Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Paneldebat om et nyt brændpunkt – Libyen

TID: Tirsdag d. 26. august, kl. 16.30 – 19.00

STED: Vartov, Farvergade 27 (lige bag Rådhuset), 1463 København K 

GRATIS event med kaffe /te og sandwich

RIKO præsenterer sit tredje paneldebatmøde omkring Libyen. Paneldebatten vil rejse en række spørgsmål, som tre kompetente paneldeltagere vil diskutere.

Følgende punkter vil bl.a. blive debateret:

TID: Tirsdag d. 26. august, kl. 16.30 – 19.00

STED: Vartov, Farvergade 27 (lige bag Rådhuset), 1463 København K 

GRATIS event med kaffe /te og sandwich

RIKO præsenterer sit tredje paneldebatmøde omkring Libyen. Paneldebatten vil rejse en række spørgsmål, som tre kompetente paneldeltagere vil diskutere.

Følgende punkter vil bl.a. blive debateret:

* Hvordan er situationen i Libyen opstået?

* Hvilke muligheder er der for at forebygge yderligere vold?

* Hvordan ser fremtiden ud for det libyske folk?

En spændende eftermiddag i Libyens tegn, og “vi glæder os til at se netop dig”, hedder det.

Hvis du er interesseret i at opdatere dig på situationen i Libyen, kan du læse artiklen “Libyen – hvad nu?” på vores hjemmeside: http://riko.nu/libyen-hvad-nu

Paneldeltagerne

FØRSTE paneldeltager er Richard MacCormac, leder af Folkekirkens Nødhjælps Safer Communities/Mine Rydningsteam:

MacCormac vil lægge vægt på de overordnede udfordringer, som Libyen står overfor efter Gaddafis fald i 2011. Usikkerhed og vold er blevet en stor del af hverdagen for befolkningen i landet, hvor våben synes at være blevet allemandseje.

Han vil derfor fortælle, hvordan de i Folkekirkens Nødhjælp gennem ‘bottom-up’ metoder prøver at få styr på våbene og skabe en debat omkring våben blandt befolkningen.

Libyen er en svag stat med stor udskiftning af ministre, som gør det svært for regeringen at håndtere den stigende kriminalitet. MacCormac rejser derfor spørgsmålet:

Hvordan kommer vi videre herfra? Hvordan får vi skabt et stabilt civilsamfund, som kan lægge pres på regeringen og være med i statsopbygningen?

Han vil i sit oplæg gøre brug af billeder og personlige historier og oplevelser fra besøg i Libyen.

ANDEN paneldeltager er cand.scient.san. Ahlam Chemlali, som er programkoordinator I DIGNITY – Dansk Institut Imod Tortur. Han har flere gange været på missioner i Libyen senest i marts 2014:

Chemlali vil fokusere på fire problemstillinger, som Libyen står overfor i dag.

Den første problemstilling er den stigende lovløshed og usikkerhed, som det libyske folk mærker. Han vil berette om overgreb, likvideringer og tortur som efter Gaddafis fald er blevet en realitet blandt mange stammegrupper og militia rundt i landet. 

Dernæst vil han beskrive de forskellige aktører og grupperinger af militias og brigader. 

Den tredje problemstilling er den effekt, som den militære intervention har haft på Libyen og regionen omkring landet efter Gaddafi. Chemlali vil her fokusere på Nordafrika, Sahel regionen og Europa. 

Oplægget vil til sidst slutte af med at stille spørgsmålet: Hvad sker der i fremtiden? Borgerkrig eller opsplitning af landet?

Han vil i sit oplæg gøre brug af billeder og personlige oplevelser fra missioner i Libyen.

TREDJE paneldeltager er dr.theol. Joshua A. Sabih, der er professor på Københavns Universitet i Institutet for Tværkulturelle og Regionale Studier. Han har boet i Libyen og undervist på universitet i Tripoli i 80’erne. 

Dr. Sabih vil starte ud med en kort gennemgang af, hvorfor Libyen ser ud, som det gør i dag. Her vil han komme ind på de historiske rødder, som ligger til baggrund for konflikten i dag.

Han vil derefter fokusere på de regionale aktører, som spiller en rolle i Libyen i dag og belyse kompleksiteten af konflikten i landet.

Sabih mener, at det er vigtigt ikke at tegne et sort/hvidt billede af konflikten, som det så tit bliver gjort i medierne, men i stedet prøve at forstå alle aktører både internationale, regionale og nationale, som har en interesse i landet syd for Middelhavet.