Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

GMO – En vigtig del af fremtiden

TID: Mandag den 27. oktober kl. 9.30-15.30.

STED: Fællessalen på Christiansborg, indgang via Folketingets besøgsindgang.

TILMELDING: Senest den 20. oktober til Camilla Karstad, [email protected]. Deltagelse er gratis.

GMO – En vigtig del af fremtiden

TID: Mandag den 27. oktober kl. 9.30-15.30.

STED: Fællessalen på Christiansborg, indgang via Folketingets besøgsindgang.

TILMELDING: Senest den 20. oktober til Camilla Karstad, [email protected]. Deltagelse er gratis.

GMO – En vigtig del af fremtiden

Det er mere end 40 år siden man første gang målrettet kunne flytte et af naturens egne gener fra én organisme til en anden. Herved var gensplejsningen opfundet. Ikke som et redskab til at opfinde nye og uprøvede egenskaber, men til målrettet at flytte specifikke egenskaber fra én art til en anden.

Det er samtidig næsten 20 år siden man begyndte at dyrke genmodifi-cerede (GM) afgrøder, og siden da er det globale areal med GM afgrøder vokset konstant år for år og udgør nu mere end 170 mio. hektar. Dermed er teknologien en vigtig del af den globale fødevareforsyning.Teknologien er i sig selv blevet hovedfokus for den kraftige diskussion.

Frem for at fokusere på, hvad teknologien kan bruges til: Hvilke fordele giver denne målrettede metode for udviklingen af den globale landbrugs- og fødevareproduktion i forhold til produktivitet, miljø, sundhed, klimatilpasning mv.

Landbrug & Fødevarer ønsker med denne konference at fokusere på: Hvordan kan genteknologien bidrage til løsning af nogle af de store samfundsmæssige udfordringer? Hvilke omkostninger og gevinster er der på kort og længere sigt ved at vælge genteknologi til eller fra?

Udgangspunktet for dagens indlæg og debat er derfor, at genmodificerede organismer kun kan markedsføres i EU, når den meget grundige vurdering konkluderer, at de ikke udgør nogen risiko for menneskers og dyrs sundhed eller for miljøet. Derfor er der i indlæggene fokus på, hvilke muligheder gen-teknologien og herunder gensplejsning giver i forhold til at udvikle afgrøder og produkter til fordel for miljø, klima, smag, sundhed, ressourcebevidsthed

Program:

09.30 – 10.00 Morgenkaffe

10.00 – 10.05 Velkomst og setting the scenev/ Lone Frank , forfatter og journalist

10.05 – 10.20 Hvorfor er teknologi vigtig i forhold til fødevareerhvervets konkurrenceevnev/ Martin Merrild, formand, Landbrug & Fødevarer

10.20 – 10.40 Status og reguleringv/ Bruno Sander Nielsen, chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer

10.40 – 11.10 Genteknologien som redskab til at forstå og udvikle afgrøderv/ Henrik Brinch Pedersen, lektor, Aarhus Universitet

11.10 – 11.35 Moderne genteknologiske metoder som konkurrenceparameter i planteforædlingenv/ Klaus K. Nielsen, forskningsdirektør, DLF-Trifolium

11.35 – 12.00 Hvordan sikrer vi sameksistens? v/ Birte Boelt, seniorforsker, Aarhus Universitet

12.00 – 13.00 Frokost

13.00 – 13.30 Sunde højkvalitetsfødevarer og funktionelle ingredienser via genteknologiv/ Anne S. Meyer, professor, DTU

13.30 –  14.00 Økonomiske perspektiver og konsekvenser ved til- og fravalg af genteknologienv/ Morten Gylling, seniorrådgiver, Københavns Universitet

14.00 – 14.30 Global handel med foder og fødevareingredienserv/ Jesper Pagh, vicekoncerndirektør, DLG

14.30 – 14.45 Kaffepause

14.45  Paneldebat