Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Konference og debat: EUs valgmissioner – kan de gøres bedre?

TID: Mandag d. 15 oktober kl. 13 – 16

STED: Eigtveds Pakhus, Asiatisk Plads 2, Christianshavn, 1448 Kbn K.

EU gennemfører en hel del valgmissioner årligt, bl.a. i Afrika, med observatører fra EU’s 27 medlemslande og bl.a. flere danske observatører.


TID: Mandag d. 15 oktober kl. 13 – 16

STED: Eigtveds Pakhus, Asiatisk Plads 2, Christianshavn, 1448 Kbn K.

EU gennemfører en hel del valgmissioner årligt, bl.a. i Afrika, med observatører fra EU’s 27 medlemslande og bl.a. flere danske observatører.

Observatørerne fordeles over hele landet fra 10 dage til op mod to måneder. Langtidsobservatørerne interviewer lokale politikere, valgmyndigheder, medier og civilsamfundet og disse interviews samt observationer fra valgdagen koncentreres i en rapport med anbefalinger til fremtidige valg i landet.

Konferencens hovedtaler Judith D. Kelley, der i øvrigt er dansker, er en af verdens førende eksperter i valgobservation.

Hun er professor ved Duke University i USA og udgav dette forår den meget roste bog, “Monitoring Democracy – When International Election Observation Works, and Why It Often Fails”.

Judith D. Kelley gæster i oktober Danmark, og der bliver lejlighed til at høre hende fortælle om sin kritiske forskning, når FSB-foreningen den 15. oktober holder et offentligt debatmøde om valgobservation. Hun peger på dilemmaer i valgmissionerne og foreslår mulige politikker.

Der bliver også oplæg af José Antonio de Gabriel, leder af flere EU-valgmissioner samt Britta Thomsen, EU-parlamentariker for Socialdemokraterne. Endelig fortæller et par erfarne FSB-valgobservatører om de seneste valgmissioner i Algeriet, Tunesien og Senegal.

Nogle af de dilemmaer, konferencen vil belyse er de mange målsætninger med valgmissionerne – fx ønsket om at støtte fremgang i landet og samtidig at dømme valget objektivt. Man kan også notere sig, at de politiske beslutninger om at gennemføre valgmissioner ikke altid matcher med eksperternes vurderinger. Endelig kan det være svært for borgere og pressen at bruge informationer fra valgmissionerne.

Få indblik i EU’s valgmissioner og stil de kritiske spørgsmål til en valgekspert, en EU-chef og en dansk EU-parlamentariker. Det er ikke så ofte, man har lejlighed til at høre om disse interessante, omfattende og komplekse valgmissioner. Se program nedenfor – her en kort præsentation:

Pressekontakt: Karin Bergquist [email protected], mobil: 26 36 32 87

PROGRAM:

Velkomst: IHB-foreningen v. formand Villy Vilstrup og ordstyrer Knud Vilby

13.05: Judith G. Kelley, professor på Duke University i USA: Hvilke policy-implikationer har hendes ny bog ’Monitoring Democracy’? Hvad skal gøres og af hvem, så typiske problemer i valgmonitorering undgås.

13.35: José Antonio de Gabriel, Deputy Chief Observer for 8 EU-valgmissioner, senest i Øst-timor. Hvad er den politiske betydning af valgmissionerne?

14.05: Britta Thomsen, EU-parlamentariker for Socialdemokratiet. Valgobservatør i Mozambique 2004.

14.35: Vibeke Klitgaard og Karin Bergquist: Eksempler fra nylige lange EU-valgmissioner i Algeriet, Senegal og Tunesien.

15.05: Kaffe

15.20: Debat med ordstyrer og publikum.

Kontakt: Grete Bille: [email protected]

Gebyr for ikke-medlemmer: 50 kr. Fratrækkes, hvis man melder sig ind i FSB-Foreningen (200 kr/år)

FSB-Foreningen samler danske valgobservatører udsendt på missioner under Udenrigsministeriets Freds- og Stabiliserings-Beredskab. Ca. 400 danske valgobservatører deltager i valgmissioner udført af EU, OSCE eller FN.