Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Scenebrag: Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba spiller Mali blues

Og han har med inspirationer fra rock og blues ført den antikke tradition ind i moderne rammer.

TID: Lørdag d. 2. maj. Dørene åbnes kl. 21. Koncert fra kl. 22

STED: Spillestedet Global Copenhagen, Nørre Allé 7 (i gården bag VerdensKulturCentret), Nørrebro Kbn 

Forsalg: 150 kr. (inkl. gebyr)

Entré i døren: 150 kr. / Studerende: 130 kr.

Og han har med inspirationer fra rock og blues ført den antikke tradition ind i moderne rammer.

TID: Lørdag d. 2. maj. Dørene åbnes kl. 21. Koncert fra kl. 22

STED: Spillestedet Global Copenhagen, Nørre Allé 7 (i gården bag VerdensKulturCentret), Nørrebro Kbn 

Forsalg: 150 kr. (inkl. gebyr)

Entré i døren: 150 kr. / Studerende: 130 kr.

Se mere på 

http://www.globalcph.dk/component/content/article/29-the-cms/707-bassekou-kouyate-a-ngoni-ba

“Hvordan afrikansk blues skal spilles”

Med sit formidable band Ngoni Ba har Bassekou turneret over hele verden og spillet flere hundrede koncerter, heriblandt på Roskilde Festival, Glastonbury Festival og i New Yorks Central Park. I anledning af gruppens nye album Ba Power, der udkommer den 24. april, lægger de nu igen vejen forbi Global.

Bassekou Kouyaté og Ngoni Ba introducerede med deres tredje album Jama Ko fra 2013 en mere rocket lyd end hidtil, hvor Bassekou for alvor eksperimenterer med elektrisk forstærkning og effektpedaler.

Albummet var en refleksion over det politiske kaos, der eksisterede i Mali ovenpå militærkuppet i den nordlige del af landet, og sangene udtrykker vreden og frustrationen herover.

Et samstemmende anmelderkorps roste Jama Ko til skyerne og udnævnte pladen til Bassekous stærkeste hidtil.

Det britiske rockmagasin Uncut kaldte den bl.a. “en kreativ triumf skabt ud af Malis mørkeste time”, mens Gaffa herhjemme gav seks ud af seks mulige stjerner og konkluderede: “Det er en mesterlig skive. Et elektrisk skrig i den afrikanske nat, hvor en levende legende viser, hvordan en afrikansk blues skal spilles”.

Bassekou Kouyaté blev født i 1966 i landsbyen Garana ved Nigerfloden i det sydlige Mali. Han nedstammer fra en højt respekteret griot-familie og lærte at spille ngoni af sin far, der også var en succesfuld musiker.

Allerede i teenageårene begyndte Bassekou at eksperimentere med instrumentets udtryk, og ved en koncert i 1985 i hovedstaden Bamako fandt han på at spænde en rem i sin ngoni og spille den stående, som var det en guitar. Indtil da var det kutume at ngoni-spillere sad bagerst på scenen, men det ændrede Bassekou og gav herigennem instrumentet en helt ny rolle. 

I 1989 var han med til at danne Toumani Diabate’s banebrydende Symmetric Orchestra, og efterfølgende har han været en del af lang række musikalske projekter og samarbejdet med stjerner som ørkenblues-mesteren Ali Farka Touré og den amerikanske bluesmusiker Taj Mahal. 

Siden 2006 har Bassekous primære fokus været familiebandet Ngoni Ba, der både tæller hans to sønner, nevø, bror og kone, den fremragende sangerinde Amy Sacko.

Med et instrumentalt line-up på fire ngoni’er og to percussionister forener gruppen på enestående vis de antikke Bambara-traditioner fra Mali med lyden af Muddy Waters og Jimi Hendrix. På baggrund af deres energiske liveshow har det britiske dagblad The Independent kaldt Ngoni Ba “the best rock ‘n’ roll band in the world”.

I de senere år har Bassekou også været en af hovedkræfterne i det succesfulde projekt Afrocubism, der samler cubanske og afrikanske topmusikere.

Ligesom han har turneret med Damon Albarns Africa Express, hvor han har stået på scenen med navne som Paul McCartney og John Paul Jones.