Det var en nordafrikansk heltinde, der, meget atypisk for sit ukuelige sind, måtte give op mandag morgen hjemme i Tunis, bare 37 år gammel.
Lina Ben Mhenni blev for alvor kendt under det arabiske forår i 2011, hvor hun under navnet A Tunisian Girl via sin blog og ageren på sociale medier konstant rapporterede om menneskerettighedskrænkelser begået af styret under den nu afdøde diktator Zine El Abidine Ben Ali.
Ben Mhennis blog A Tunisian Girl blev skrevet på arabisk, fransk og engelsk. Her markerede hun sig ved at bruge sit rigtige navn, og hendes målrettede reportagestil og dokumentation af brud på menneskerettighederne gjorde, at hun hurtigt blev set som en af de bedste kilder til, hvad der gryede i det nordafrikanske land.
Ben Mhenni var eneste vidne til de massakrer, som den tunesiske hær foretog inde midt i landet, fjernt fra hovedstaden og kystens turistbyer. Hun optog videoer, fotograferede sårede og besøgte hospitaler for på enhver måde at kortlægge regeringens undertrykkelse af befolkningen.
Hendes blog blev selvfølgelig forsøgt stoppet, og hun fandt siden ud af, at hun havde været på diktaturets dødsliste.
Aktivisme i blodet
Lina Ben Mhenni havde ikke sit engagement fra fremmede. Hendes far, Sadok, havde siddet i fængsel for sin aktivisme, og var siden med til at starte lokalafdelingen af Amnesty International, mens moren Emma havde været studenteraktivist.
I tiden efter revolutionen, hvor den nye fjende blev den omsiggribende islamisme, kæmpede far og datter side om side for blandt andet at åbne biblioteker i landets fængsler, så de indsatte havde adgang til oplysning.
Lina Ben Mhenni var realist og derfor ikke blind overfor den fortsatte korruption i landet. Særligt hendes aktiviteter mod det islamiske parti, Ennahda, som hun beskyldte for dobbeltmoral og korruption, betød, at hun igen modtog dødstrusler og i en tid måtte have politibeskyttelse.
Til daglig underviste Lina Ben Mhenni i engelsk på University of Tunis.
Hun døde af komplikationer efter nyresvigt efter en lang historie med organtransplantationer, hvor moren allerede i 2007 måtte træde til med en nyre. Lina Ben Mhenni led også af lupus, en sygdom der angriber immunsystemet.
Hun var aktiv online til det sidste. Så blev der tavshed, og hyldesten brød løs. De glemmer hende aldrig i Tunesien.