Mistænkt for præsidentmord død af corona
I juli blev Haitis præsident Jovenel Moise, 53, myrdet i sit hjem, skudt af ukendte gerningsmænd. Landets politi har siden arresteret op mod 25 mistænkte, og nu er en af dem, den tidligere politichef Gilbert Dragon, død af corona.
Dragons enke fortæller, at hun i to uger havde forsøgt at få sin mand overført fra fængslet til et hospital.
“Jeg fik endelig tilladelse til at bringe ham til hospitalet i eftermiddags, og han døde, mens han var på vej,” sagde enken, Marie Leslie Noel, ifølge amerikanske WTVB.
Dragon, der døde den 17. november, havde ifølge politiet været i kontakt med flere af de øvrige mistænkte i dagen for mordet og også deltaget i planlægningsmøder. Noel siger, at hendes mand var uskyldig.
Kidnappede missionærer på fri fod
Vi bliver på Haiti, hvor bortførere har løsladt to af de 17 missionærer, nogle af dem børn, der blev kidnappet i landet den 16. oktober. Der er blevet kidnappet op mod 800 mennesker i Haiti alene i år, men sagen har fået stor omtale, da de kidnappede var canadiske og amerikanske statsborgere.
Læs også: Kidnapning af amerikanere er Haitis mindste problem
Gruppens organisation, den USA-baserede Christian Aid Ministries har bekræftet, at to af de bortførte er på fri fod og i sikkerhed, og siger:
”Mens vi glæder os over denne løsladelse, er vores hjerter med de 15 mennesker, der stadig holdes fanget.”
Der er ingen meldinger om, hvorvidt der er børn blandt de frigivne. Det skriver BBC.
Stigning i kriminalitet har ført til nødretstilstand
Også i Haitis naboland, ø-nationen Jamaica, kæmper man med kriminalitet. Så meget, at landets premierminister tidligere i november udråbte nødretstilstand i syv politidistrikter, der alle har oplevet en stigning i kriminalitetsraten på mellem 16 og 57 procent.
Det er især distrikternes mordrater, der har fået premierminister Andrew Holness til at gribe til handling:
”Vi anser stigningen for at være af et omfattende omfang, så de truer den offentlige sikkerhed.”
Gennemsnitmordraten i Jamaica lyder på 15 mord pr. 100.000 indbyggere, men for de syv distrikter lægger mordraten fra 47 til 190.
Ved indførelsen af de nye tiltag var der i år begået 1.240 drab i Jamaica, der ifølge Worldometer har et indbyggertal på knap tre millioner.
Det er den familieejede nyhedsside Caribbean Times, der bringer den nyhed.
Myanmars junta anklages for at udsulte befolkning
Siden militærkuppet i Myanmar den 1. februar har landets militærjunta bevidst saboteret befolkningens adgang til mad. Ved at dræbe dyrebestande, ødelægge forsyninger og blokere veje, der er centrale for transporten af fødevarer, har militæret drevet befolkningen ud på randen af hungersnød.
Beskyldningen kommer fra Spceial Advisory Council for Myanmar, en uafhængig ekspertgruppe, der arbejder for at støtte op om befolkningen i det asiatiske land.
“I stedet for at vride hænder og spekulere over, hvad vi skal gøre, må og skal det internationale samfund arbejde formelt med NUG (Myanmars eksilregering, red.) og få hjælp ind i landet og til de mennesker, der har brug for den. Der er pålidelige lokale humanitære og sundhedsmæssigt netværk, (…) der allerede hjælper folk. De skal støttes og styrkes,” siger Chris Sidoti, medlem af ekspertgruppen og tidligere medlem af FN’s undersøgelsesmission, ifølge The Guardian.