Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Debatmøde: Et bæredygtigt ressourceforbrug i en globaliseret verden

TID: Fredag den 29. november kl. 14.15-17.15

STED: Bethesda, Rømersgade 17, 1362 København K.

Hvordan kan en politik for bæredygtigt ressourceforbrug gennemføres under globaliseringen? Hvad sker der i EU for at etablere en bæredygtig ressourcepolitik?

TID: Fredag den 29. november kl. 14.15-17.15

STED: Bethesda, Rømersgade 17, 1362 København K.

Hvordan kan en politik for bæredygtigt ressourceforbrug gennemføres under globaliseringen? Hvad sker der i EU for at etablere en bæredygtig ressourcepolitik?
Hvad sker der i Danmark for at etablere en bæredygtig ressourcepolitik? Danmarks muligheder i forhold til EU? Hvilke kræfter hhv. fremmer eller modvirker en politik for et bæredygtigt ressourceforbrug?

Vær med til at diskutere disse spørgsmål med:
– klimakommissær Connie Hedegaard
– Ariadna Rodrigo (FoEE)
– Jørgen Henningsen (EPC)
– Lars Fogh Mortensen (EEA)
– Ross Jackson (Gaia Trust)

BAGGRUND
I forbindelse med Europa 2020-strategien etablerede EU i 2011 flagskibet ”Et ressource-effektivt Europa” og kommissionen udsendte samme år ”Køreplan til et ressourceeffektivt Europa”. EU’s køreplan indeholder en vision for, hvordan EU i 2050 forvalter alle ressourcer bæredygtigt.

Det gælder både miljøressourcer som klima, biodiversitet, ren luft osv. og land, vand, biologiske ressourcer og mineralske ressourcer. Køreplanen indeholder forslag til måling af ressourceanvendelse, politikker til at begrænse forbruget i alle sektorer i samfundet og til genbrug og genanvendelse af affald. Der foreslås milepæle, som skal være implementeret i 2020.

Den danske regering har i oktober 2013, i overensstemmelse med EU’s affaldsdirektiv, fremsat en ressourcestrategi, Danmark uden affald, som fokuserer på genbrug og genanvendelse.

Miljøminister Ida Auken har udtalt, at der på et tidspunkt vil komme en ressourcestrategi 2, som vil tage andre aspekter af ressourcepolitikken op. Regeringen har også bebudet fremsættelse af et forslag til klimalov i indeværende folketingsår.

Spørgsmålet er, om EU’s arbejde med etablering af et ressourceeffektivt Europa vil resultere i et reelt bæredygtigt ressourceforbrug. Hvad vil det kræve? Vil EU kunne gennemføre en bæredygtig politik på ressourceområdet i en verden, hvor den internationale handel er underlagt WTOs regler, hvor kapitalen frit kan bevæge sig over landegrænser, og hvor stærke interesser modarbejder grønne tiltag.

Danmarks sænkning af grønne afgifter i foråret 2013 er et tegn på vanskelighederne. Er et retfærdigt, bæredygtigt ressourceforbrug foreneligt med økonomisk vækst i EU? Vil EU arbejde for en mere retfærdig, ligelig deling af ressourcerne i en verden præget af voksende ulighed? Hvor er barriererne, og hvilke er mulighederne for en omstilling til et bæredygtigt ressourceforbrug?

Læs mere og tilmeld dig her: http://noah.dk/z-flere-emner/miljoemaessigt-raaderum/noah-inviterer-til-debatmode-et-baeredygtigt-ressourceforbrug-i-en-globaliseret-verden/