International flygtningepris går til ngo, der hjælper i verdens værste humanitære katastrofe

rf1166972_unhcr_-yem-2021-sep-ameen-additional-portraits-sanaa-
Armeen Jubran, 37, startede i 2017 organisationen Jeel Albena Association for Humanitarian Development, der hjælper internet fordrevne i Yemen. Organisation er blevet tildelt UNHCR's Nansen Refugee Award 2021.
Foto: UNHCR/Ahmed Haleem
Gerd Kieffer-Døssing

29. september 2021

Jeel Albena Association for Humanitarian Development (JAAHD) har blot eksisteret i fire år, men har allerede hjulpet titusindvis af yemenitter, der lever som internt fordrevne som følge af landets voldsomme borgerkrig.

Nu er organisationens arbejde blevet hædret med en international pris, nemlig Nansen Refugee Award, som FN’s flygtningeagentur UNHCR har uddelt hvert år siden 1953.

Årets vinder blev offentliggjort onsdag den 29. september, og her lød det fra UNHCR, at JAAHD fik prisen for sin ”urokkelige støtte til fordrevne yemenitter, selv når skiftende frontlinjer bragte kampe og eksplosioner helt frem til dens dørtrin.”

66 procent af befolkningen har brug for hjælp
Borgerkrigen i Yemen har hærget landet siden 2014 og er blevet omtalt som ” verdens værste humanitære katastrofe”. 

Læs også: Konflikter 2020: Yemen er konflikten, der bare bliver ved

Krigen har martret landet, og senest har FN’s fødevareprogram meldt ud, at 16 millioner mennesker lige nu hastigt går en sultkatastrofe i møde, da pengene er ved at slippe op, og WFP derfor ikke har anden udvej end at skære i rationerne.

De seneste estimater fra UNHCR lyder på, at 20,1 millioner mennesker i Yemen har behov for humanitær nødhjælp – det svarer til 66 procent af landets befolkning. Fire millioner lever som internt fordrevne, og det er dem, JAAHD søger at hjælpe.

Organisationen er stiftet af Armeen Jubran, 37, der selv har måtte forlade sit hjem på grund af kampene. 

”De områder, vi arbejder i, anses for at være blandt de mest fattige og de farligste. Vi mærker faren hver dag, men der er mennesker, både fordrevne og andre, der har brug for vores hjælp. Vi kan ikke efterlade dem uden at hjælpe dem,” siger han i forbindelse med annonceringen af prisen.

Der arbejder 160 personer og omkring 230 frivillige i JAAHD, der fra sin base i havnebyen Hudaydah hjælper fordrevne med blandt andet jobs og tag over hovedet og også opbygger skoler i området til fordel for både lokalbefolkningen og de internt fordrevne.

Armeen Jubran og JAAHDs arbejde er ”et eksempel på medmenneskelighed, omsorg og dedikation,” udtaler Fillipo Grandi, FN’s højkommissær for Flygtninge.

Fem regionale vindere
Nansen Refugee Award uddeles hvert år til individer, grupper eller organisationer, der gør en ekstraordinær indsats for at beskytte flygtninge eller andre fordrevne eller statsløse mennesker. Den er opkaldt efter den norske forsker Fridtjof Nansen, der var den første flygtningehøjkommissær for det, der dengang hed the League of Nations, nutidens Forenede Nationer, FN.

Prisen lyder på 150.000 dollars, der uddeles af de schweiziske og norske regeringer.

Udover den globale vinder udpeger UNHCR i år også fem regionale vindere. Det drejer sig i år om:

  • Roukiatou Maiga, 55, en ildsjæl fra Burkina Faso, der hædres for sit arbejde for at forbedre internt fordrevnes vilkår. 
  • Chief Diambendi Madiega, ligeledes fra Burkina Faso, der også får prisen for sit arbejde med internt fordrevne. De to deler den regionale pris for Afrika.
  • Saleema Regman, 29, pakistansk læge, der hædres for sin indsats under Covid-19 og for sit arbejde med at fremme pigers skolegang.
  • Jorge Santiago Ávila Corrales, 33, socialarbejder fra Honduras, der får prisen for sit mod til at gå arbejde mod bander, der ødelægger mange unge honduraneres liv.
  • Nikola Kovačević, 32, selvstændig menneskerettighedsadvokat fra Serbien, der får prisen for sin kamp for flygtninges