Adjata Kamaras far havde en mango-plantage, da hun var barn. Salget af frugterne var den 19-personer store families vigtigste indtægt, men over årene opdagede de, at høsten blev mindre og mindre.
“Dengang vidste vi det ikke, men vores mangoer blev angrebet af svamp, og derfor faldt vores produktion,” fortæller Adajata Kamara til africanews.
Folk at følge
I ‘Folk at følge’ fokuserer vi på de mennesker, der har evnerne og modet til at gøre en forskel.
Uanset om de er menneskerettighedsforkæmpere, systemkritikere, tech-iværksættere, fremsynede forretningsfolk, politikere, idémagere eller græsrodsorganisatorer.
Hvis du kender en ildsjæl eller igangsætter, der er værd at følge, kan du tippe os på [email protected].
Kampen mod svampene blev startskuddet til den unge Adjatas interesse i naturvidenskab, der i sidste uge nåede en foreløbig kulmination med For Women in Science-prisen og et legat på mellem 10.000 og 15.000 euro fra UNESCO og L’Oreal Fonden. Legatet vil den Ph.d.-studerende ved Cocody Universitetet i Abidjan bruge på at fortsætte sin forskning inden for bæredygtige og giftfrie sprøjtemidler, der skal beskytte yams-afgrøderne, efter de er høstet.
Sådan et sprøjtemiddel kan blive en stor hjælp til at gøre fødevaresikkerheden bedre i Elfenbenskysten, hvor omkring fem millioner mennesker (eller ca. 17 procent af landets godt og vel 29 millioner indbyggere) ikke er sikre på at få mad nok hver dag ifølge FN’s Verdensfødevareprogram. Det vestafrikanske land er den tredje største producent af yams efter Nigeria og Benin.
Talentpris skal skabe opmærksomhed og inspirere
Adjata Kamara fortæller til africanews, at hun håber, talentprisen fra UNESCO og L’Oreal Fonden kan inspirere den næste generation af videnskabskvinder i Elfenbenskysten og resten af verden.
At vende opmærksomheden mod unge forskningstalenter på det afrikanske kontinent er netop formålet med UNESCO og L’Oreals For Women in Science-initiativ, der har uddelt talentpriser og legater i 13 år. Hvert år tildeles prisen 20 talentfulde videnskabskvinder fra det sydlige Afrika med undtagelse af Sydafrika.
“Uden kvinder er fremskridt umuligt. Vi kan ikke komme fremad, hvis halvdelen af verdens befolkning bliver efterladt. Vi skal opmuntre kvinder, gøre dem synlige og gøre dem i stand til at kæmpe mod forhindringerne på deres vej, så de kan inspirere næste generation,” sagde L’Oreal Fondens direktør, Alexandra Palt, ved en FN-konference om uddannelse sidste år.
Fonden påpeger, at under 2,5 procent af verdens forskere er afrikanere, mens kvinder tilsammen udgør en tredjedel af verdens forskerstand.
Adjata Kamara er godt klar over, der følger øget opmærksomhed og forventningspres med prisen og legatet.
“Prisen gør det muligt for mig at vise min forskning til andre kvinder og andre lande, og den presser mig en smule, fordi jeg nu ved, at jeg skal være en rollemodel for unge kvinder i naturvidenskab,” siger den unge forsker.
Du kan følge Adjata Kamara på Facebook her.