Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

DIIS seminar: Ændret definition af udviklingsbistand på vej

TID: Onsdag den 11. juni kl. 16.00-17.45

STED: DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier, Auditoriet, Gl. Kalkbrænderi Vej 51A, 2100 København Ø.

TID: Onsdag den 11. juni kl. 16.00-17.45

STED: DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier, Auditoriet, Gl. Kalkbrænderi Vej 51A, 2100 København Ø.

TILMELDING: Deltagelse er gratis, men tilmelding er påkrævet. Benyt det online tilmeldingsformular senest tirsdag den 10. juni 2014 kl. 12.00.

OECD’s Komité for Udviklingsbistand (DAC) har i adskillige år indsamlet oplysninger om medlemslandenes udgifter til udviklingssamarbejdet. Oplysningerne danner grundlag for en vurdering af, om de enkelte lande lever op til FN’s målsætning om, at industrilande skal bruge mindst 0,7 % af deres BNP på udviklingsbistand.

Definitionen af, hvad udviklingsbistand kan indbefatte, er gennem tiden blevet justeret enkelte gange, men man har undgået større ændringer af frygt for, at definitionen blev udvandet.

I 2013 besluttede DAC imidlertid at nedsætte en ekspertgruppe, som skal kigge på definitionen. Det skyldes blandt andet det voksende Syd-Syd samarbejde, hvor mellem- og lavindkomstlande samarbejder om udvikling i lavindkomstlandene.

Den type samarbejde ligger uden for bistandsdefinitionen, men får stadig større betydning, hvilket medfører et misvisende indtryk af det samlede udviklingssamarbejde.

En anden årsag til undersøgelsen af bistandsdefinitionen er, at den nuværende definition inkluderer en række beløb, som man egentlig gerne vil have ud af den, f.eks. udgifter til asylansøgere i donorlandene.

En tredje forklaring er, at der tales mere og mere om at mobilisere privat kapital for at nå udviklingsmålsætningerne og etablere globale offentlige goder (f.eks. klimabistand), hvilket den nuværende definition heller ikke kan indfange.

Samtidig er der sandsynligvis også mindre lødige grunde som f.eks. pres fra nogle af OECD’s medlemslande, der ønsker, at visse udgifter kan regnes som udviklingsbistand.

Ekspertgruppen har på nuværende tidspunkt afholdt to af i alt tre planlagte møder, og det tredje og sidste afholdes i slutningen af juni.

Poul Engberg-Pedersen, afgående souschef for International Union for Conservation of Nature (IUCN), er medlem af gruppen og vil på dette seminar fremlægge gruppens overvejelser og sandsynlige konklusioner.

TALERE:

Poul Engberg-Pedersen var generaldirektør for NORAD (Norwegian Agency for Development Cooperation) 2005-2010, arbejdede med regeringsførelse og anti-korruption for Verdensbanken 2002-2005 og var direktør for Center for Udviklingsforskning 1994-2002.

Torben Möger Pedersen, adm. direktør, PensionDanmark

Helle Munk Ravnborg, forkvinde, Mellemfolkeligt Samvirke

Henrik Nielsen, policy advisor, NGO Forum

Lars Engberg-Pedersen, Seniorforsker, DIIS

Læs mere.