• 2 år siden

  • 9:37

    Haitis regering klar til at bede udenlandske styrker om hjælp

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Haitis regering er blevet enige om at anmode om hjælp fra udenlandske væbnede styrker for at bekæmpe den kaos, som demonstranter og væbnede bander over de seneste måneder har skabt i østaten.

    Situationen har lammet landet, og forsyningerne af vand, brændstof og basisvarer svinder ifølge et officiel dokument ind, skriver AP. Dokumentet er underskrevet af premierminister Ariel Henry og 18 toppolitikere, og det understreger, at de er alarmerede over “risikoen for en stor humanitær krise”.

    Desuden giver det Henry mandat til at anmode om hjælp fra internationale partneres “øjeblikkelige indsættelse af specialiserede væbnede styrker i tilstrækkeligt omfang” for at stoppe krisen.

    Det er endnu ikke klart, om anmodningen formelt er blevet udsendt, hvem den indbefatter og om den skal resultere i aktiveringen af FN’s fredsbevarende styrker. FNs har tidligere haft en fredsbevarende mission i 11 år, som endte for fem år siden.

    Læs også: Civile fanges i Haitis bandevold: FN vil lukke for våbenimport

  • 2 år siden

  • 14:35

    Nobels Fredspris går til Østeuropæiske civilsamfund

    Skrevet af Kirsten Larsen

    Nobels Fredspris er i år gået til modige mennesker i Østeuropa – en demokratiforkæmper i Belarus, en russisk menneskeretsorganisation og et ukrainsk center for menneskerettigheder og demokrati. 

    Ales Bialiatski var i 1980’erne en af initiativtagerne til demokratibevægelsen i Belarus og har stædigt arbejdet for demokrati og en fredelig udvikling lige siden. Han har dokumenteret myndighedernes overgreb og tortur af politiske fanger og sad fængslet for sit arbejde fra 2011 til 2014 og igen – og uden rettergang – siden 2020.

    Memorial blev stiftet af menneskeretsaktivister i den daværende Sovjetunion for at sikre, at det kommunistiske regimes undertrykkelse aldrig ville blive glemt. Siden voksede Memorial til at være den største menneskeretsorganisation i Rusland. Organisationen samler oplysninger om overgreb, fortidige og nutidige, og for mindre end et år siden besluttede myndighederne, at dokumentationscentret skulle lukkes og organisationen opløses. Folkene bag Memorial nægter at give op.

    Centret for Borgerfrihed blev grundlagt i Kyiv I 2007 for at promovere menneskerettigheder og demokrati i Ukraine. I år er centrets fokus blevet flyttet fra arbejdet med at udvikle Ukraine til lov-baseret demokrati til at dokumentere russiske krigsforbrydelser mod den ukrainske civilbefolkning. Sammen med internationale partnere er sigtet at holde de skyldige ansvarlige for deres handlinger.

  • 13:52

    Foreninger kan se frem til færre krav fra bankerne

    Skrevet af Laurits Holdt

    Mange foreninger kan fremover slippe for nogle af de krævende kontrol- og dokumentationskrav, de har været underlagt fra bankernes side. Det skriver DUF og en række civilsamfundsorganisationer i dag.

    I et forsøg på at begrænse terrorfinansiering og hvidvask af penge har myndighederne siden 2019 krævet af bankerne, at de skulle gennemføre grundig kontrol med kunderne. Det har betydet, at der i foreningerne er blevet brugt mange ressourcer på at dokumentere, at de har rent mel i posen for at få lov at have en bankkonto.

    Konkret bliver foreningerne bedt om at levere blandt andet detaljeret information om alle bestyrelsesmedlemmer, generalforsamlingsreferat og vedtægter. Nogle banker har derfor fravalgt at have foreninger som kunder. Og de mange krav har slukket for motivationen i flere af de frivilligt drevne foreninger, som Globalnyt beskrev det i april 2021.

    Alle har tilsyneladende været enige om, at det var meget uhensigtsmæssigt. Efter en del forarbejde er Finanstilsynet nu kommet med nye vejledninger, som giver bankerne mulighed for at lade foreningerne slippe nemmere gennem bureaukratiet.

  • 12:19

    Indiens grove straffe mod muslimer tager til

    Skrevet af Jesper Hallas Jessen

    Myndighederne i Indien benytter sig i stigende grad af grove straffe mod muslimer, skriver Human Rights Watch.

    I flere indiske stater, der er styret af det hindunationalistiske parti Bharatiya Janata, har myndighederne ulovligt revet muslimske hjem og ejendomme ned, ligesom muslimske mænd er blevet pisket offentligt, i begge tilfælde som straf for at have forstyrret hinduistiske festivaler.

    Under hinduernes festligheder marcherede bevæbnede mænd gennem muslimske kvarterer. De hinduistiske mænd råbte anti-muslimske slogans foran moskeer, mens politiet undlod at gribe ind.

    Myndighederne har retfærdiggjort nedrivningerne med, at strukturerne var ulovlige. Men deres handlinger og udtalelser indikerer ifølge Human Rights Watch, at ødelæggelsen var tænkt som en kollektiv afstraffelse for muslimer.

  • 11:37

    FN’s Menneskerettighedsråd afviser at debattere Kinas behandling af uighurerne

    Skrevet af Jesper Hallas Jessen

    Et lille flertal af landene i FN’s Menneskerettighedsråd har afvist et forslag om at debattere Kinas påståede overgreb mod det muslimske mindretal, uighurerne, i Xinjiang provinsen.

    Læs mere her: ’Folkedrab’ i Kina – hvad kan det internationale samfund stille op?

    Af de 47 medlemmer i rådet stemte 19 imod, 17 for og yderligere 11 medlemmer undlod at stemme.

    Forslaget om at starte en debat om situationen kom på baggrund af den afgående FN-rettighedschef Michelle Bachelets rapport, der pegede på mulige forbrydelser mod menneskeheden i Xinjiang.

    Afstemningen i menneskerettighedsrådets udfald vedrørende “Debat om menneskerettighedssituationen i Xinjiang, uighuernes autonome Region i Kina.”
  • 2 år siden

  • 14:51

    Masseskyderi i Thailandsk børnehave

    Skrevet af Jesper Hallas Jessen

    En tidligere-politimand har dræbt mindst 38 mennesker i et angreb på en børnehave i det nordøstlige Thailand, skriver BBC.

    Mindst 22 børn var blandt de døde i massedrabet, som fandt sted i byen Utthai Sawan. Nogle ofre i alderen helt ned til to år blev angrebet, mens de sov.

    Efter angrebet flygtede moderen fra stedet, hvorefter han tog hjem og dræbte sin kone og barn, inden han tog sit eget liv, fortæller det Thailandske politi.

    Manden bag massakren, er blevet identificeret som 34-årige Panya Kamrab som tilbage i juni blev fyret som politimand grundet et stofmisbrug.

  • 14:10

    Afghanistans økonomi er smuldret på 12 måneder med Taliban

    Skrevet af Jesper Hallas Jessen

    Et år efter Taliban indtagelse af Kabul er et årtis økonomiske gevinster forsvundet, og Afghanistans økonomi står et sted, som den humanitære bistand ikke længere kan løse. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra FN’s Udviklingsprogram (UNDP).

    De sidste 12 måneder med talibansk styre har betydet en massiv økonomisk nedgang og et ødelagt bank- og finanssystem.

    Piger er nægtet adgang til uddannelse, og deres mobilitet og deltagelse i økonomien er stærkt begrænset. UNDP’s analyse forudsiger, at kvinders manglende arbejdskraft kan resultere i et økonomisk tab på op til en milliard dollars, svarende til fem procent af landets BNP.

    Afghanistans økonomi er længe blevet holdt i live af en massiv international bistand, som tegner sig for 75 procent af de samlede offentlige udgifter. Efter Talibans magtovertagelse har flere udenlandske donorer stoppet sin bistand.

    Den humanitære hjælp, som var afgørende for at redde liv sidste vinter, vil ikke række denne gang. Der er brug for bæredygtige løsninger som, funktionsdygtige lokale markeder, pålidelige energiforsyninger og et sundhed og uddannelsessystem der virker, skriver FN i rapporten.

  • 11:50

    COP27-vært Egypten kritiserer Storbritannien for at trække sig fra klimadagsordenen

    Skrevet af Jesper Hallas Jessen

    Den egyptiske regering, der er vært for det næste FN-klimatopmøde, COP27, kritiserer Storbritannien for at nøle med den globale klimadagsorden og den fælles forpligtelse om at nå net-zero. FN definerer net-zero som et lands forpligtelse til ikke at udlede mere CO2, end naturen kan absorbere.

    Egypternes bekymring kommer på baggrund af beslutninger taget af den nye premierminister Liz Truss, skriver The Guardian.

    Selvom Truss siger, hun støtter net-zero målet, er der skepsis blandt klimaforkæmpere, da hun blandt andet har bebudet mere end 100 nye licenser til olie og gas i Nordsøen.

    Det er stadig ikke sikkert, at premierministeren vil deltage i COP27. Et fravær vil blive set som en stor kritik af de Egyptiske værter. Liz Truss skulle angiveligt have frarådet Kong Charles III at deltage i årets COP-møde, hvilket han ellers plejer at gøre, skriver The Times. Buckingham Palace har bekræftet, at monarchen ikke deltager.

    Storbritanniens tøvende engagement i forhold til COP27 kunne meget vel skyldes at Egypten i skrivende stund har den britiske-egyptiske politiske aktivist Alaa Abd El-Fattah, fængslet. Truss advokeret offentligt for Abd El-Fattah’s løsladelse da hun var udenrigsminister. Det skriver The Guardian

  • 2 år siden

  • 13:41

    Sudan risikerer at tabe hel generation på gulvet

    Skrevet af Jesper Hallas Jessen

    Naturkatastrofer og konflikter i Sudan betyder, at en tredjedel af børnene slet ikke går i skole, og at næsten alle børn i skolealderen går glip af uddannelse, enten helt eller med store opbrud, skriver The Guardian.

    Oversvømmelser og angreb fra militser har ødelagt mere end 600 skoler i løbet af august og september. Skolerne i Sudan er nu ofte kun skaller af bygninger, der mangler møbler, rindende vand og toiletter.

    Herudover har fattigdom, mangel på kvalificerede lærere, strejke og corona-pandemien bidraget til en dyb uddannelseskrise. Det betyder, at de børn der er i klasseværelserne, er kommet bagud med deres læring. 70 procent af de 10-årige i grundskolen kan ifølge Unicef ikke læse en simpel sætning.

    En hel generation risikerer nu at vokse op fattigere end den forrige på grund af den manglende uddannelse, skriver UNICEF og Red Barnet i en fælleserklæring.

    En gruppe børn spiller bold i et ødelagt klasseværelse i Sudan.
    Foto: Photo by Jana Cavojska via Getty Images
  • 11:56

    Nigeria stopper militær tilbageholdelse af børn

    Skrevet af Jesper Hallas Jessen

    Nigerias regering har bekræftet, at den vil sætte en stopper for militær tilbageholdelse af børn, skriver Human Rights Watch.

    Børn i det nordøstlige Nigeria er tidligere blevet tilbageholdt i et militærfængsel for deres påstået tilknytning til den væbnede gruppe Boko Haram.

    I fængslerne er børnene blevet udsat for vold, at blive pakket tæt i celler sammen med hundredvis af andre og ikke at få nok mad, fortæller Human Rights Watch.

    Den nigerianske regering har underskrevet en “overdragelsesprotokol” med FN, hvor det fremgår, at børn i militær varetægt skal overføres til civile myndigheder inden for syv dage med henblik på reintegration i samfundet.

    Sidste år rapporterede FN, at 2.864 børn blev tilbageholdt på baggrund af lignende anklager.

  • 11:09

    Ækvatorialguinea vil retsforfølge Frankrig for korruption

    Skrevet af Jesper Hallas Jessen

    Ækvatorialguinea har anlagt sag mod Frankrig ved Den Internationale Domstol på anklagerne om “uretmæssig tilegnelse af offentlige midler” og for at have brudt FN’s antikorruptions-traktat.

    Sagen er knyttet til, at Frankrig har dømt Teodoro Nguema Obiang Mangue, søn af Ækvatorialguineas mangeårige præsident, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, for hvidvask og underslæb af offentlige midler.

    Præsidentsønnen er anklaget for at bruge mange millioner euro i Frankrig med midler, der stammede fra korruption, underslæb og afpresning i hans land.

    Den franske domstol gav Obiang Mangue en betinget dom på tre år, en bøde på 30 millioner euro, og beordrede hans ejendom, palæet på Avenue Foch i Paris til en værdi af millioner af euro, beslaglagt.

    Den afrikanske nation beder domstolen om at beordre Frankrig til at tilbagegive alt den beslaglagte ejendom til Ækvatorialguinea.

  • 11:06

    LEGO-fonden mister sin direktør efter ét år

    Skrevet af Laurits Holdt

    Anne-Birgitte Albrectsen forlader stillingen som administrerende direktør for LEGO-fonden. Det skriver hun på LinkedIn. Fonden skriver at det sker med omgående virkning.

    Hun trådte til som fondens chef i september 2021 efter at have siddet i bestyrelsen i en periode.

    ”Jeg stopper tidligere end jeg havde forventet, fordi direktionen og jeg ikke har fundet et fælles forståelse i forhold til den form for ledelse, der er brug for i denne tid,” skriver hun blandt andet på sin LinkedIn-profil.

    Anne-Birgitte Albrectsen kom til fonden fra en stilling som administrerende direktør i den store hjælpeorganisation Plan International med hovedkontor i London. Før det havde hun højtstående stillinger i FN-organisationerne UNDP og UNFPA. Alt i alt har hun arbejdet med international udvikling i mere end 30 år.

    Læs også: LEGO Fonden får ny direktør

    LEGO-fonden er en af de helt store i Danmark. Den har fokus på læring gennem leg. Den støtter blandt andet skoleprogrammer, forskning og arbejder blandt andet også for at udbrede kendskabet til LEGO. Fonden ejer 25 procent af familievirksomheden og har en egenkapital på omkring 15 milliarder kroner.

    Globalnyts Kirsten Larsen interviewede i 2020 Anne-Birgitte Albrectsen i podcasten ’75 år med FN – hvor står vi’. Det var i episoden med titlen ‘UNICEF – for børnenes skyld’, som tegnede et portræt af FN’s børneorganisationen.

  • 2 år siden

  • 14:42

    Angela Merkel tildeles FN’s flygtningepris

    Skrevet af Jesper Hallas Jessen

    FN’s Højkommissariat for Flygtninge (UNCHR) uddeler årligt Nansenprisen til en person, gruppe eller organisation som anerkendelse for en ekstraordinær indsats for flygtninge, internt fordrevne og statsløse personer.

    Nansenprisen 2022 går til den tidligere tyske Forbundskansler Angela Merkel for hendes ledelse, da Tyskland tog imod mere end 1,2 millioner flygtninge og asylansøgere i 2015 og 2016 under konflikten i Syrien. Det skriver UNCHR  på sin hjemmeside.

    Merkel blev af kommissionen anerkendt for sit lederskab, mod og medfølelse da hendes land sikrede beskyttelsen af hundredtusindvis af desperate mennesker, samt hendes bestræbelser på at finde levedygtige og langsigtede løsninger.

    Nansenprisen blev etableret i 1954 og er opkaldt efter den norske polarforsker, opdagelsesrejsende, diplomat og videnskabsmand Fridtjof Nansen, som var den første højkommissær for FN’s Flygtningehøjkommissariat.

    Læs også: International flygtningepris går til ngo, der hjælper i verdens værste humanitære katastrofer

    Tysklands forhenværende Forbundskansler, Angela Merkels
    Photo: Sean Gallup/Getty Images)
  • 2 år siden

  • 14:59

    Dansk klimadokumentar vinder fornem pris

    Skrevet af Søren Steensig

    I dokumentaren Into the Ice følger publikum tre forskere på ekspedition. De skal dokumentere, hvor hurtigt indlandsisen smelter. Og det er tilsyneladende blevet en medrivende fortælling, der lykkes med at levendegøre klimakrisen.

    Filmen, der er lavet af den danske dokumentarist Lars Ostenfeld, har i hvert fald netop vundet en pris ved Jackson Wild Media Award, skriver Filmmagasinet Ekko. Filmfestivalen anses for at være den fineste prisuddeling inden for naturfilmgenren.

    Into the Ice åbnede årets udgave af filmfestivalen CPH:DOX i marts, hvor den også blev den mest sete film. Siden har filmen været vist på festivaler i 25 lande.

    Lars Ostenfelds dokumentar er netop blevet købt af engelske BBC, ligesom den skal vises i 95 biografer i Tyskland.

  • 11:31

    Mystisk dødsfald i Kenyas politiske elite

    Skrevet af Laurits Holdt

    En kenyansk advokat, der var tiltalt ved den internationale straffedomstol, ICC, er død under mistænkelige omstændigheder i sit hjem i Nairobi. Advokaten, Paul Gicheru, var tiltalt for at have bestukket og truet vidner i den internationale retssag mod politikeren William Ruto, som i år blev valgt til landets præsident.

    William Ruto var sammen med fem andre – herunder landets senere præsident Uhuru Kenyatta – tiltalt ved ICC for at have anstiftet vold under og efter valget i 2007, hvor flere end 1.000 mennesker blev dræbt. I 2007 var Ruto undervisningsminister og Kenyatta var vicepremierminister.

    Sagerne mod Kenyatta og en af de andre fem blev i 2012 droppet af anklageren, men sagerne mod Ruto og de øvrige fortsatte indtil 2016, hvor domstolen opgav sagen på grund af problemer med vidner, som blev chikaneret og truet.

    Politiet i Nairobi ved endnu ikke, hvad der forårsagede Paul Gicherus død. Ifølge The Africa Report gik han i seng efter at have spist hjemme, og vågnede ikke op igen.

    Det er ikke første gang at vidner og implicerede i de kenyanske sager ved ICC er døde under mistænkelige eller kriminelle omstændigheder. Den 2. januar 2015 blev Meshack Yebei fundet dræbt efter at have været forsvundet siden kort før nytår, som ICC her kommenterer. Han skulle have vidnet i sagen mod Ruto, og havde angiveligt også medvirket til at påvirke sagens andre vidner.

  • 11:23

    Bolsonaro overrasker og lægger op til tæt anden valgrunde

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    I de fleste meningsmålinger var Brasiliens nuværende præsident Jair Bolsonaro dømt ude allerede efter valgets første runde. Ifølge nogle af de mest troværdige meningsmålingsinstitutter stod den venstreorienterede rival og tidligere præsident Luiz Inácio Lula da Silva til at vinde med hele 14 procentpoint.

    Nogle forudså ligefrem, at Lula kunne tage sejren allerede i første runde. Det kræver 50 procent af stemmerne og er kun sket to gange i Brasiliens demokratiske historie.

    Det blev dog kun til 48,4 procent af stemmerne for Lula, men valgets store overraskelse var, at Bolsonaro hentede 43,2 procent og dermed kun har en margin på fem procentpoint til sin modstander.

    “Dette er et stort nederlag for den demokratiske midte, som så sine vælgere trække mod Bolsonaro i et polariseret scenarie. Lula starter med et forspring, men det bliver ikke let for ham,” sagde Arilton Freres, direktør for meningsmålingsinstituttet Instituto Opinião til AP.

    Til gengæld forløb valget i det store hele fredeligt trods stor frygt for politisk vold. Anden runde af det brasilianske valg afvikles 30. oktober.

  • 2 år siden

  • 23:18

    125 dræbt i fodboldtragedie i Indonesien

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    125 mennesker er døde og 323 såret, efter politiet brugte tåregas mod fans, der invaderede banen efter en fodboldkamp i den indonesiske by Malang. Det oplyser de lokale myndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    Det er en af de dødeligste stadiontragedier nogensinde, og verden over har fodboldklubber vist sympati og sørget for de afdøde i weekenden.

    Baneinvasionen skete efter Arema FC fra den bedste indonesiske fodboldrække tabte 3-2 til Persebaya Surabaya klokken 22 lokal tid. Og selvom det internationale fodboldforbund FIFA’s sikkerhedsregler forbyder sikkerhedsfolk og politi at anvende våben og tåregas, er der blevet reporteret om omfangsrigt brug af tåregas mod baneløberne fra politiets side.

    Mange ofre på det nærliggende Kanjuruhan-hospital led af traumer, åndenød og mangel på ilt på grund af det store antal mennesker på stedet, der var påvirket af gassen, udtaler hospitalschef Bobi Prabowo.

  • 22:56

    Burkina Fasos leder er trådt tilbage efter andet militærkup i år

    Skrevet af Morten Scriver Andersen
    Et skærmbillede fra Burkina Fasos stats-tv, hvor hærens leder Kiswendsida Farouk Azaria Sorgho læser et statement op 30. september, hvori det annonceres, at den militære regering er afsat. Foto: Radio Television du Burkina (RTB)/Anadolu Agency via Getty Images.

    Bare otte måneder efter han selv blev indsat som præsident i Burkina Faso i forbindelse med et militærkup i januar er Paul Henri Sandaogo Damiba nu selv blevet afsat ved et militærkup fredag.

    Søndag tilbød Damiba så at træde tilbage officielt, hvis den nye leder Ibrahim Traore kunne garantere hans sikkerhed og at Damiba ikke vil blive retsforfulgt efterfølgende. Det har Traore accepteret skriver nyhedsbureauet AP.

    Landets andet militærkup på et år har øget frygten for, at den politiske kaos vil aflede opmærksomheden fra et islamisk oprør, der har forårsaget tusinder dræbte og tvunget to millioner på flugt fra deres hjem. Kuppet skete ovenpå store uroligheder i hovedstaden, Ouagadougou, hvor grupper angreb den franske ambassade og andre franskrelaterede steder i den tro, at de beskyttede Damiba.

    Udover kravet om sin egen sikkerhed, har Damiba også bedt Traore og ledelse af den nye militærjunta om at respektere det løfte han allerede har givet til den vestafrikanske forbund ECOWAS om at afholde valg i 2024.

  • 2 år siden

  • 15:48

    Ødelæggende vandstigning i Tanganyikasøen

    Skrevet af Redaktionen

    Vandstanden i Tanganyikasøen, som strækker sig fra Burundi i nord til det sydlige Tanzania, er steget siden 2017 og har de seneste måneder nået to meter over medianniveauet.

    Det rapporterer organisationen World Water, der med hjælp af NASA-satellitter overvåger vand­stande verden over. Vandstigningen skyldes ifølge Lake Tanganyika Water Management en uba­lance mellem søens ind- og udløb. Der kommer mere vand i søen fra regn og flodudløb, end der forsvinder ved fordampning og udløb ved Lukuga-floden i DR Congo.

    Oversvømmelserne i Tangany­ikasøen har især ramt Burundi ved den nordøstlige ende af søen, hvor tusindvis af mennesker er blevet fordrevet.

    Satellitbilleder dokumenterer, at Tanganyikasøens vandstand nu er den højeste i 30 år. Søen antages at være den næstældste og næstdybeste sø i verden efter Bajkalsøen i Sibirien

  • 11:58

    Marokko beskylder Adidas og Algeriet for kulturelt tyveri

    Skrevet af Jesper Hallas Jessen

    Adidas misbruger og stjæler fra marokkansk kulturarv med deres nye trøjer, designet til Algeriets fodboldhold, siger Marokkos kulturministerium.

    Algeriets nye landsholdstrøje er prydet med geometriske blå, grønne og gule former. Ifølge Marokkos kulturministeries advokat er trøjens mønstre identisk med mønstret på de fliser, som kan ses i marokkanske mosaikker.

    Adidas siger selv, at trøjens design er inspireret af Mechouar-paladset i den Algeriske by Tlemcen.

    Algeriet og Marokko deler en grænse på næsten 2.000 kilometer, og der har været spændinger mellem landende siden uafhængigheden af ​​det franske kolonistyre i 1962.

    Algeriet afbrød i 2021 de diplomatiske forbindelser med Marokko på baggrund af anklager om fjendtlige handlinger.

    Ministeriet har udstedt en juridisk advarsel til Adidas og krævet, at det tyske sportstøjsmærke trækker trøjen tilbage inden for to uger. Det skriver BBC

  • 2 år siden

  • 15:15

    Mexico er verdens farligste land for miljøaktivister

    Skrevet af Jesper Hallas Jessen

    Antallet af dræbte miljøaktivister i Mexico er det højeste i verden. Sådan fremstår det i en rapport fra den internationale organisation Global Witness.

    Ud af de 200 registrerede drab på miljøaktivister i 2021, var 54 af dem i Mexico. Mange af drabene er sket i forbindelse med modstand mod udvinding af resurser såsom minedrift og skovrydning.

    Udover decideret drab bliver mange af klimaforkæmperne udsat for dødstrusler, overvågning og seksuel vold, i et forsøg på at nedbryde deres aktivisme.

    De 200 dræbte repræsenterer højst sandsynligt kun toppen af isbjerget. Det skyldes, at restriktioner for den frie presse og civilsamfundet samt en besværliggjort monitorering grundet konflikter kan føre til underrapportering, skriver Global Witness.

  • 12:12

    Ugifte kvinder får nu ret til abort i Indien

    Skrevet af Jesper Hallas Jessen

    “Selv en ugift kvinde kan få abort i op til 24 uger på lige fod med gifte kvinder.”

    Sådan lød kendelsen fra Indiens højesteret, som nu har afgjort, at alle kvinder har ret til sikre og lovlige aborter, uanset deres civilstand, skriver Indiatimes.

    Højesteretten gør op med en lov fra 1971, som begrænsede abort til at gælde gifte kvinder, fraskilte, enker, mindreårige, handicappede og psykisk syge kvinder samt overlevende efter seksuelle overgreb eller voldtægt.

    Kendelsen kom i forlængelse af en sag, hvor en 25-årig kvinde havde fået afvist sin anmodning om abort, efter hun var blevet gravid med sin daværende partner.

    Parlamentsmedlem Mahua Moitra kalder kendelsen for “et stort skridt fremad” på Twitter.

  • 11:34

    Retssag mod hovedperson i Rwandas folkedrab begynder i dag

    Skrevet af Laurits Holdt

    I dag begynder en retssag mod Félicien Kabuga, der er sigtet for medvirken til Rwandas folkemord, der foregik fra april til juli 1994, fortæller FN’s nyhedstjeneste.

    Han er en velhavende forretningsmand, som blandt andet grundlagde radiostationen Radio Télévision Libre des Mille Collines. Radiostationen spredte propaganda og hadtale mod landets tutsi-minoritet, og spillede en væsentlig rolle i folkemordet, der anslås at have kostet omkring 800.000 mennesker livet.

    Størstedelen af Rwandas befolkning – omkring 80 procent – tilhører hutu-befolkningen. Op til og under folkemordet opfordrede regeringen civile hutuer til at dræbe tutsier og hutuer, som gik ind for fredelige sameksistens mellem befolkningsgrupperne. Op mod 200.000 mennesker menes at have taget aktivt del i de tre måneder lange volds- og drabsorgie.

    Den 89-årige Félicien Kabuga er blandt andet sigtet for folkemord, tilskyndelse til folkemord, politisk forfølgelse, mord og forbrydelser mod menneskeheden.

    Sagen føres ved FN’s International Residual Mechanism for Criminal Tribunals (IRMCT) i Haag, som står for de resterende sager fra folkemordet i Rwanda og borgerkrigen i ex-Jugoslavien.

    Det lykkedes Kabuga at holde sig skjult i 26 år, inden han blev anholdt i Paris i 2020. Han havde på daværende tidspunkt været eftersøgt af FN-domstolen i syv år og havde desuden en dusør på fem millioner dollars hængende over hovedet fra USA’s udenrigsministerium.

  • 10:37

    Invasiv orm puster til fødevarekrise i DR Congo

    Skrevet af Jesper Hallas Jessen
    Hærorm i færd med at fortære et majsblad.
    Foto: Gettyimages stockphoto

    Majsmarker i den østlige del af DR Congo er i øjeblikket hårdt hærget af spodoptera frugiperda også kaldet hærorme, skriver africanews.

    Hærorme er et alvorligt afgrødeskadedyr. De sultne orme kan ødelægge hele marker med afgrøder, hvilket kan have negative økonomiske følger.

    Konsekvenserne er synlige på markederne i DR Congos østlige storby, Goma. Prisen på majs er steget markant som følge hørormens ødelæggelser. En pose majs, der før kostede 30 eller 35 amerikanske dollars, sælges nu for 75 eller 80 amerikanske dollars.

    Hærorme-invasionen puster til en allerde truende fødevarekrise, hvor mere end hver fjerde congoleser befinder sig i en kritisk mangel på mad. Ifølge FN har over 27 millioner mennesker i DR Congo brug for humanitær hjælp grundet sult og konflikter.

  • 2 år siden

  • 15:26

    Guinea indleder retssag mod tidligere militærdiktator

    Skrevet af Laurits Holdt

    I dag indledte en domstol i det vestafrikanske land Guinea en retssag mod landets tidligere leder, Moussa Dadis Camara, og ti andre. De er tiltalt for at være medskyldige i en massakre i 2009. Retssagen åbner på 13-årsdagen for massakren.

    Camara kom til magten ved et militærkup i 2008, og lovede at overdrage magten til et civilt styre. Men da det blev klart, at han selv ønskede at stille op til et kommende valg, udbrød der folkelige protester.

    Den 28. september 2009 samledes et stort antal mennesker på et stadion i hovedstaden Conakry for at demonstrere. Her blev de mødt af sikkerhedsstyrker, som dræbte mindst 157 med skydevåben og macheter. France24 skriver, at mindst 109 kvinder blev voldtaget på dagen og i dagene efter.

    I 2009 blev han udsat for et attentat, hvor han blev skudt i hovedet. Han kom sig dog og styrede landet til januar 2010, hvor han rejste i eksil i Burkina Faso. Her boede han, indtil han for få dage siden vendte hjem for at rense sit navn, som nogle af hans familiemedlemmer ifølge France24 udtrykker det.

  • 13:42

    Nyt demokratisk valg i São Tomé og Príncipe

    Skrevet af Jesper Hallas Jessen

    São Tomé og Príncipe skal have en ny regering. Den afrikanske østat som ligger i Atlanterhavet ud fra Gabons kyst, har netop haft parlamentsvalg.

    São Tomé og Príncipe som set på et kort over Afrika.

    Det politiske midterparti Independent Democratic Action var valgets helt store vinder. Med i alt 36.549 stemmer svarende til 54,55 procent, opnår partiet absolut flertal i parlamentet. Den siddende regering bestående af landets socialdemokrati fik 25.531 af stemmerne. Skriver africannews.

    São Tomé og Príncipe er et af 11 afrikanske lande som Freedom House’s Freedom of the World index kategoriserer som værende frie. Freedom House vurderer graden af frihed demokrati i alle verdens lande.

  • 11:20

    Cuba uden elektricitet efter voldsom storm

    Skrevet af Laurits Holdt

    En ødelagt tobakslagerbygning i Cubas Pinar del Rio-provins efter orkanen Ian.


    Foto: Yander Zamora/Anadolu Agency via Getty Images
    En ødelagt tobakslagerbygning i Cubas Pinar del Rio-provins efter orkanen Ian.
    Foto: Yander Zamora/Anadolu Agency via Getty Images

    Hele Cuba er gået i sort efter orkanen Ian tirsdag morgen ramte den caribiske østat. Med vindhastigheder på op til 200 kilometer i timen har stormen blandt andet sat landets største elværk i byen Matanzas ud af drift. Det har forårsaget en total nedlukning af landets elektricitetssystem, skriver BBC.

    Ifølge FN’s kontor i landet har stormen også forårsaget omfattende ødelæggelser af infrastrukturen, bygninger, landbrug og telekommunikationssystemet. Hvor store ødelæggelser der er tale om, er der endnu ikke overblik over.

    De hårdest ramte områder er angiveligt Pinar del Río-provinsen i den vestligste ende af ønationen og øen Isla de la Juventud. Provinsen er ifølge FN hjemsted for trefjerdedele af landes produktion af tobak, som er en af de vigtigste eksportvarer samt 40 procent af produktionen af bønner.

    Stormen fører voldsom regn med sig, og det forventes at forårsage oversvømmelser og jordskred, som kan skade infrastrukturen endnu mere.

  • 2 år siden

  • 14:23

    Vestafrikansk musikgenre får måske snart sin egen Grammy-kategori

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Nigerianske Burna Boy optræder ved den 63. udgave af GRAMMY Awards åbningsceremoni  2021.


    Foto: Getty Images
    Nigerianske Burna Boy optræder ved den 63. udgave af GRAMMY Awards åbningsceremoni  2021. Foto: Rich Fury/Getty Images for The Recording Academy

    Den populære musikgenre Afrobeats med rødder i Vestafrika og særligt Nigeria er angiveligt ved at få sin egen kategori ved Grammy Awards, som er musikindustriens svar på Oscar-uddelingen.

    Det er organisationen Recording Academy, der står bag den årlige prisuddeling, og ifølge administrerende direktør, Harvey Mason Jr. er der sat en proces i gang blandt organisationens medlemmer for at indstille Afrobeats som ny Grammy-kategori.

    På en tur til Ghana har Mason været i kontakt med aktører fra Afrobeatsscenen for at afsøge mulighederne for at gøre Grammys til en mere inkluderende prisfest.

    “Vi havde lyttesessioner, hvor vi hørte fra Afrobeats-kunstnere, vi talte om de forskellige subgenrer, hvad behovene er, hvad ønskerne er, og mit mål er at repræsentere alle musikalske genrer inklusive Afrobeats ved Grammys,” sagde Mason til det ghanesiske medie Sunrise Gist.

    Grammy Awards er en række amerikanske musikpriser uddelt af Recording Academy for årets bedste præstationer inden for musikbranchen. En af Nigerias største Afrobeatsstjerner Burnna Boy var i 2021 genrens første repræsentant til at vinde en Grammy, da han vandt prisen for bedste globale musikalbum med sit album Twice as Tall.

  • 10:05

    Apple producerer ny iphone i Indien i et skifte væk fra Kina

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Apple producerer nu deres nyeste iPhone-model i verdens andet største smartphone-marked, Indien.

    Nyheden er en del af et større skift i den amerikanske gigants fremtidige produktionsstrategi væk fra Kina og til en mere spredt produktion.

    Apple begyndte allerede i 2017 at lave smartphone i Indien, men indtil nu har det kun været deres ældre modeller.

    Eksperter mener ifølge det amerikanske techmedie Techcrunch, at Apple vil gøre Indien til deres nye produktionshub i 2025, og at de langsomt vil fjerne deres afhængighed af Kina, hvor langt de fleste elektroniske enheder er blevet produceret over de seneste årtier.

    Blandt andet har en JP Morgen-analytiker udtalt, at Apple vil flytte fem procent af deres globale iPhone 14-produktion til Indien i slutningen af 2022, mens man i 2025 vil øge kapaciteten til 25 procent af alle iPhones.

  • 2 år siden

  • 16:36

    Cuba lovliggør homo-ægteskaber i usædvanlig folkeafstemning

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Cubanerne har søndag godkendt regeringens omfattende ny familielov, som tillader ægteskaber mellem to mennesker af samme køn. Med den nye lovpakke vil homoseksuelle par også få lov til at adoptere børn, rugemødre bliver tilladt, og bedsteforældre får øgede rettigheder i forhold til deres børnebørn.

    Lovpakken indeholder mere end 400 artikler, og den blev godkendt med 66,9 procent af stemmerne, fortalte præsidenten for det nationale valgråd, Alina Balseiro Gutiérrez.

    I tiden op til folkeafstemningen har en voksende evangelisk bevægelse og andre cubanere ifølge nyhedsbureauet AP vist usædvanligt stor modstand mod lovændringerne i den lille østat, som ellers regeres stramt af det kommunistiske parti.

    I cubanske valg er det kun det kommunistiske parti, som er repræsenteret, og de officielle valgresultater ender ofte i sejre på mere end 90 procent til regeringen. Det skete for eksempel ved en større forfatningsændring i 2019.