(BEIRUT, Globalnyt:) En kæmpe karavane af unge mennesker på scootere fræser igennem Beirut med hornet i bund. Reklamesøjler, bildæk og lyskurve ligger i bunker midt på vejene i byens Downtown-område og bliver ædt af flammer. Tusindvis af demonstranter kalder og klapper i takt: ”Ned med politikerne, vi vil have revolution”, råber de på arabisk.
Fra Tyre i syd til Tripoli i nord, fra Beirut i vest til Baalbek i øst – over hele Libanon er der torsdag aften og nat demonstrationer i gadebilledet.
Gnisten, der har fået det hele til at antænde, er den libanesiske regerings budgetforhandlinger for 2020. På grund af landets katastrofale økonomi har regeringen foreslået nye afgifter på tobak, benzin og sociale medier såsom WhatsApp.
Det har affødt så stærke reaktioner, at uddannelsesministeriet er blevet nødt til at meddele, at alle skoler og universiteter er lukkede i Libanon fredag. Og regeringen har allerede skrottet forslaget igen.
Det ændrer bare ikke på, at libaneserne er vrede og frustrerede.
”Det er dråben, der får bægeret til at flyde over. Intet fungerer i det her land, og vi bliver røvet af vores korrupte regering hver eneste dag. Nok er nok,” siger en 50-årig mand fra nattens demonstrationer i Beirut.
Han er ingeniør, men ikke ønsker at stå frem med navn. Med et libanesisk flag i den ene hånd og en flaske vand i den anden betragter han et virvar af scootere og et voksende bål foran sig. Det er godt, at de her protester sker, fortæller han, alt imens at en ung mand banker endnu en lyskurv ned med et bat et par meter derfra.
”Det handler ikke om WhatsApp. Det handler om alt. Elektriciteten, som går tre timer om dagen, vores offentlige gæld på mere end 85 milliarder dollars og udbredt arbejdsløshed,” siger han.
”Vi har ingen fremtid her”
En blanding af politi og soldater skærmer hele området af, men lader de mange demonstranter boltre sig inde imellem dem. I hvert fald lidt endnu.
Der er både unge og gamle i demonstrationen, muslimer og kristne, mænd og kvinder. Fire personer sidder ved et madbragt plasticbord og spiller kort, mens Beirut brænder 10 meter bag dem. En ældre dame har taget sin hund med til demonstrationen. Og adrenalinhungrende unge drenge i bar overkrop river alt, hvad de kan finde, ned, og smider det i flammerne.
Det er anden gang på mindre end en måned, at Libanon rammes af protester over landets økonomi. Tilbage i begyndelsen af oktober var hundredvis af demonstranter samlet på Martyrenes Plads i hjertet af Beirut for at vise deres vrede og bekymring over landets alarmerende situation: Libanon skylder mere end 500 milliarder kroner i offentlig gæld, en fjerdedel af befolkningen i den arbejdsdygtige alder står uden job, og nationen er officielt i ”økonomisk alarmberedskab”.
Derudover har Libanon siden i mandags været præget af årtiers værste skovbrande, der kostede to livet og gjort en masse mennesker hjemløse, før regeringen kunne nå at bremse ilden.
”Vores land er lort. Intet fungerer, og vi har ingen fremtid i det her land. Jeg tror ikke på, at vores demonstrationer ændrer sig, men i det mindste er det spændende at være med til,” fortæller en dreng på 17, der sidder på sin scooter med sin 21-årige ven bag på.
Andre demonstranter er mere optimistiske omkring protesternes resultat. Det er ifølge flere aktivister den største opstand, siden You Stink-bevægelsen var på sit højeste i 2015.
Nisrine Chachine, skolelærer og kendt aktivist, deltager i protesten, og hun tror, at det kan føre til regeringens fald.
”Det her var overhovedet ikke planlagt. Det er spontant og vredt. Jeg tror, der kommer til at ske noget stort,” siger hun.
Klar til at blive stående i dagevis
I Tripoli oppe nordpå, som primært er sunni-territorium, beretter folk, at den sunni-muslimske premierministers plakater rives ned. Og nede sydpå, som er Hizbullah-territorium, bliver der angiveligt protesteret foran nogle af medlemmernes kontorer.
I Beirut er der omkring klokken 2 om natten stadig tusindvis af mennesker på gaden i downtown, og det virker som om, at nye ansigter og scootere bliver ved med at strømme til. Det skulle være cirka 25 grader varmt i natten, men det føles meget varmere på grund af de store bål.
De fleste mennesker står i fred og fordragelighed og iagttager scenerne for at vise deres sympati med de unge brandstiftere. En mand, der kalder sig Mohammed, fortæller, ”at han aldrig har følt sig så magtfuld, som han gør nu.”
”Vi er klar til at blive stående i dagevis. Vi er klar til at vælte regimet,” siger han.
Blandt demonstrationerne løber rygterne om, at Walid Jumblatt, drusernes politiske leder og præsident for Det Progressive Socialistparti i Libanon, har ringet til premierminister Saad Hariri og opfordret ham til at træde ned fra posten.
Der er feststemning. Men nogle demonstranter er tilsyneladende også kun kommet for at skabe ballade. De angriber politistyrker og besvares med tåregas.
Klokken 3 om natten er protesterne stadig i gang. Og fredag formiddag er demonstranterne igen på gaden.