Onsdag eftermiddag lancerer Timbuktu Fonden sin analyse af den del af regeringens finanslovsforslag for 2021, som vedrører udviklingsbistanden. Det sker hos Folkekirkens Nødhjælp ved Vesterport Station i København i samarbejde med IDA Global Development. Analysen er som i tidligere år skrevet af Jesper Heldgaard, og han konkluderer blandt andet, at den folkelige forankring af udviklingssamarbejdet ofres til fordel for en mere grøn bistand.
Mere af det grønne: Regeringen fremlagde forleden sin globale klimastrategi, og det fik Mellemfolkeligt Samvirkes Tim Whyte til at skrive, at ”… strategien er et svigt af verdens fattigste, der bliver ramt hårdest af klimakrisen. Danmark løber fra løftet om at hjælpe udviklingslandene og finansierer sin eksportstrategi med udviklingsbistand, der ellers skulle gå til verdens fattigste.”
Vi har også skrevet om et initiativ fra Udenrigsministeriet, som nok ikke påkalder sig kritik fra udviklingsbranchen. Det er en nødpulje, som skal holde hånden under danske organisationers projekter i udlandet, der er truet på grund af coronakrisen.
I ugens løb fortalte vi desuden om afsløringerne af seksuelle overgreb mod kvinder i Den Demokratiske Republik Congo, der er blevet begået af medarbejdere i FN-organisationer og hjælpeorganisationer.
Et løfte fra ministeren
Vi hører igen og igen, at der mangler jobs i Afrika. At millioner af unge hvert år forsøger at komme ind på arbejdsmarkedet, men at der simpelthen ikke er nok jobs til de mange ledige hænder. Men det er ikke kun jobs der mangler, det er også mangel på folk til at besætte de jobs, der er brug for. Det kan man læse i Udenrigsministeriets ”hvidbog for jobskabelse og faglærte i Afrika” (PDF), som er blevet udarbejdet af en såkaldt taskforce, som ministeren nedsatte i maj.
”Min tese er, at der er brug for flere med faglige kompetencer,” skriver udviklingsminister Rasmus Prehn (S) i sin indledning på side to i hvidbogen. Allerede på side fem følger formanden for taskforcen Jens Kvorning op og skriver:
”Vores analyse har bekræftet ministerens tese: Der er brug for flere med faglig uddannelse i Afrika.”
Hvidbogen forklarer, at der er et mismatch mellem de unges kvalifikationer og de behov, der er på arbejdsmarkedet. Og så går den i dybden med syv centrale problemer:
- For få får en uddannelse, der er efterspørgsel på.
- Den enkeltes indtægt er utilstrækkelig.
- Der er for få jobs, og især unge har svært ved at finde plads på arbejdsmarkedet.
- Der er dårlige vilkår på arbejdsmarkedet.
- Kvinders muligheder er særligt udfordrede.
- Ændring i klima og miljø udfordrer levevilkår og jobskabelse.
- Der er utilstrækkelige rammevilkår for jobskabelse og faglige uddannelser.
Der mangler altså faglærte i Afrika, og de faglærte har ofte ringe uddannelser, der ikke er målrettet markedet, konkluderer taskforcen i sin analyse.
Det har fået Rasmus Prehn til at love, at Danmark skal sørge for, at der med dansk støtte bliver uddannet 10.000 flere faglærte i Afrika i hans tid som minister. Til det har Udenrigsministeriet indtil videre afsat 25 millioner kroner, som danske organisationer kan søge til nye modeller for faglærte og opkvalificering.
Læs og forstå flygtninge med Caritas
Caritas Danmark har etableret en læseklub i samarbejde med forlaget Gyldendal. Den skal sende deltagerne på en rejse, der kan gøre dem klogere på verden og ikke mindst på det at være et menneske på flugt.
Organisationen skriver blandt andet:
”Hører vi ordet flygtning, ser vi for os horder af mennesker på flugt fra krig eller stuvet sammen i små både på vej over Middelhavet. Medierne konfronterer os med den ene katastrofe efter den anden, og tanken om verdens lidelse og nød får mange til at lukke af. Vi magter ikke at forholde os til sultens, flugtens og fattigdommens realitet, når den optræder som tal og statistikker, men det enkelte menneskes historie kan nå os.”
Caritas har derfor udvalgt ti skønlitterære værker, som giver indsigt i, hvad det vil sige at være flygtning og fattig. Første bog bliver Khaled Hosseinis “En bøn til havet”, som Hosseini skrev inspireret af billedet af den treårige kurdiske dreng, der druknede under flugten til Europa og blev skyllet op på en strand ved Middelhavet.
Gammel ged i ny indpakning
Hvis ellers ikke corona-monstret stjæler julen, så er der mindre end to måneder til u-landskalenderen og de andre traditioner bliver pakket ud. Blandt meget andet skal vi til at tænke på gaver og mandelgaver, og her står flere af udviklingsorganistionerne klar med gode ideer og muligheder for at betale med mobilepay. En af pionererne på området er Folkekirkens Nødhjælp, der for år siden lancerede konceptet ”Giv en ged”. I år har geden fået ny indpakning (med påtrykt ”gedefakta”) – og indmad, for den er lavet af marcipan.
Hvis du falder over andre gaveideer fra udviklings- og hjælpeorganisationer, så send endelig et tip til [email protected]
ADRA deler EU-kontanter ud til flygtninge i Sudan
ADRA Danmark har fået 11 millioner kroner fra ECHO, EU’s humanitære kontor, til at mildne de økonomiske konsekvenser af coronakrisen i flygtningelejre og for de dårligst stillede familier i de omkringliggende landsbyer i Sudans White Nile-provins. Det skriver organisationen på sin hjemmeside.
Midlerne vil blive uddelt som kontantbeløb til familier med gravide, kronisk syge, børn under fem år eller mennesker med handicaps og familier, hvor forsørgeren er et barn, en kvinde eller et ældre menneske.
Kontantoverførslerne begyndte i september og fortsætter året ud. De er en del af et større projekt, som blandt andet skal oplyse 3.000 familier, som bor i tre flygtningelejre og forskellige landsbyer omkring lejrene, om ernæring og vigtigheden af varieret kost.
Lille hjælp – stort behov
Tusinder at nepalesiske gæstearbejdere har mistet deres job i Indien på grund af coronakrisen og er derfor vendt hjem – eller er på vej hjem – til Nepal. Her venter der dem 14 dages karantæne i overfylde centre, der i flere tilfælde er usle teltlejre. Ifølge Mission Øst huser lejrene for tiden omkring 170.000 karantæneramte unge mænd, der lever under kummerlige forhold.
Takket være en donation fra en privat giver, har organisationen kunnet levere forplejning, udstyr og værnemidler for at facilitere et sundhedsmæssigt forsvarligt karantæneforløb i en af lejrene. Det drejer sig om masker, termometre, handsker, håndsprit, ris og telte. I alt er der tale om forsyninger til 300 personer i en måneds tid. Indirekte får hjælpen betydning for flere tusinde, skriver organisationen.
Det var alt, vi valgte at bringe i denne uge. Har du eller din organisation tips til nyheder og andre historier fra det danske udviklings- og bistandsmiljø, så tøv ikke med at sende dem til os på [email protected]