret til at besøge Morsi i fængslet tre gange, siden han blev anholdt i 2013.
Væltet ved et kup og sendt direkte i fængsel
Mohamed Morsi var Egyptens første folkevalgte præsident. Han tilhørte oprindeligt Det Muslimske Broderskab, men stillede op som uafhængig kandidat til præsidentvalget i 2012, hvor han vandt over den tidligere premierminister Ahmed Shafiq.
Dengang bakkede mange vælgere op om Morsi, fordi modkandidaten, Shafiq, havde været en del af det afsatte styre under præsident Hosni Mubarak, der blev væltet i februar 2011.
Men Morsis styre blev kort. Egypterne var generelt utilfredse med, at han ikke levede op til sine løfter om at være præsident for alle – og snart var egypterne tilbage på gaden for at demonstrere mod hans styre, som de frygtede ville udvikle sig til et decideret teokrati.
Da protesterne mod Morsi nåede et omfang, der mindede om modstanden mod Mubarak-styret, greb militæret ind – med den nuværende præsident Abdel Fattah al-Sisi i spidsen – og afsatte Morsi ved et kup i juli 2013. Han blev omgående anholdt og har været i fængsel lige siden.
I en kommentar betegner den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, Mohamed Morsi som en ”martyr” og beskylder ”tyrannerne” i Egypten for at være skyld i hans død.
Kritik af retssager
I dag er broderskabet blevet forbudt og stemplet som en terrororganisation af præsident Sisi og hans regering, og langt de fleste af den islamistiske bevægelses ledere er i fængsel eller idømt dødsstraf eller lange fængselsstraffe.
Morsi selv var idømt flere dødsstraffe og livsvarige fængselsstraffe og havde stadig en række retsopgør hængende over hovedet. Blandt meget andet var han anklaget for at være ansvarlig for drab på demonstranter, for magtmisbrug og for kvægtyveri.
Hans støtter og Det Muslimske Broderskabs tilhængere har protesteret over de mange domme, men myndighederne har slået hårdt ned på demonstrationerne, som det i dag er de allerfærreste, der tør at deltage i. Internationale menneskeretsorganisationer har betegnet anklager mod Mursi som ”en farce” og set de mange retssager en parodi på et retssystem.
Efter Morsis død har Det Muslimske Broderskab og andre organisationer opfordret til demonstrationer ved Egyptens ambassader rundt om i verden.