Tid: 26/10/2015 17:30 til 26/10/2015 21:00

Sted: Ingeniørhuset, Kalvebod Brygge 31-33 (havnefronten), København V.

Arrangør: N/A

Er mere bistand til lande tættere på os svaret på flygtningekrisen?

Øget nærområdeindsats som svar på flygtningestrømmen fra Mellemøsten – men hvordan?

TILMELDING på IDA’s hjemmeside via https://ida.dk/event/316119 

Arr. nr. 316119. Husk at være oprettet som bruger.

Vil bedre forhold dernede skaber færre flygtninge hos os?

Der er tiltagende enighed blandt politikere og andre deltagere i debatten om den aktuelle flygtningestøm, at det er nødvendigt at øge indsatsen i Syriens nabolande markant, hvis flygtningenestrømmen skal mindskes.

Men hvad menes der egentlig med en øget nærområdeindsats?

Og er det sandsynligt, at bedre forhold i nærområderne vil mindske de lysten til at søge mod Europa?

Nærområdeindsats er et relativt bredt begreb

Begrebet dækker feltet fra akut humanitær bistand såsom mad, vand, tøj og lægehjælp til flygtninge og fordrevne i de lejre, hvor de er samlet, til mere vedvarende indsatser, der styrker værtssamfundenes mulighed for at absorbere disse udsatte grupper.

Det sidste i form af hjælp til at styrke uddannelsessystemet og sundhedsvæsnet, investering i økonomisk vækst og udbygning af infrastruktur etc.

Indtil nu har det danske bidrag til Syrien overvejende drejet sig om den akutte humanitære indsats, men via internationale organisationer har Danmark også bidraget mere langsigtet.

Bør der være mere fokus på den langsigtede indsats?

Og hvad er chancerne for, at de flere end 2,6 millioner flygtninge fra Syrien, der lige nu befinder sig i de såkaldte nærområder, inklusive lejre i regionen, vil kunne absorberes i de lande hvor de er, selv om den langsigtede indsats øges?

Og hvis det skulle lykkes at fastholde dem i regionen, hvad er chancerne og forudsætningerne for, at flygtninge og fordrevne overhovedet vil vende tilbage til deres oprindelsessted?

Ifølge UNHCR er der alene i Libanon flere end 1,2 millioner flygtningen, mens over 830.000 er søgt til Tyrkiet og flere end 600.000 til Jordan.

Mødet forventes at berøre disse spørgsmål gennem oplæg fra personer med førstehåndskendskab til flygtningesituationen i Mellemøsten og erfaring fra nærområdeindsatsen.

Oplægsholdere:

Thomas Thomsen (Udenrigsministeriet), Torben Due (FNs Verdensfødevarerprogram), Hans Lucht (DIIS), Christer Lænkholm (Folkekirkens Nødhjælp).

Forventet PROGRAM:

17.30: Velkomst 

17:40: Indlæg fra oplægsholdere

19:00: Sandwich, drikkevarer og networking

19:30-21:00: Spørgsmål og kommentarer fra salen

HUSK at du indtil videre kan se hele månedsoversigten over arrangementer på http://u-landsnyt.dk/kalender