Dansk udviklingsbistand bliver mere grøn, men mindre forankret

skaermbillede_2020-10-05_kl
Fortsat fokus på Afrika kan betyde farvel til de sidste danske prioritetslande i Asien, fremgår det af Timbuktu Fondens analyse.
Foto: Timbuktu Fonden
Gerd Kieffer-Døssing

Det er ganske rammende, at Timbuktu Fonden har valgt at kalde årets analyse af finanslovsforslaget for ”Grøn kurs ud af krisen”. For ud fra et udviklingsbistandsperspektiv fylder det grønne rigtig, rigtig meget.

I sit udspil for næste års finanslov lægger S-regeringen op til at tredoble bevillingen til naturressourcer, energi og klimaforandringer i 2021 i forhold til 2019, og i det hele taget sætte øget fokus på vand og energi.

Til gengæld sker den grønne kurs på bekostning af forankring og bredde. For flere penge bliver der ikke.

Bistanden i kroner og ører falder
Finanslovsforslaget lægger op til en dansk bistand, der i stigende grad rettes mod ’pionerindsatser’ – det, der tidligere blev betegnet som projektstøtte – som skal finansieres ved at hugge en hæl og klippe en tå på landeprogrammer.

De langsigtede landeprogrammer har ellers sikret, at den danske bistand blev forankret i modtagerlandene og bidrog derfor til ”at opbygge den kapacitet og de institutioner (…), der er nødvendige forudsætninger for resultater og bæredygtighed,” som Timbuktu Fonden skriver i en pressemeddelelse.

Til gengæld fastholder regeringen kursen fra tidligere år og fastholder en dansk udviklingsbistand på 0,7 procent af bruttonationalindkomsten, BNI. I år spås Danmarks BNI at falde som følge af corona, og det betyder altså, at den danske bistand falder tilsvarende.

Timbuktu Fondens analyse er skrevet af freelancejournalist, Jesper Heldgaard, der også bidrager til Globalnyts spalter. Analysen lanceres til et fyraftensmøde onsdag den 7. oktober og vil efterfølgende kunne findes på fondens hjemmeside.

Timbuktu Fonden er en selvstændig fond oprettet i 2008 med det formål at fremme oplysning samt kritisk og nytænkende journalistik i Danmark om globale udviklings- og resursefordelingsspørgsmål.