Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Paneldebat: Egyptiske stemmer om det arabiske forår

TID: Onsdag d. 26. september kl. 17 – 19

STED: Vartov, Farvergade 27, København K

Kort efter at nye demonstrationer i Mellemøsten fik de store overskrifter frem på forsiderne af aviserne i Danmark og hele verden, mødes 20 egyptiske og danske politiske og sociale aktivister til dialogkursus i en uge i København.


TID: Onsdag d. 26. september kl. 17 – 19

STED: Vartov, Farvergade 27, København K

Kort efter at nye demonstrationer i Mellemøsten fik de store overskrifter frem på forsiderne af aviserne i Danmark og hele verden, mødes 20 egyptiske og danske politiske og sociale aktivister til dialogkursus i en uge i København.

Fra den 21. til den 28. september skal de tilbringe dagene sammen, – i debat, med præsentationer, til kulturelle arrangementer. Først og fremmest skal de have ny indsigt og nye redskaber til at være aktive i det politiske og sociale liv i hhv Egypten og Danmark.

DEDI har lavet dialogfora med nye, unge politiske og NGO-ledere siden 2006. Sidste uges begivenheder – og fremstillingen af dem – minder om, hvor vigtigt det er.

Det er vigtige ting, der er til diskussion. Egypterne er aktive i forandringerne i deres land, og de unge danskere har alle en særlig interesse i Mellemøsten, og flere har deltaget i projekter i regionen, også i Egypten. Oplæg om medborgerskab og social retfærdighed skal sætte debatten i gang.

Der er stor forskel på de sociale forhold i Danmark og Egypten. Mens Danmark er en velfærdsstat, lever størstedelen af egypterne for omkring to dollar om dagen. Det skal kursisterne fokusere på og debattere, hvad de kan gøre ved.

Anden del af dialogen er udveksling af erfaringer med at forandre samfundet og tage lederskab. Hvilke midler tages i brug i de to lande? Havd kan de to grupper – og de tyve individer – lære af hinanden?

Egypterne er mellem 23 og 41 år. De er bloggere, politisk aktive og studerende. Der var mange flere egyptiske ansøgere til dialogforummet, end der er plads til. De ti, der blev udvalgt, mødtes i sidste uge på DEDI.

“Jeg føler, jeg tager afsted for at repræsentere Egypten”, siger Ahmed Nassar, der er studerende og har taget initiativ til en foredragsrække, der skal få egypterne til at diskutere samfundsspørgsmål.

“Jeg vil gerne vise, hvem vi virkelig er”, siger han og henviser til den seneste tids uro.

Gasser El Kareem læser medicin og er nysgerrig efter at vide, hvad Danmark er for et land. Han kender det på grund af Muhammedtagningerne. “Det bliver spændende og interessant”, siger han.

Mariam Al Naqr har hørt om Christiania og glæder sig til at se det sociale eksperiment. Selv er hun litteraturstuderende. “Danmark er en velfærdsstat, og det vil jeg gerne vide mere om. Måske kan det hjælpe os til at forestille os noget lignende”.

Bloggeren Mahmoud Salem – eller Sandmonkey – er også med. Han har gæstet Danmark før og fortalt om sit liv som blogger i kampen mod Mubarak, under revolutionen og efter. “Jeg glæder mig bare til at komme til Danmark igen”, siger han.

Kontakten til Dialogforum går gennem DEDI’s pressemedarbejder i Kairo:

Helle Schøler Kjær
Danish Communication Officer
The Danish-Egyptian Dialogue Institute DEDI
12 Hassan Sabry st, Zamalek, 11211 Cairo, Egypt
Tel: + 20 22 73 51 621
Mob: +20 (0)10 66 68 52 54
Fax: +2 02 27 35 18 62
[email protected]
www.dedi.org.eg