• 2 dage siden

  • 15:50

    USA samler styrke af bombefly på base i det Indiske Ocean

    Skrevet af Laurits Holdt

    Fem til syv bombefly af typen B-2 er ankommet til militærbasen på øen Diego Garcia midt i det Indiske Ocean. Flyene hører normalt til på en flyvebase i det centrale USA, skriver blandt andet Eurasian Times.

    B-2 er blandt verdens mest avancerede bombefly, og på grund af den høje produktionspris findes der kun 20 af dem. Noget af det særlige ved dem er den såkaldte stealth-teknologi, der gør dem svære at se på almindelige radarer. De har også lang rækkevidde – omkring 11.000 kilometer – og kan bære omkring 20 tons bomber.

    Bombeflyene er angiveligt ledsaget af et ukendt antal transportfly og tankfly, som kan fylde brændstof på bombeflyene mens de er i luften og på den måde øge deres rækkevidde.

    Oplysningerne om flyvningerne til øen kommer fra en række såkaldte open-source-analytikere, der holder øje med offentligt tilgængelige data.

    Flere internationale medier samt analytikere spekulerer på, om opmarcheringen betyder, at USA forbereder en større militæraktion i Mellemøsten. Fra Diego Garcia vil flyene kunne nå flere dele af regionen, eksempelvis Yemen, hvor det amerikanske militær i de seneste dage har angrebet Houthi-bevægelsen.

  • 15:22

    Nigerias nye eksportvare: Brændstof til fly

    Skrevet af Laurits Holdt

    Nigeria er blandt verdens største olieproducenter, men landet har alligevel importeret alle typer brændstof, fordi det ikke selv havde olieraffinaderier til at bearbejde råolien. Det ændrede sig i januar 2024, da Dangote-raffinaderiet satte gang i produktionen. I dag producerer raffinaderiet både diesel og flybrændstof og eksporterer til udlandet. Det kan producere 650.000 tønder olie om dagen.

    USA er blevet raffinaderiets vigtigste marked for flybrændstof, og i marts 2025 er der sendt syv tankskibe mod den amerikanske østkyst, men tilsammen godt to millioner tønder. Den amerikanske egen produktion er lavere end normalt på grund af vedligeholdelsesarbejde på et raffinaderi i staten New Jersey, skriver den nigerianske avis The Guardian.

    Det nigerianske raffinaderi håber nu at kunne begynde at eksportere flybrændstof til Europa også. Firmet bag håber at kunne konkurrere på produktionsomkostninger.

    Mange afrikanske lande er rige på naturressourcer, men har traditionelt haft svært ved at tjene mange penge på dem, fordi de i mange tilfælde mangler fabrikker til at forarbejde råvarerne. Det betyder, at eksempelvis kakao, kaffe og olie – som i dette tilfælde – sendes til Europa eller Nordamerika, hvor det forarbejdes inden det sendes ud til forbrugerne. Da en stor del af den pris, vi forbrugere betaler for produkter, går til dem, der forarbejder og sælger de færdige varer, er det virksomheder i for eksempel Schweiz, USA og Storbritannien, der tjener gode penge, mens oprindelseslandene må nøjes med en mindre andel.

  • 3 dage siden

  • 13:19

    USA stopper finansieringen af vaccinationsprogrammer

    Skrevet af Emma Høyberg Maclennan

    Den amerikanske kongres har mandag modtaget en 281-siders rapport fra det, der er tilbage af USAID, som beskriver agenturets fremtidige struktur og finansieringer. Her fremgår det blandt andet, at støtten til den internationale vaccinealliance Gavi stoppes. Det skriver The New York Times.

    Med lukningen af finansieringen til Gavi efterlades et tomrum svarende til 13 procent af organisationens indtægter. Ifølge Gavis eget estimat vil det betyde, at 75 millioner børn på globalt plan kommer til at mangle vaccinationer – især i forhold til vaccination mod mæslinger og polio, og med tilfælde af epidemier som ebola og malaria.

    Ifølge USAID-rapporten fortsætter agenturet med kun 869 ansatte, der skal stå for administrationen af de 898 hjælpeprogrammer, som er tilbage af de omkring 6.000, som eksisterede før nedskæringerne. Rapporten understreger, at der fortsat vil være finansiering af medicin mod HIV og tuberkulose samt bistand til mad i naturkatastrofe- og krigsområder.

    Læs også: Ung DOGE medarbejder bliver chef for resterne af USAID

  • 8:31

    På randen af borgerkrig: Sydsudans vicepræsident arresteret

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Sydsudans vicepræsident Riek Machar er blevet arresteret i landets hovedstad, Juba. Det oplyser hans parti i en erklæring ifølge France24.

    Machar har længe været præsident Salva Kiirs største rival, og hans post som vicepræsident kom i stand som del af en fredsaftale i 2018, der afsluttede fem års borgerkrig. FN frygter nu, at det østafrikanske land befinder sig på kanten af en ny borgerkrig.

    ifølge Machars parti, Sudan People’s Liberation Movement-in-Opposition, blev arrestationen udført med mandskab i „20 tungt bevæbnede køretøjer‟.

    „Vi fordømmer på det kraftigste de forfatningsstridige handlinger, som forsvarsministeren og chefen for national sikkerhed har truffet i dag,‟ sagde lyder det i erklæringen, der også betegner anklagerne mod Machar som „uklare‟.

    Arrestationen er den foreløbige kulmination på flere uger med eskalation, senest da Kiirs tætte allierede Ugandas præsident, Yoweri Museveni, sendte ugandiske tropper til landet.

    Læs også: Uden én mand havde Sydsudans basket-stjerner aldrig fået chancen for at inspirere deres landsmænd og tryllebinde alverdens OL-fans

  • 4 dage siden

  • 14:14

    Malawi: Elefanter tramper på borgeres menneskerettigheder

    Skrevet af Emma Høyberg Maclennan

    Organisationen International fund for animal welfare (Ifaw) er blevet sagsøgt af 10 borgere i Malawi og Zambia, efter at 263 elefanter er blevet flyttet til Malawis Kasungu nationalpark og har skabt en konflikt mellem de lokale borgere og elefanterne.

    Elefanterne blev i 2022 flyttet i et samarbejde mellem Ifaw, Malawis regering og African Parks fra den sydlige nationalpark Liwonde til Kasungu på grænsen til Zambia. Siden da er 10 mennesker blevet dræbt af elefanterne, og flere er blevet alvorligt kvæstet. Elefanterne har i perioden mellem juli 2022 og november 2024 også ødelagt afgrøder og ejendomme for omkring 4,3 millioner dollars.

    Det britiske advokatfirma Leigh Day, der har et særligt fokus på menneskerettigheder, repræsenterer sagsøgerne mod de tre grene af organisationen – Ifaw Malawi, Ifaw Zambia og Ifaw UK – og kæmper for kompensation for elefanternes ødelæggelser samt opsætning af et hegn, for fremtidig beskyttelse mod elefanterne i de lokale samfund, oplyser sydafrikanske Daily Maverick.

    I en pressemeddelelse skriver Ifaw, at selvom organisationen i samarbejde med African Parks og Malawis regering stod bag flytningen af elefanterne i 2022, så mener den, at det er hos landets regering ansvaret for nationalparkerne ligger – herunder også sikkerheden for de lokale, skriver The Guardian.

  • 11:02

    Organisation søger hjælp fra virksomheder efter USAID-stop

    Skrevet af Emma Høyberg Maclennan

    Direktøren for nødhjælpsorganisationen International Rescue Committee (IRC), David Miliband, opfordrer nu den private sektor til at udfylde det tomrum, som lukningen af det amerikanske udviklingsagentur USAID har efterladt. I kølvandet på Trump-administrationens stop af alt udviklingsstøtte mangler IRC nu omkring 40 procent af sin indkomst.

    sin hjemmeside, skriver nødhjælpsorganisationen at alene i 2022 var omkring 39,2 millioner mennesker fra hele verden afhængige af dets og dets samarbejdspartneres ydelser – som især handler om oprettelse og administration af sundhedsfaciliteter.

    Men med en mangel på en tredjedel af den samlede indkomst, eller 1,5 milliarder dollars, står de mange kriseramte steder i hård nød, og med spørgsmål om: “hvem skal ‘dække hullet’ efter USAID?”

    I et interview med Semafor opfordrer Miliband private virksomheder til at udfylde det økonomiske tomrum, med et klart budskab til virksomhedernes sociale ansvar: “Hvis man vil høste frugten af globaliseringen, så må man også bære byrden.” Dette kommer også på baggrund af en stigende global tendens, med nedskæring i bistand fra både Storbritannien og flere EU medlemslande, i forhold til oprustning af sikkerhed.

    Læs også: Mens USA foretog sit blodbad, har Europa udført en stille massakre

  • 10:32

    Største anti-Hamas demonstrationer i Gaza siden 7. oktober

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Hundredvis af mennesker var på gaden i det nordlige Gaza i den største anti-Hamas-demonstration, siden Hamas‛ terrorangreb på Israel 7. oktober og den efterfølgende krig, som Israel indledte på den palæstinensiske eksklave. Det skriver CNN, der er tilstede i Gaza.

    Demonstranterne, som gik på gaderne i det nordlige Gaza i byen Beit Lahia, kræver, at Hamas træder tilbage fra magten.

    „Vi nægter at dø for nogen, for et partis dagsorden eller fremmede staters interesser,‟ siger Mohammed Diab, der har fået ødelagt sit hjem mistet sin bror under israelske luftangreb, til BBC.

    Maskerede Hamas-soldater opløste demonstrationerne med magt og overfaldt flere af dem. Hamas har endnu ikke kommenteret.

    Protesterne kommer efter, at dødstallet i Gaza søndag oversteg 50.000 ifølge Gazas sundhedsmyndigheder.

    Israel har genoptaget sin militærkampagne i Gaza efter næsten to måneders våbenhvile, og det har allerede kostet hundredevis af mennesker livet. Israel beskylder Hamas for at afvise et nyt amerikansk forslag om at forlænge våbenhvilen, mens Hamas omvendt beskylder Israel for at bryde den oprindelige aftale, der blev indgået i januar.

  • 5 dage siden

  • 15:38

    Portugisisk entreprenør skal bygge DR Congos første dybhavshavn

    Skrevet af Laurits Holdt

    Den lille havneby Banana ved Den Demokratiske Republiks smalle kyst mod Atlanterhavet står foran et enormt anlægsprojekt. Det Dubai-baserede firma DP Ports, som driver havne og havneterminaler verden over, er i færd med at udvikle det, der skal blive det afrikanske lands første dybhavshavn. Nu har DP Ports hyret det portugisiske entreprenørselskab Mota-Engil til at stå for arbejdet med at bygge havnen, skriver African News.

    En dybhavshavn er en havn, der er dyb nok til, at de største skibe kan lægge til kaj, og som oftest er udstyret med kraner og andre former for infrastruktur, der kan håndtere shippingcontainere.

    Første del af havnen skal kunne ekspedere 450.000 containere om året og indebærer blandt andet, at der skal bygges en 600 meter lang kaj og udlægges et område på 30 hektar til opbevaring af ind- og udgående containere. Senere skal kajen forlænges til omkring to kilometer.

    Når havnen står klar, vil Den Demokratiske Republik Congo blive mindre afhængig af havne og transportfaciliteter i nabolandene, og håbet er, at det vil gavne landets samlede økonomi ved eksempelvis at gøre det nemmere at sende landbrugsvarer ud på verdensmarkedet.

  • 15:22

    Datalæk: Årelang forurening fra Colombias statslige oliegigant

    Skrevet af Emma Høyberg Maclennan

    Årelang olieforurening af Colombias længste flod, Magdalena, og nærliggende områder fra den colombianske oliegigant Ecopetrol er blevet afsløret af en whistleblower, skriver BBC. Mediet har fået en stor mængde data, som dækker perioden 1989 til 2018, og som involverer oliegigantens største raffinaderi, hvorfra der har været omfattende olieudslip.

    Ecopetrol, der er 88 procent statsejet, har sit største olieraffinaderi i Barrancabermeja, en større kommune 260 km nord for hovedstaden Bogotá. Raffinaderiet ligger ved floden, som er en direkte vandkilde for millioner af mennesker og levested for flere beskyttede dyrearter, blandt andet jaguarer, aber og flodskildpadder.

    Firmaet hævder ifølge BBC, at det følger landets lovgivning omkring miljø og bæredygtighed. Datasættene fra whistlebloweren består af flere end 800 tilfælde af forurening af floden, og den omkringliggende natur. Rapporterne har angiveligt ikke fået firmaet til at gøre meget for at rydde op.

    I mellem 1989 og 2018 har lokale fiskerisamfund flere gange råbt op om oliespildet og forureningen af de lokale flodområder og er blevet mødt af trusler. Ifølge ngo’en Global Witness, der arbejder med klimaaktivisme og afsløringer af ødelæggelser og forurening, er Colombia verdens farligste land for klimaaktivisme. Ngo’en rapporterer om 79 dræbte i 2018 – et tal, der steg til 212 i 2019.

  • 10:13

    Indien: Buddhistiske munke kræver hinduer ud af tempel

    Skrevet af Emma Høyberg Maclennan

    I Bihar-staten i det østlige Indien udspiller der sig en konflikt mellem buddhister, ledet af munken Ashoka Lama, og det hinduistiske flertal. Bodh Gaya Mahabodhi-templet, der er på UNESCO’s liste over verdensarv, har de sidste måneder været omdrejningspunktet for konflikten. Det skriver Al Jazeera.

    Protesterne kommer, efter at munkene i længere tid har været utilfredse med den hinduistiske indblanding i templets daglige drift og med en beslutning fra landets højesteret om ikke at behandle spørgsmålet om ejerskabet til templet. Demonstranterne, der tilbage i januar kun bestod af en håndfuld sultestrejkende munke, der protesterede mod rettens beslutning, er nu vokset med en større gruppe fra det buddhistiske mindretal.

    Siden 1949 har templets daglige drift været underlagt en komité med fire hinduer og fire buddhister. Medlemmer af begge religioner har haft fri råderet over templet og dets daglige brug, men det er ikke første gang, at templets tilhørsforhold har skabt debat og at der er sået tvivl om, hvem der egentlig ejer det, skriver Al Jazeera.

    Ifølge buddhistisk tradition er templet det sted, hvor Buddha mediterede sig til oplysning og det anses for at være et af religionens helligste steder. Derudover oplyser templets hjemmeside, at der siden 1590 har været en hinduistisk tilstedeværelse ved templet i form af et kloster.

  • 6 dage siden

  • 14:37

    Et kup har fundet sted i Tigray

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Siden krigen mellem Tigray-regionen og den etiopiske regeringshær sluttede i 2022, har regionens regerende parti Tigray People’s Liberation Front (TPLF) været splittet. Og nu, skriver The Guardian, ser et kup ud til at være fundet sted.

    I sidste uge installerede en rivaliserende TPLF-fraktion, ledet af partiformand Debretsion Gebremichael, sine embedsmænd i provinsregeringens kontorer. Fraktionen har også overtaget borgmesterkontoret og den førende radiostation i den regionale hovedstad, Mekelle.

    Tigrays midlertidige leder, Getachew Reda, er flygtet til Etiopiens hovedstad, Addis Abeba. Spændingerne eskalerede allerede tidligere på måneden, da netop Reda forsøgte at fyre tre højtstående militærkommandører, som han anklagede for kupforsøg.

    600.000 mennesker er blevet dræbt under krigen mellem Tigray-provinsen og den etiopiske hær. Regionens begrænsede ressourcer og en utilfredsstillende implementering af aftalen om våbenhvile har lige siden splittet TPLF. Blandt andet er der stadig omkring 1 million fordrevne mennesker, som ikke har haft mulighed for at vende tilbage.

    Tre mennesker er lørdag blevet dræbt af skud.

    Læs også: Etiopien vakler mellem kriser – men har indtil videre undgået katastrofen

  • 1 uge siden

  • 12:42

    Vestpapuanere opfordrer til boykot af KitKat og Oreo

    Skrevet af Jeppe Helweg-Larsen

    I provinsen Vestpapua på det vestligste del af øen Papua Ny Guinea raser medlemmer af den oprindelige befolkning mod selskaber som Nestlé og Mondelēz, der bruger palmeolie i produkter som KitKat og Oreo.

    De beskylder selskaberne for at bidrage til massiv afskovning i deres hjemland, hvor der bliver ryddet store områder af den oprindelige regnskov til plantager, skriver The Guardian.

    Mere end 90 vestpapuanske organisationer står bag en ny boykotkampagne, som de vil opretholde, indtil Vestpapua får selvbestemmelse.

    Vestpapua har været under indonesisk kontrol siden 1963, hvilket har ført til konflikter mellem den oprindelige befolkning og den indonesiske stat.

    Vestpapuanere kræver selvstændighed, og beskyldninger om menneskerettighedskrænkelser, afskovning og ressourceudnyttelse har skabt international kritik af Indonesiens styre.

    Nestlé afviser kritikken og understreger sin indsats for en ’afskovningsfri’ forsyningskæde. Mondelēz har ikke kommenteret sagen.

  • 1 uge siden

  • 11:35

    Bredt flertal for at sende danske militærrådgivere til Somalia

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Alle partierne i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten og Dansk Folkeparti er klar til at sende danske soldater til Somalia for at bidrage til træning og kapacitetsopbygning af landets sikkerhedsstyrker. Det står klart, efter regeringen fremlagde sit forslag i Folketinget tirsdag.

    Der er tale om et bidrag på to personer, som skal til EU’s militære træningsmission i Somalia i juli 2025 og et år frem.

    Forslaget markerer det første danske militære bidrag, der bliver udsendt til Afrika i EU-regi. Det sker på bagkant af, at Danmark i 2024 afskaffede forsvarsforbeholdet, som hidtil har afskåret os fra at deltage direkte i EU-missionerne.

    Mens Enhedslisten ikke var dukket op til debatten, udtalte Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen, at Danmark selv har for få forsvarsressourcer, og at andre lande, som ikke har bidraget nok til Ukraine må træde til i Somalia i stedet.

    Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen kalder det “et stærkt signal, om at Danmark er en aktiv del af EU’s forsvars- og sikkerhedspolitik.”

    Læs også: Der rasles med sablerne på Afrikas Horn

  • 11:33

    Ung DOGE-medarbejder bliver chef for resterne af USAID

    Skrevet af Søren Steensig

    Den bare 27-årige Jeremy Lewin får nu overrakt nøglerne til det, der indtil for en måned siden var verdens største donor af udviklingsbistand, det amerikanske agentur USAID. Han har indtil nu været ansat i multimilliardæren Elon Musks kontor for regeringseffektivitet, DOGE, hvor han bl.a. har været med til lukke netop USAID, skriver AP.

    Udnævnelsen blev tirsdag meldt ud til ansatte i USA’s udenrigsministerium af Pete Marocco, der den seneste måned har fungeret som direktør for udviklingsagenturet, mens udenrigsminister Marco Rubio med hjælp fra DOGE har lukket 83 procent af USAID’s programmer og fyret flere tusinde medarbejdere. Marocco vil nu fokusere på sin anden rolle som leder for udviklingsbistand i ministeriet, hvor resten af USAID’s aktiviteter er lagt over.

    Læs også: Trump vs. USAID på vej mod Højesteret: Kampen om bistanden er stadig i gang, også uden for retssalene

    Tidligere samme dag havde en delstatsdomstol fundet det grundlovsstridigt, at den ikke-folkevalgte Elon Musk havde lukket den selvstændige styrelse USAID uden godkendelse fra Kongressen. Dommeren skrev dog også, at lukningen og fremtidige beskæringer sandsynligvis er lovlige, så længe de varetages af en medarbejdere i USAID eller på udenrigsministerens ordrer.

  • 11:32

    Optøjer om muslimsk kejsergrav i indisk by

    Skrevet af Søren Steensig

    Siden mandag har dele af den vestindiske by Nagpur været underlagt udgangsforbud, og mindst 50 muslimske indbyggere er blevet anholdt. Det sker efter, en demonstration for at få fjernet en flere hundrede år gammel kejsergrav udviklede sig voldeligt, skriver Al-Jazeera.

    Graven er rejst for at ære den muslimske kejser Aurangzeb, der regerede over størstedelen af det nuværende Indien, Pakistan og Bangladesh mellem 1658 og 1707. I sidste uge foreslog en lokal politiker fra regeringspartiet BJP, at graven skulle udgraves.

    Læs også: Livsfarlig ideologi for en halv milliard mennesker i Indien

    Det fik den hindunationalistiske gruppe Vishwa Hindu Parishad (VHP) til i stedet at kræve, at graven skal fjernes. En talsmand fra gruppen kalder den „en skamplet på vores hjemland‟, fordi Aurangzeb ødelagde hindu-templer under sine felttog. Ved demonstrationen afbrændte VHP-tilhængerne en dukke af kejseren, som var indhyllet i et grønt klæde.

    Hurtigt spredte rygtet sig blandt byens muslimske mindretal, at klædet bar koranvers. Snart startede de deres egen moddemonstration, og mandag aften tørnede grupper fra de to religiøse grupper sammen. Omkring 1.000 mennesker har angiveligt kastet med ildbomber og raseret hjem og forretninger. Flere end 30 blev såret, og mindst 60 er anholdt.

  • 2 uger siden

  • 13:17

    Musks USAID-lukning dømt i strid med forfatningen

    Skrevet af Søren Steensig

    Mangemilliardæren Elon Musk havde ikke ret til at lukke det amerikanske udviklingsagentur, USAID, sidste måned. Den slags skal nemlig varetages af folkevalgte og godkendes i Kongressen, understreger en føderal dommer ifølge AP.

    Dommeren Theodore Chuang købte ikke Trump-regeringens forklaring om, at Elon Musk ikke agerede på administrationens vegne, men blot var en rådgiver for præsidenten. Tværtimod pegede han på flere udtalelser til pressen og opslag på Musks sociale medie X, hvor han bl.a. skrev om at have „brugt weekenden på at smide USAID i flishuggeren‟ tilbage i februar.

    Læs også: Trump vs. USAID på vej mod Højesteret: Kampen om bistanden er stadig i gang, også uden for retssalene

    Den magt har en embedsmand slet ikke, vurderer dommer Chuang. Heller ikke Elon Musk. Rigmanden har „sandsynligvis overskredet USA’s forfatning på flere måder‟ ved at omgå de folkevalgte i Kongressens „forfatningssikrede autoritet til at beslutte om, hvornår og hvordan en styrelse, som Kongressen har oprettet, skal lukkes‟, lyder det i afgørelsen.

    Dommeren påpeger dog også, at Trump-regeringen sandsynligvis har ret til at lukke styrelser som USAID, men at det skal gå gennem de rette kanaler og høringer i Kongressen.

    Den seneste dom kommer også med et påbud til regeringen om at genoprette email-adresser og sikre adgang til computersystemer for alle USAID-ansatte. Der er dog intet krav om at de flere tusinde fyrede skal genansættes, som Trump-regeringen er blevet pålagt i andre sager.

  • 13:03

    Nyt håb for den afrikanske pingvin

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Der er godt nyt for bestræbelserne på at redde den truede afrikanske pingvin fra at uddø. I Sydafrika har naturbeskyttelsesorganisationer og repræsentanter for fiskeindustrien indgået en aftale om forbudszoner for fiskeri omkring seks af pingvinernes store ynglekolonier. Det skriver The Guardian.

    Aftalen betyder, at det fremover ikke vil være tilladt at fiske efter sardiner og ansjoser tættere end 20 kilometer omkring pingvinkolonien på Robben Island ud for Cape Town, hvor Nelson Mandela i øvrigt sad fængslet, samt Bird Island ud for Port Elizabeth. Der vil være mindre vidtrækkende forbud omkring fire andre kolonier.

    Naturfredningsfolk og fiskeindustrien har ellers i årevis været uenige om, hvor meget kommercielt fiskeri bidrog til den voldsomme nedgang af den afrikanske pingvinbestand, og i hvilket omfang fiskerirestriktioner ville standse faldet.

    Ifølge den internationale naturbeskyttelsesunion, IUCN, er den afrikanske pingvin truet af udryddelse inden 2035, hvis bestanden fortsætter med at falde med den nuværende hastighed. Der er i dag færre end 10.000 ynglepar. For et århundrede siden var der en million.

  • 11:51

    Istanbuls borgmester og Erdogans største rival anholdt

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Tyrkisk politi anholdt onsdag Istanbuls borgmester, Ekrem Imamoglu, som af mange er blevet udråbt som præsident Recep Tayyip Erdogans største rival ved det kommende valg.

    Det statsdrevne medie Anadolu Agency skriver ifølge The Guardian, at anklagerne har udstedt arrestordrer på Imamoglu og omkring 100 andre mennesker. Myndighederne har desuden lukket adskillige veje omkring Istanbul og forbudt demonstrationer i byen i fire dage.

    Kritikere sammenkæder dagens begivenheder med det betydelige nederlag, Erdogans regerende parti led ved lokalvalg sidste år samt et stigende folkeligt pres for at udstede præsidentvalg før 2028, som de for nuværende er planlagt til.

    „Vi står over for et stort tyranni, men I skal vide, at jeg ikke taber modet,‟ sagde Imamoglu tidligere på dagen i et videoopslag på sociale medier.

    Erdogan har endnu ikke udtalt sig officielt om sagen, men embedsmænd omkring hans regering insisterer ifølge nyhedsbureauet AP på, at domstolene arbejder uafhængigt og afviser påstande om, at retssager mod oppositionsfigurer er politisk motiverede.

  • 2 uger siden

  • 9:50

    M23 trækker sig fra fredsforhandlinger efter EU sanktioner

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Oprørsgruppen M23 trak sig mandag ud af fredsforhandlinger med Den Demokratiske Republik Congos regering i forbindelse med den verserende konflikt de to lande imellem, skriver flere internationale medier.

    Det sker mindre end 24 timer inden forhandlingerne skulle have fundet sted i Angola.

    Konflikten, som strækker sig helt tilbage til folkemordet i Rwanda i 1994, udspiller sig i det østlige DR Congo, hvor M23 har indtaget flere store byer. FN har tidligere dokumenteret, at gruppen er støttet af Rwandas regering, hvilket sidstnævnte stadig nægter.

    Læs også: Analyse: Historien viser, at Vesten kan hjælpe med at stoppe ny storkrig i Afrika

    Konflikten har ikke været mere voldsom siden den sidste store DR Congo-krig, som varede fra 1998-2003. Flere tusinde civile er døde under kampene, og mandag valgte EU at indføre sanktioner på flere af M23-oprørsledere og rwandiske embedsmænd.

    Congo-flodens alliance af oprørsgrupper, som omfatter M23-gruppen, udtaler ifølge Reuters, at man netop har trukket sig ud af forhandlingerne på grund af EU-sanktionerne.

  • 2 uger siden

  • 14:42

    Verdens største ngo rykker ind i Danmark

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Verdens største ngo målt på antal medarbejdere, BRAC, åbner nordisk kontor i København. Det fremgår af et jobopslag, som Altinget har opdaget, hvor organisationen søger en chef for det kommende kontor.

    Ifølge jobopslaget har BRAC udpeget Norden som et fokusområde („key priority market‟) og den nye chef skal styrke organisationens samarbejde med både den private og den offentlige sektor samt skabe nye samarbejder med særlig fokus på private virksomheders fonde.

    Læs også: Chef i største ngo fra det Globale Syd: „Det er på tide at give mere plads til organisationer, der er tættere på problemet‟

    Bangladesh Rural Advancement Committee, som er ngo’ens fulde navn, er stiftet i 1972 og har i dag omkring 100.000 ansatte. Organisationen arbejder for at bekæmp fattigdom og skabe sociale forandringer blandt andet gennem lån og vejledning til sårbare personer.

  • 11:51

    Danmark sender over en halv milliard kroners hjælp til Syrien

    Skrevet af Søren Steensig

    I dag, mandag 17. marts, afholder EU et donormøde for Syrien, som er hårdt ramt efter næsten to årtiers undertrykkelse og borgerkrig og efterdønningerne af decembers revolution. Her annoncerer udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, at Danmark i år donerer 660 millioner kroner til at imødegå den humanitære krise, lyder det i en pressemeddelelse.

    Lidt over 40 millioner af det lovede bidrag er indtil videre ikke allokeret, mens resten går gennem partnere som UNHCR og de danske hjælpeorganisationer. En lang række af dem er allerede til stede i og omkring Syrien, herunder Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp og Røde Kors.

    „Med vores bidrag placerer Danmark sig centralt i den internationale indsats for at sikre humanitære indsatser og en langsigtet og holdbar udvikling for Syriens befolkning og de mange flygtninge, der fortsat lever i eksil i nabolandene. Et Syrien på fode er ikke bare i Syriens, men også Europas interesse,‟ siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

    FN vurderer, at landets vækst skal øges tifoldigt i 15 år i træk, hvis økonomien skal tilbage til niveauet fra før, konflikten brød ud i 2011. Ni ud af ti syrere lever i fattigdom, landets BNP udgør kun 25 procent af, hvad det var i 2010, og arbejdsløsheden er tredoblet. 16,7 millione mennesker har behov for humanitær hjælp.

  • 10:08

    Sudan afviser at indgå i Trumps Gaza-plan

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Sudan har afvist en anmodning fra USA om at diskutere landet som potentiel modtager af fordrevne palæstinensere fra Gaza som del af Donald Trumps plan om at forvandle området til „Middelhavets Riviera‟. Det fortæller to sudanesiske embedsmænd ifølge The Guardian.

    Nyhedsbureauet AP har tidligere rapporteret, at USA og Israel kontaktede embedsmænd i Sudan, Somalia og Somaliland om muligheden for at genbosætte fordrevne palæstinensere i de tre lande.

    Somalias udenrigsminister har hverken bekræftet eller afvist nogen anmodninger fra Israel eller USA, men han har gjort det klart, at Somalia afviser enhver plan, der involverer landets territorium til at genbosætte andre befolkninger eller planer, der vil underminere det palæstinensiske folks ret til at leve på deres forfædres land.

    Trumps plan, der stadig er fattig på detaljer, indebærer, at Gazas mere end to millioner indbyggere blive permanent fordrevet, så omfattende genopbygning af området kan tage plads. Flere eksperter har anmærket, at enhver tvungen genbosættelse er ulovlig i henhold til international lov.

    Oprindeligt blev Egypten og Jordan foreslået som modtagerlande for fordrevne palæstinensere, men begge har modsat sig planen.

    Egypten har med opbakning fra Den Arabiske Liga, FN og EU fremlagt en plan på mere end 100 sider, som ikke indebærer, at befolkningen i Gaza skal genbosættes i andre lande.

  • 2 uger siden

  • 11:54

    Unicefs nye lager i København skaber politisk røre

    Skrevet af Hedi Nermin Aziz

    Danmark kan spare over 500 millioner kroner ved at flytte Unicefs planlagte varelager fra Københavns eksklusive Nordhavn-kvarter til en billigere placering, viser en ny rapport fra Kraka Economics.

    Nødhjælpsorganisationen Unicef har allerede lager og kontor i Københavns Nordhavn, men nu skal der bygges et nyt varelager, fordi behovet for nødhjælp er steget. Danmark har i mere end 50 år bidraget til FN og fungerer desuden som værtsland for Unicefs varelager. Derudover er Danmark også værtsland for FN-byen, som også ligger i Nordhavn.

    Det nye projekt er dog blevet mødt med kritik. Kritikken går på, at Udenrigsministeriet aldrig har undersøgt andre steder i landet, hvor man kan placere lageret. I stedet har man fastlagt, at det skal ligge i Nordhavn uden at sætte projektet i et åbent udbud, skriver Ekstra Bladet.

    Prisen for projektet lyder på 3,2 milliarder kroner, og besparelsen kunne ifølge Krakas direktør, Peter Mogensen, bruges på nødhjælp til verdens mest udsatte. Tænketanken peger desuden på Kalundborg, Fredericia eller Aalborg som alternative placeringer til lageret.

    Udenrigsministeriet fastholder, at præmissen for at etablere Unicefs nye humanitære varelager i Danmark hele tiden har været, at det skal placeres i København: „Det skyldes blandt andet, at det er en del af den samlede FN-by og tæt på containerhavn og Kastrup Lufthavn, så der er de nødvendige hurtige og effektive muligheder for at få nødhjælp sendt ud i verden,‟ lyder det fra Udenrigsministeriet i et skriftligt svar til Ekstra Bladet.

    Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen blev indkaldt til et samråd om sagen i torsdags, hvor han blandt andet sagde, at han ikke har brugt tid på at sætte sig ind i Kraka-rapporten.

    „Men det er heller ikke det, der er styrende. For mig handler det om, at vi har en FN-organisation i København, som er en kæmpe gevinst for Danmark. Nu vil Unicef udvide kapaciteterne i København. Det starter der, og det stopper der for mig,‟ lød det fra udenrigsministeren.

  • 2 uger siden

  • 15:00

    USA sender politisk lakmusprøve til ngo’er og FN

    Skrevet af Søren Steensig

    I et spørgeskema fra det amerikanske udenrigsministerirum er flere FN-organisationer og ngo’er blevet bedt om at redegøre for, om de har samarbejdet med „grupper forbundet med kommunistiske, socialistiske eller totalitære partier eller andre parter, der står for anti-amerikanske værdier‟. Spørgsmålene har været en del af udenrigsministeriets gennemgang af de projekter, der har modtaget amerikansk støtte, skriver Devex, der har set et af de udsendte spørgeskemaer.

    „Er jeres organisation i overensstemmelse med den seneste Mexico City Policy?,‟ lyder et andet spørgsmål, der skal gøre det klart, om organisationerne arbejder med hjælp til abort i ude i verden. Et tredje spørgsmål går på om, organisationerne har klare regler mod aktiviteter, der „taler for eller implementerer politikker, der er i modstrid med USA’s interesser, nationale sikkerhed eller suverænitet‟.

    „Det her er multilateral McCarthyisme,‟ siger en anonym diplomat med henvisning til 1950’ernes politiske forfølgelse af venstreorienterede i det amerikanske embedsværk.

    Spørgeskemaet ser da også umiddelbart ud til at være i modstrid med neutralitetsprincippet, der indskrevet i FN-pagten, og som alle humanitære organisationer forpligter sig på. Her lover organisationerne nemlig at arbejde uafhængigt af ethvert politisk hensyn, også fra donorlandene.

  • 12:37

    Ugandas højesteret tillader Danmark at sagsøge lokal ngo

    Skrevet af Sven Johannesen

    Ugandas højesteret har nu besluttet, at den danske ambassade i landet kan retsforfølge den ugandiske ngo Centre for Constitutional Governance (CCG). Sagen drejer sig tilsyneladende om midler, der ikke er afrapporteret for.

    Det skriver det ugandiske medie UG Bulletin. Hvor mange midler, sagen drejer sig om, fremgår ikke.

    Sagen går helt tilbage til 2020, hvor en dansk samarbejdspartner, Democratic Governance Facility, rejste sagen. Men efter at denne organisation lukkede, har Ugandas højesteret altså nu givet Danmark lov til at forsætte søgsmålet mod CCG.

  • 11:00

    Sverige øger støtten til UNFPA efter amerikansk nedskæring

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Sverige har valgt at øge støtten med 50 millioner kroner til FN-organet UNFPA, der arbejder med blandt andet seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, skriver Globalnyts svenske søstermedie Global Bar.

    Bidraget skal være med til at dække finansieringshullet efter, at den nye amerikanske administration har fjernet al støtte, knap 2,6 milliarder kroner, til organisationen.

    Det har alle republikanske regeringer i Washington gjort siden 1980’erne i protest mod det, de ser som organisationens støtte til abort. Omvendt har Demokraterne straks genoptaget støtten, når de er kommet til magten. På samme måde er der tradition for, at andre lande, særligt de nordiske, øger deres støtte til UNFPA og generelt arbejdet med seksuel og reproduktiv sundhed i perioder med manglende amerikansk støtte.

    Læs også: USA i FN: Nu er det kvinderne, der bliver angrebet

    Danmark øgede også sin støtte til UNFPA, sidst Trump sad ved magten. Det har man ikke indtil videre gjort i denne omgang. Ifølge et tidligere svar fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har Danmark til gengæld opretholdt samme niveau af støtten til reproduktiv og seksuel sundhed, siden Trump sidst var ved magten.

    „Så man kan sige, at vi så én gang har reageret på en amerikansk position, og da der så kom en ny amerikansk administration, skiftede vi ikke kurs. Så jeg kan ikke stå her i dag og love noget,‟ sagde han 19. februar.

  • 3 uger siden

  • 12:38

    155 gidsler befriet, men gidseldrama fortsætter i Pakistan

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Pakistanske sikkerhedsstyrker hævder i dag, at de har reddet 155 passagerer ud af et tog, der tirsdag blev kapret af oprørsstyrker. Det skete under en større militæroperation, som fortsat er i gang, skriver Al-Jazeera.

    Det er separatistbevægelsen Balochistans befrielseshær (BLA), der står bag angrebet, og omkring 300 mennesker meldes stadig tilfangetaget

    Toget som også transporterede nationale sikkerhedsstyrker, blev angrebet, da det kørte gennem den sydvestlige region Balochistan, som BLA i mange år har kæmpet for at gøre uafhængige fra administrationen i Islamabad.

    Mindst 27 af oprørerne er blevet dræbt, fortæller anonyme embedsmænd ifølge det Qatar-baserede medie. Om der også er dræbte blandt de nationale sikkerhedsstyrker og toget øvrige passagerer er endnu uklart, men flere, herunder kvinder og børn, meldes sårede.

    BLA har taget ansvar for angrebet og udtaler, at de er åbne for forhandlinger om at bytte fanger. Gruppen truede tirsdag med at begynde at henrette gidsler, hvis ikke politiske fanger og aktivister, som de mener er blevet bortført af militæret, bliver løsladt inden for 48 timer.

    Læs også: Pakistans nye koalition er en ydmygelse af militæret og endnu en fjer i hatten til den fængslede eks-premierminister

  • 11:35

    Angola tilbyder sig som mægler mellem DR Congo og M23

    Skrevet af Jeppe Helweg-Larsen

    Angola har annonceret planer om at mægle direkte forhandlinger mellem Den Demokratiske Republik Congo (DRC) og den Rwanda-støttede oprørsgruppe M23 i de kommende dage. Initiativet kommer i kølvandet på et møde i Luanda mellem Angolas præsident João Lourenço og DRC’s præsident Félix Tshisekedi. Det skriver Bloomberg.

    Det står stadig uklart, om DRC’s regering, vil deltage i forhandlingerne, da de tidligere har nægtet at forhandle direkte med oprørsgruppen M23. M23’s talsmand har dog betegnet initiativet som en sejr og er klar til at indgå i forhandlingerne.

    Konflikten i det østlige Congo udspringer af efterdønningerne fra Rwandas folkedrab i 1994 samt kampen om Congos betydelige mineralressourcer. M23-oprørerne, der menes at være støttet af Rwanda, har siden januar erobret de to største byer i det østlige Congo, hvilket har forværret den humanitære krise i regionen.

    Læs også: Drab, kaos og plyndringer af nødhjælpsorganisationer: Rwanda-støttet milits stormer frem i DR Congo

  • 3 uger siden

  • 13:29

    Ugandiske tropper til Sydsudan, mens frygt for borgerkrig stiger

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Uganda har sendt et ukendt antal tropper til Sydsudans hovedstad, Juba, i et forsøg på at beskytte præsident Salva Kiirs skrøbelige regering. Det fortæller en talsmand for Ugandas hær til nyhedsbureauet AP.

    Den ugandiske reaktion kommer efter, at blodige kampe mellem regeringsstyrker og oprørsgruppen Den Hvide Hær er blusset op i den nordlige del af landet.

    Den Hvide Hær menes at have forbindelser til landets vicepræsident, Riek Machar, som i 2018 lavede en aftale om at dele magten med Kiir for at afslutte en fem år lang borgerkrig.

    De stigende spændinger fik søndag USA til at beordre ikke-beredskabspersonale til at forlade Juba.

    FN advarer om „et alarmerende tilbageslag, der kan slette mange års hårdt tilkæmpede fremskridt‟ i det unge land, der har været plaget af politisk ustabilitet og vold, siden det erklærede sin uafhængighed afra Sudan i 2011.

    Læs også: Sydsudanesisk aktivist: “Hvis vi skal nå videre med verdensmålene, skal vi først og fremmest skabe fred og sikkerhed”

  • 8:48

    Ex-præsident anholdt for forbrydelser mod menneskeheden

    Skrevet af Laurits Holdt

    Filippinernes forhenværende præsident Rodrigo Duterte er blevet anholdt af landets politi. Det skete, efter at den internationale straffedomstol ICC udstedte en arrestordre med anklager om, at han har begået forbrydelser mod menneskeheden, skriver det filippinske medie Rappler.

    Som præsident i perioden 2016 til 2022 førte han en veritabel krig mod landets narkotikaproblem, og det kostede tusinder livet. Krigen var en optrapning af en lignende politik, som han førte som borgmester i byen Davao. Han var borgmester i byen i flere perioder og tilsammen 22 år.

    Under ’krigen’ dræbte dødspatruljer, bestående af både politifolk og civile, mange fortrinsvist yngre mænd – oftest gadepushere.

    Han var hele tiden åben om sin tilgang til narkotikaproblemet, og han mener ikke, at han har gjort noget forkert.

    ”Hvad er min synd? Jeg gjorde alt for fred, og for at det filippinske folk kunne leve et fredfyldt liv,” sagde han under et besøg i Hongkong, umiddelbart før han vendte tilbage til Filippinerne og blev anholdt i Manilas lufthavn, skriver BBC.

    Filippinerne trak sig ud af aftalen om den internationale straffedomstol i 2019 – under Dutertes ledelse. Men da de påståede forbrydelser også skete FØR 2019, da landet var medlem af ICC, har domstolen jurisdiktion i sagen.

    Læs også: Filippinerne forlader den internationale straffedomstol