75 procent af europæerne er modstandere af en ny handelsaftale med fire sydamerikanske lande, hvis ikke der bliver gjort mere for at bekæmpe afskovning.
Det viser en meningsmåling foretaget af Yougov for den norske Regnskovsfond.
Handelspagten er blevet forhandlet i over tyve år med Mercosur, der er en sammenslutning af Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay. Forhandlerne er nu blevet enige om teksten, men den skal stadig godkendes endeligt af EU-parlamentet og medlemslandene i EU.
Grønne organisationer håber, at aftalen enten bliver afvist eller væsentligt forbedret. De argumenterer for, at aftalen vil føre til mere afskovning, når de sydamerikanske lande får nemmere adgang til at sælge eksempelvis kød på det europæiske marked.
Særligt Brasiliens politik for regnskoven under præsident Jair Bolsonaro giver anledning til panderynken.
”Verdens Skove opfordrer den danske regering og EU til ikke at godkende den nuværende aftale og i stedet stille krav til Bolsonaro. Ellers vil EU belønne Brasiliens ødelæggende klima- og miljøpolitik. Aftalen bør genforhandles med fokus på at sikre stærke og forpligtende mekanismer, som værner om klima, miljø og oprindelige folk,” skriver Verdens Skove i et indlæg.
Meningsmålingen er baseret på lidt over 12.000 interviews i 12 europæiske lande denne januar.
Stor modstand blandt danskerne
I Danmark er befolkningen stort set lige så kritiske over for aftalen, som gennemsnittet i EU-landene. 73,3 procent af danskerne er således enige i, at handelsaftalen skal afvises, hvis ikke afskovningen bliver bremset. Der er størst modstand i Portugal, hvor 85 procent mener, at en handelsaftale kræver et stop for skovhugsten. I Storbritannien, Frankrig og Tyskland er modstanden ligeledes meget stor.
Handelsaftalen betyder, at sydamerikanske lande får bedre muligheder for at eksportere landbrugsprodukter som kød, soja og kaffe til Europa. Det er netop landbruget, som er årsag til massiv afskovning i Sydamerika.
Den danske ngo Global Aktion offentliggjorde sidste år en rapport om den kontroversielle handelsaftale. Den konkluderer, at den øgede samhandel på baggrund af aftalen vil føre til udledning af syv millioner ton CO2, hvilket svarer til 3,5 gange Københavns årlige udledninger.
Læs også: EU-handelsaftale med Sydamerika er en katastrofe for klimaet
Paris-aftalen og beskyttelse af naturen er nævnt i handelsaftalen med Mercosur, men der er ikke sanktionsmuligheder, hvis det går den forkerte vej med de grønne principper, skriver Global Aktion.
Brasilianerne ønsker også naturbeskyttelse
Det er ikke blot i Europa, at borgerne er bekymrede for naturens tilstand. I Brasilien er der også flertal for at styrke naturbeskyttelse. Det viser en anden nylig meningsmåling foretaget af analyseinstituttet IBOPE Inteligência for Brasiliens Institut for Teknologi og Samfund samt Program on Climate Change Communication ved det amerikanske universitet Yale. Her siger 77 procent af de adspurgte brasilianere, at de prioriterer miljøbeskyttelse højere end økonomisk vækst.
EU’s handelsaftale med Mercosur blev forhandlet færdig sidste år. EU-parlamentet har signaleret, at det næppe kan godkende den i dens nuværende form, mens flere medlemslande, særligt Frankrig, ligeledes har store betænkeligheder.