Tid: 03/06/2015 19:00 til 03/06/2015 19:00

Sted: Spillestedet Global Copenhagen, Nørre Allé 7 (i gården bag VerdensKulturCentret), København N

Arrangør: N/A

Damily- guitardrevet trancemusik fra Madagascar

Et af genrens største navne er guitaristen Damily og hans band, som man nu kan opleve i København som del af Distortion Club.

Forsalg: 80 kr. (inkl. gebyr)

Entré i døren: 80 kr. Studerende: 60 kr.

Lægger op til euforisk dans

Tsapiky-genren blev født i begyndelsen af 1980’erne, da den elektriske guitar kom til Madagascar. Her tog Damily ligesom andre unge musikere instrumentet til sig og gjorde det sprøde melodiske guitarspil til musikkens centrale identitetsmarkør. 

Underbygget af heftige, pulserende rytmer lægger musikken op til euforisk dans – oftest i et tempo, der kan tage pusten fra selv den mest adrætte danser.

På Madagaskar optræder Damily primært ved ceremonier som fødselsdage, bryllupper og begravelser. Bandet spiller mellem 200 og 300 koncerter om året, og en enkelt koncert varer ofte flere dage i træk.

Dette gælder f.eks. ved begravelsesceremonien Famadihana, hvis formål er at fejre de dødes tilbagevenden gennem sang og dans. Til denne begivenhed samler bandet et back-up af musikere, så de kan levere non-stop musik gennem flere dage og nætter.

Ifølge Damily kan den tranceskabende tsapiky anvendes som et middel til at komme ud af kroppen og ud af lidelsen.

I gruppens liveshow indgår bl.a. den traditionelle støvdans, hvis navn henviser til de ørkenprægede landområder på Madagaskar, hvor de lokale gennem taktfaste dansetrin får støvet til at hvirvle op.

Derudover præsenterer bandets sangerinde Gany Gany sit mesterstykke i form af dansen Kininike, der handler om at ryste ballerne, mens resten af kroppen bevæges i slowmotion.

Damily har i løbet af deres karriere udgivet seks albums. Det første album udkom på Madagaskar i 1996, mens bandet fik skubbet gang i en international karriere i 2007, da det franske pladeselskabHélico Music begyndte at udgive gruppens musik.

Damily er efter sigende det eneste tsapiky-band, som turnerer i Europa, og vil man opleve ægte madagaskisk trance, har man denne aften en enestående chance.

Se også http://www.globalcph.dk/component/content/article/29-the-cms/713-damily

HUSK at du indtil videre kan se hele månedsoversigten over arrangementer på http://u-landsnyt.dk/kalender