Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

UNDP præsenterer årsrapport om nationernes reelle velstand

Tid: Fredag d. 5. november, kl. 09.45 – 12.00

Sted: Dansk Institut for Internationale Studier, Auditoriet i stuen, Strandgade 71, Christianshavn, 1401 Kbn K


Tid: Fredag d. 5. november, kl. 09.45 – 12.00

Sted: Dansk Institut for Internationale Studier, Auditoriet i stuen, Strandgade 71, Christianshavn, 1401 Kbn K

Dette års udgave af Human Development Report fejrer den årlige rapports 20 års jubilæum. Publikationen er blevet et flagskib for UNDP, men har også fået stor betydning for mange organisationers bestræbelser på at udviklingsprocesser skal komme mennesker til gode.

Den første rapport i 1990 havde det klare formål at etablere menneskers muligheder og velfærd som det centrale i udvikling. Økonomisk vækst er vigtig som et middel til dette mål, men udgør ikke udvikling i sig selv. Indekset, som rapporten præsenterede, kombinerede information om gennemsnitlig levealder, skolegang og indkomst.

Dette års rapport tager forståelsen af menneskers levevilkår videre ved at inddrage andre centrale spørgsmål for menneskers udvikling.

I disse år får ambitionen om en bred forståelse af udvikling ny støtte fra så forskellige kanter som Bhutan og Frankrig.

I Himalaya-landet Bhutan taler man om ’bruttonationallykken’, hvor kultur og bæredygtig udvikling ses som væsentlige komponenter, og begrebet er udtryk for et opgør med den materielle vækst som det eneste saliggørende.

I Frankrig nedsatte præsident Nicolas Sarkozy i 2008 en kommission, som skulle komme med forslag til, hvordan økonomisk og social udvikling kan måles. Kommissionen, der bestod af anerkendte økonomer som Joseph Stiglitz og Amartya Sen, konkluderede, at tiden er inde til at ændre fokus fra at måle økonomisk produktion til at måle folks velfærd i et bredere perspektiv.

Arrangementet for lanceringen af rapporten er delt i to:

Først præsenteres rapporten og dens tilgang til udvikling, ulighed og fattigdom, ligesom rapporten får en forskningsbaseret kommentar med på vejen.

I anden del diskuteres det, hvordan dansk udviklingspolitik forholder sig til rapportens ideer: Er dansk udviklingsbistand orienteret mod økonomisk produktion eller menneskers udvikling? Til denne del er de politiske partiers udviklingspolitiske ordførere inviteret.

PROGRAM

09.45-10.00
Ankomst og kaffe

10.00-10.05
Velkomst v. Nanna Hvidt, direktør, DIIS

10.05-10.10
Frihed, forandring og udvikling v. Søren Pind, udviklingsminister, Venstre

10.10-10.35
Human Development Report 2010 v. Eva Jespersen, souschef, UNDP

10.35-10.45
Hvad er velfærd? v. Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker, DIIS

10.45-12.00
Paneldebat og spørgsmål fra salen
Ulighed, fattigdom og køn i dansk udviklingspolitik
* Karsten Lauritzen, udviklingspolitisk ordfører, Venstre
* Jeppe Kofod, udviklingspolitisk ordfører, Socialdemokraterne
* Helle Sjelle, udviklingspolitisk ordfører, Det Konservative Folkeparti
* Kamal Qureshi, udviklingspolitisk ordfører, Socialistisk Folkeparti
og andre udviklingspolitiske ordførere.

Mødeleder: Thomas Ravn Pedersen, journalist

Seminaret foregår på dansk.

Deltagelse er gratis, men tilmelding påkrævet. Benyt venligst vores online tilmeldingsformular på http://www.diis.dk/sw101104.asp

Og gør det senest torsdag d. 4. november 2010 kl. 12.00.

Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Konferencesektionen, Strandgade 56, 1401 Kbn K, Tlf. 32 69 87 51, e-mail: [email protected] og web: www.diis.dk