Fredag skal FN’s sikkerhedsråd stemme om en ny resolution i Haiti. Her opfordrer man alle medlemslande til at stoppe for salg af håndvåben og ammunition til grupper på Haiti, der er engageret i kriminel aktivitet eller er en del af den stigende bandevold, som den lille østat oplever nu.
Antallet af kidnapninger og drab på Haiti er de seneste uger eksploderet. Volden foregår primært omkring hovedstaden Port-Au-Prince og særligt forstaden Cité Soleil. Den seneste uge er 89 meldt dræbt og yderligere 16 savnet, fortæller organisationen National Human Rights Defense Network onsdag. Og Læger uden grænser advarer om, at det er umuligt at estimere, hvor mange der ind til videre er blevet dræbt.
“Langs den eneste vej ind til Brooklyn (et nabolag i Cité Soleil, red.), har vi stødt på lig, der er i forrådnelse eller bliver brændt,” fortæller Mumuza Muhindo, der leder Læger uden grænsers mission på Haiti. “De kan være blevet dræbt under kampe eller det kan være mennesker på flugt, som er blevet skudt – det er en sand slagmark.”
Kina ville stramme resolution
Forslaget til resolutionen er skrevet af Mexico og USA. Kina forsøgte at inkludere en generel våbenembargo, men flere medlemsstater har ifølge nyhedsbureauet AP argumenteret for, at en embargo vil være umulig at gennemtvinge.
Ifølge det nye resolutionsforslag er sikkerhedsrådet også parat til at indføre andre sanktioner. De inkluderer rejseforbud og nedfrysning af aktiver for individer, som er engageret i eller støtter bandevold, kriminel aktivitet eller brud på menneskerettigheder på Haiti.
Bandevold er ikke et ny problem i Haiti. Siden mordet på landets præsident Jovenel Moise sidste år er kampene om territorier intensiveret. I maj kostede en længerevarende konfrontation mellem lokale grupper 150 mennesker livet.
Hele Haiti lider
Selvom det særligt er i hovedstaden Port-Au-Prince, at volden sætter sit tydelige præg på almindelige menneskers liv, lider resten af Haiti også under urolighederne.
I bydelen Cité Soleil, hvor der bor 250.000 mennesker, føler indbyggerne sig fanget uden mulighed for at komme ud. Og flere organisationer melder om store problemer med at få basale fornødenheder bragt rundt i Haiti.
“Volden har haft konsekvenser for markeder, på handel, på folks levebrød, og det har afskåret byen fra resten af Haiti,” fortæller Jean-Martin Bauer, Verdens Fødevareprograms landechef i Haiti, til Reuters.
Verdens Fødevareprogram har i respons til volden sat en færge-service op, som bringer madvarer fra hovedstaden og ud i andre dele af landet.