Yderst på Afrikas vestkyst ligger Senegal, der i årtier har været kendt som en af kontinentets stabile klipper. Landet ligger i et tiltagende uroligt nabolag – Vestafrika – som i de seneste år har gennemlevet seks statskup, hvor en række stater befinder sig i borgerkrigslignende tilstande, og hvor terrorangreb bliver mere og mere almindelige.
Her har Senegal været et land, som indbyggerne i regionens mere ustabile lande kunne kigge mod og aspirerer til at blive som.
Men i de seneste måneder er Senegals image blevet forstyrret af voldsomme optøjer og sammenstød mellem demonstranter og politi, som har kostet mindst 16 mennesker livet.
Hvor mange måske vil udlægge urolighederne som et tegn på, at Senegal er ved at bevæge sig i retning af de mere ustabile lande, så tror jeg mere, at det er et tegn på, at demokratiet faktisk lever.
Gerd Kieffer-Døssing, Afrika-korrespondent
”Hvis Senegal også bliver ustabilt, vil det være et kæmpe problem – ikke kun for Senegal, men for hele regionen. Men hvor der er mange, der måske vil udlægge urolighederne som et tegn på, at Senegal er ved at bevæge sig i retning af de mere ustabile lande, så tror jeg mere, at det er et tegn på, at demokratiet faktisk lever.”
Sådan lyder det i Globalnyts podcast, Højtryk, fra Gerd Kieffer-Døssing, som er Afrika-korrespondent for Kristeligt Dagblad og TV2 News med base i Senegals hovedstad, Dakar. Her har hun fulgt den politiske udvikling i landet på nært hold det seneste år.
Kreativ præsident
Urolighederne i Senegal hænger sammen med valget til præsidentposten, som skal finde sted i februar 2024. Som det også er tilfældet i mange andre lande, kan en person kun sidde på posten i to perioder, hvorefter han eller hun ikke kan stille op igen.
Men det udfordrer den siddende præsident Macky Sall – måske. ’Måske’ fordi han endnu ikke er kommet med en klar udmelding, om han har tænkt sig at stille op eller ej.
Macky Sall og hans støtter mener, at han godt kan stille op til en tredje periode, fordi der er blevet ændret på længden af embedsperioden, mens han har siddet på posten. Det er der dog ret mange andre, som slet ikke er enige i.
Macky Sall har i de seneste år opført sig mere og mere autokratisk og blandt andet fået sendt to ledende oppositionspolitikere i fængsel – politikere, der kunne udfordre ham ved næste års valg.
Det betyder, at der nu blot er én oppositionsleder, som for alvor kan udfordre ham næste år, hvis han skulle vælge at stille op til valget.
Han hedder Ousmane Sonko, er 48 år, tidligere skatteinspektør og nuværende borgmester i byen Ziguinchor. Og så er han lige blevet idømt to års fængsel i en sag om voldtægt af en prostitueret. En sag, som han og hans støtter mener, er klart politisk motiveret.
Vrede mod tidligere kolonimagter
Sideløbende med protesterne mod præsidenten er der strømninger i befolkningen, som handler om en stigende vrede og irritation i forhold til den gamle kolonimagt, Frankrig, og den vestlige verden i almindelighed.
Det er nogle strømninger, man ser over hele det afrikanske kontinent, og som nogle gange smelter sammen med frustrationerne over landenes magthavere.
Hør Gerd Kieffer-Døssing uddybe situationen i Senegal og frustrationerne over de tidligere kolonimagter i den seneste udgave af podcasten Højtryk. Du kan lytte til den herunder eller finde den der, hvor du normalt finder dine podcast – hvis du da ikke allerede har den i dit feed.