Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Mellemamerika i bevægelse & MAKS fiesta #2

TID: Søndag den 8. juni kl. 13-02

STED: VerdensKulturCentret og spillestedet Global, Nørre Allé 7 (ved Sankt Hans Torv), Nørrebro, 2200 København N.

TID: Søndag den 8. juni kl. 13-02

STED: VerdensKulturCentret og spillestedet Global, Nørre Allé 7 (ved Sankt Hans Torv), Nørrebro, 2200 København N.

Med dette tema sætter Mellemamerika Komiteen fokus på de politiske, strukturelle og sociale forandringer, der finder sted i Mellemamerika lige nu. Også de organisationer, Mellemamerika Komiteen samarbejder med, er i løbende forandring – eller bevægelse. Sidst men ikke mindst har MAK valgt årets tema, fordi de ønsker at skabe en dag fuld af bevægelse, inspiration og liv.

Følg med i programændringer på www.mellemamerika.dk og https://www.facebook.com/events/1482635985282052/ 

GLOBAL KL. 13.00: Åbning

Festvalen åbnes med kort introduktion til temaet “Mellemamerika i bevægelse” og til dagens værter Mellemamerika Komiteen/Makkult. På dansk/ en español.

GLOBAL KL. 13.30-14.00: Fotofernisering 

Fotoudstillingen “Panquib – portræt af en landsby” er lavet af en gruppe unge hjemvendte solidaritets-brigadister. Billederne fra Panquib viser et landsbyliv i Guatemala, et land, der stadig domineres af store sociale og økonomiske uligheder. Udstillingen kan ses hele dagen.

TELTET KL. 13.30-14.30: Postkolonial refleksionsworkshop

Lad dig inspirere af de postkoloniale bevægelser fra Latinamerika: Kom og lav dig et par postkoloniale briller og få et nyt syn på dig selv og verden. På dansk.

GLOBAL KL. 14.15-15.00: Besøg af menneskerettighedsaktivister fra El Salvador 

Members of the youth network Activista EI Salvador will present a brief panorama of the situation of the struggle for the human right to water in this Central American country. Activista El Salvador are mobilizing youth to campaign for the right to water and against the transnational mining exploitation through creative and participatory strategies. In english.

GLOBAL KL. 15.05-15.50: Akademisk indput 

Thea Erschens, sociolog og MAK-aktivist, fortæller med udgangspunkt i sit speciale om den guatemalanske ungdomsbevægelse RGAC’s strategier for at opretholde politisk handlen i den repressive kontekst i det aktuelle Guatemala. Oplægget fokuserer på, hvordan marginaliserede børn og unge gennem ungdomsbevægelses kreative arbejde bevæger sig fra håbløshed til håb vedrørende muligheden for at ændre deres egne vilkår gennem kollektiv handling.

Julie Høj Thomsen, RUC-studerende og MAK-aktivist, supplerer med centrale pointer fra sin bachelorundersøgelse af, hvordan organisationen RGAC’s kreative ungdomsarbejde kan modvirke symbolsk og fysisk vold mod unge, samt pege på hvordan man kan bruge denne viden i andre sammenhænge indenfor socialt og politisk arbejde, der sigter mod voldsforebyggelse eller indragelse af marginaliserede grupper. På dansk.

TELTET kl 15.30-16.30: Stencil workshop

Få et nyt værktøj til din aktivistiske og kreative værktøjskasse. Lær at lave stencils af den El Salvadoranske aktivist Jonathan Portal. Børn og unge er meget velkomne. En spañol/ In english.

GLOBAL KL. 16.05-17.05: Dokumentarer – med introduktion af instruktørerne

‘Dødens skørt’. Oprindeligt gik de indianske kvinder i El Salvador med et farvet skørt – nu er traditionen i forandring bl.a. som følge af tidligere regeringers etniske udrensning. En español/ Danske undertekster.

‘Desafió’. Dokumentar om to honduranske unges arbejde med teater i en kontekst hvor der er en stadig kamp for anerkendelse af kunsten og dens positive virkning på lokalsamfundet. En español/ Danske undertekster.

GLOBAL KL 17.15-17.45 Oplæg: Honduras efter valget 

Julie Høj Thomsen fortæller om menneskerettighedssituationen i Honduras og de internationale samfunds rolle, op til under og efter parlamentsvalget, der blev afholdt i November 2013, hvor den konservative leder Juan Orlando Hernandez, officielt blev udnævnt som valgets vinder, trods massive anklager om valgsvindel. Oplægget vil desuden berøre hvilke nye muligheder og omstændigheder valgresultatet medfører, samt lægge op til debat om, hvordan vi i Danmark kan støtte en mere demokratisk og progressiv udvikling i Honduras. På dansk.

TELTET KL. 17.00-17.20: Minikoncert med Cecilie Glenthøj

Spirende 25-årig singer/songwriter, der med sin unikke vokal og en sjælden nærhed tryllebinder sit publikum. Sangene fremføres med musikalsk overskud og teksterne giver et fint indblik i, hvad der fylder i den unge sangerindes indre. Sangen “Pure Life” om Costa Ricas effekt på hende, samt hendes sange på spansk, selvskrev hende til dagens event. Se mere på: www.facebook.com/cecilieglenthoej . En español.

GLOBAL KL 18.05-18.45: Live-konference fra Guatemala City

Journalist, forfatter, og direktør for kulturmagasinet ’Crónica’, Francisco Alejandro Mendez Castañeda, Indfører publikum i de politiske og kulturelle hændelser, fra selvstændigheden og frem, som er afgørende for den situation Mellemamerika befinder sig i dag. Faciliteres af Efrin Gonzales Borrayo, herboende guatemalansk digter. En Español/ In english/Danish translation
 
TELTET OG GÅRDEN 17.30-19.30: Hygge og lounge-musik ved DJ Lille Lyddreng og DJ Lutter Lagkage

TELTET OG GÅRDEN KL. 18.30-19.30:  Nicaraguansk folkekøkken 

Vi slutter dagen af med at servere Nicaraguansk folkekøkken for en billig penge kokkeret af forfatterne bag ”Mad fra Nicaragua”

GLOBAL FRA KL. 19.30: MAKS FIESTA vol. 2 – entré 30 kr.

Læs mere her: https://www.facebook.com/events/242204219300146/?context=create&source=49

Kl 20.00-21.00: DJ Lutter Lagkage
Kl. 21.00-22.00: Trés
Kl. 22.30-00.00: Trypical Cumbia
kl. 00.00-02.00: DJ Mescal
-HUSK KONTANTER!

Overskuddet fra festen går til MAKs arbejde med kreative (community art) ungdomsgrupper i fattige byområder i Honduras, Guatemala og Nicaragua. Ungdomsgrupperne organiserer unge i et kreativt fællesskab, hvor de unge gennem forskellige kunstneriske metoder og ’alternativ uddannelse’ får viden, selvtillid og kræfter til sammen at skabe sociale forandringsprocesser i deres lokalsamfund.